Valg 2019

Frank Hvam opfordrer alle til at stemme - video set næsten en million gange

Videoen har enorm gennemslagskraft og kan lokke folk til stemmeurnerne, vurderer ekspert.

- Nu snakker de klima igen...

Frank Hvam sidder i sin sofa og ser den første partilederdebat til folketingsvalget løbe over tv-skærmen.

- Det er jaki-di-jaki-di. Der er ikke nogen, der gør noget, siger han og spiser en håndfuld popcorn.

Scenen er en del af en video, som den kendte skuespiller og komiker delte på sin Facebookside mandag. Det første døgn er videoen blevet afspillet 953.000 gange.

Video får folk til at stemme

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Frank Hvam, men han har ikke ønsket at stille op til interview. Dog fortæller hans manager, at videoen er lavet på eget initiativ og er betalt af egen lomme.

Ifølge Troels Runge, ekspert i sociale medier og politik, kan den få flere til at stemme ved det kommende Europaparlamentsvalg.

- Han når ud til enormt mange mennesker taget i betragtning, at han skal slå igennem nyhedsstrømmen midt i et folketingsvalg. Se bare på antallet af delinger - den kan potentielt nå ud til 1,5 til 2,5 millioner mennesker, siger han til TV 2.

Fra satire til ramme alvor

Selvom videoen er spækket med kække bemærkninger og garanteret har givet anledning til et par grin hos de mennesker, der har set den, har den et klart budskab.

Midt i videoen skifter Frank Hvam fra satire til ramme alvor.

- Jeg sidder og ser partilederrunde til folketingsvalget. Det er utrolig underholdende, men der er også et andet valg. Det er kedeligere, men meget vigtigere. Det er EU-valget den 26. maj, siger Frank Hvam, mens hans stirrer ind i kameraet og fortsætter:

- Hvis du har haft den mindste klimabekymring på noget tidspunkt i dit liv, skal du stemme til EU-valget. Det er der, de store beslutninger bliver taget.

Peger ikke fingre

Grunden til videoens succes er ifølge Troels Runge, at Frank Hvam formår at skabe opmærksomhed om valget uden at pege fingre ad nogen.

Anderledes var det, da Folketinget forsøgte sig med en video om Europaparlamentsvalget i 2014. Her så man en karakter med navnet "Voteman" (Stemmemand, red.), der blandt andet med vold forsøgte at få unge mennesker i stemmeboksen.

- Det var en katastrofe, siger Troels Runge.

- Det var meningen, at den skulle ramme de unge, men den ramte ingen unge. Det gør Frank Hvam til sammenligning meget, meget bedre.

Se eller gense den "katastrofale" video fra det seneste Europaparlamentsvalg her:

'Lad os stemme og bestemme'

Frank Hvams videoe blev delt samme dag, som hjemmesiden Stemogbestem.eu blev lanceret. Et frivilligt initiativ, der er sat i søen af den tidligere EU-parlamentariker Jens-Peter Bonde og professor Uffe Østergård, som er ekspert i europæisk historie.

Formålet er at få flere til stemmeurnerne den 26. maj, end de blot 56 procent der stemte ved det seneste Europaparlamentsvalg i 2014.

På hjemmesiden ses 130 kendte, danske ansigter. Blandt andre skuespillerinden Ghita Nørby, bloggeren Mascha Vang og Frank Hvam. Alle har de hver deres argument for, hvorfor alle bør stemme ved det kommende EU-valg.

- EU bliver ikke sjovere af, at vi bliver hjemme. Lad os stemme og bestemme, står der skrevet ud for Frank Hvam på hjemmesiden.

I videoen er opfordringen nærmere blevet til en vittig trussel:

- Hvis ikke du gør det, så vil jeg tvinge dig til at æde en plastikpose, der er blevet fundet i maven på en delfin.