Valg 2019

Engell bider mærke i dette ordvalg fra Mette F - alligevel nærmer de sig hinanden i rød blok, mener han

Mette Frederiksens ordvalg i søndagens duel var meget præcist, og det skal man bide mærke i, siger Hans Engell.

Søndag aften slog oppositionsleder Mette Frederiksen (S) fast, at hun "ikke vil være statsminister for en hver pris”, hvis det betyder, at hun skal ændre på den nuværende udlændingepolitik.

Den brede udlændingepolitik vil bestå, lød det.

Og mandag gjorde Enhedslisten og SF det klart, at de ikke har ultimative krav på udlændingeområdet til deres foretrukne statsministerkandidat. De vil fortsat pege på Mette Frederiksen, selvom de er uenige. Det gælder blandt andet Socialdemokratiets tilslutning til det såkaldte 'paradigmeskift' i udlændingepolitikken, hvor fokus er på at hjemsende flygtninge frem for at integrere dem.

Samtidig slog Radikale Venstre fast, at de vil pege på Mette Frederiksen, hvis der kommer "en ny retning for Danmark". Det gælder også på udlændingeområdet, men det er ikke defineret hvordan.

De tre partier i rød bloks ønsker samt Mette Frederiksen udtalelse er derfor værd at bide mærke i, siger politisk kommentator Hans Engell:

Når jeg læser de her udtalelser, ligner det, at de nærmer sig hinanden

Hans Engell, politisk kommentator

- Når jeg læser de her udtalelser, ligner det, at partierne nærmer sig hinanden.

- Men det bliver på nogle blødere ting. Og det var præcist det, som hun svarede i duellen, siger Hans Engell.

Giver sig ikke på paradigmeskiftet

Ifølge Hans Engell skal man nemlig bemærke, at Mette Frederiksen meget konsekvent svarede ”den brede udlændingepolitik”, da statsminister Lars Løkke Rasmussen under debatten (V) spurgte hende, hvad hun ikke vil røre ved, hvis hun får regeringsmagten efter valget.

Her mener hun det såkaldte paradigmeskifte, som regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog i februar, siger Hans Engell.

Mette Frederiksen var meget omhyggelig med sit ordvalg. Hun lukkede ikke nogen dør

Hans Engell, politisk kommentator

En lovpakke, der som nævnt ændrer fokus fra integration af flygtninge til hjemsendelse og blandt andet indeholder et loft over antallet af familiesammenføringer og restriktioner i forhold til at give opholdstilladelser.

Det giver Mette Frederiksen (S) sig ikke på.

Men det betyder ikke, at døren er lukket for, at der eksempelvis kan blive set på bedre forhold for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark, og at Danmark igen kan tage imod kvoteflygtninge en dag, siger Hans Engell. Det er ønsker, som Enhedslisten, SF og Radikale Venstre har.

- Det er klart, at de tre partier vil have nogle indrømmelser. Og de skal nok komme. Men det vil typisk være på blødere områder som kvoteflygtninge, ydelser til flygtninge og omkring forholdene for børnene på Sjælsmark. Og det er ikke udelukket, siger Hans Engell.

Her kan hun give sig

Ifølge TV 2's politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen er det vigtigste for de røde partier, at de kan se, at der bliver løsnet op på udlændingeområdet. Men Mette Frederiksen kan omvendt bruge det på andre forhandlingsområder, siger han:

- Hun håber på, at hun kan give sig på andre områder, hvor det er lettere at blive enige. Eksempelvis de grønne spørgsmål. Og så spille det ud og bruge det i en forhandling på udlændingeområdet, siger Peter Lautrup-Larsen.

I den seneste Megafon-måling, der blev foretaget 10. maj, står rød blok til at få 91 mandater - og det er uden Alternativet, der står til fem mandater.

Danskerne skal til stemmeurnerne grundlovsdag, 5. juni.