Valg 2019

SF, Enhedslisten og Radikale afviser ultimative krav til Mette F. på udlændingeområdet

Det betyder dog ikke, at de røde partier er enige på området.

SF, Enhedslisten og Radikale Venstre vil ikke stille ultimative krav på udlændingeområdet til en kommende regering.

Sådan lyder meldingen fra de tre partier, efter Mette Frederiksen (S) søndag aften i en duel med Lars Løkke Rasmussen (V) gjorde det klart, at hun "ikke vil være statsminister for enhver pris".

- Hvis jeg skal føre en anden udlændingepolitik end den, jeg er overbevist om er rigtig for Danmark – nemlig en udlændingepolitik, hvor vi har styr på, hvor mange der kommer hertil, så vi også kan få integrationen til at fungere – så vil jeg ikke være statsminister, sagde Mette Frederiksen.

Med andre ord vil Socialdemokratiet ikke give indrømmelser på udlændingepolitikken og det såkaldte paradigmeskifte, der ændrer fokus fra integration til hjemsendelser, som partiet vedtog med regeringen og Dansk Folkeparti i februar.

Vil ikke stå i vejen for S-regering

Det har Radikale Venstre tidligere krævet. Radikale kræver overordnet en ny retning for Danmark – på alle områder - hvis Mette Frederiksen skal blive statsminister. Og for dem er det afgørende, at der gøres op med den symbolpoltik, som de mener bliver ført – særligt på udlændingepolitikken.

- Vi har ikke ultimative krav. Der er ikke noget, der skal stå på en bestemt måde eller i en bestemt paragraf. Vi må finde løsninger på området, siger Sofie Carsten Nielsen, der er stedfortrædende politisk leder i Radikale Venstre.

Sofie Carsten Nielsen stiller krav om, at en ny regering gør sig uafhængig af Dansk Folkeparti på udlændingeområdet. Video: Nina Brorson

Samme ambition har Enhedslisten, der heller ikke vil spænde ben for en S-ledet regering, selvom deres krav på udlændingeområdet ikke kan opfyldes.

- Vi går ikke til forhandlinger med ultimative krav. Der skal mange ting til, for at vi får en god, solid udlændingepolitik i Danmark, der forbedrer integrationen, øger vores fællesskab og undgår at dele os op i ”dem” og ”os”, siger partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, der understreger, at Enhedslisten "ikke vil surmule i hjørnet af forhandlingslokalet", men kæmpe for de stemmer, partiet får.

Enhedslisten politiske ordfører, Pernille Skipper, siger til TV 2, at partiet ikke kommer med ultimative krav. De vil derimod se ændringer på en række områder i forhold til den nuværende regering.

SF har tidligere stillet to krav til Socialdemokratiet, hvis de skal lægge stemmer til en kommende finanslov. En afskaffelse af kontanthjælpsloftet og indførelse af minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver. Men intet er ultimativt på udlændingeområdet. SF har ikke ultimative krav, men derimod ambitioner, som partiets formand, Pia Olsen Dyhr, siger.

SFs Pia Olsen Dyhr siger til TV 2, at de vil pege på Mette Frederiksen, men at de har to krav til en kommende finanslov.

Partiernes vigtigste ambitioner for udlændingepolitikken kan du se herunder.

Enhedslisten vil kæmpe for en "mere human" udlændingepolitik i forhandlingerne med Mette Frederiksen. Partiet vil blandt andet arbejde for at:

  • Børnene på Udrejsecenter Sjælsmark skal have bedre forhold.
  • Danmark skal tage kvoteflygtninge igen.
  • Integrationsydelsen skal stoppes.

På udlændinge- og integrationspolitikken ønsker SF at:

  • Danmark skal tage imod kvoteflygtninge igen.
  • Børnene på Udrejsecenter Sjælsmark får bedre forhold.
  • Integrationen generelt bliver bedre – heraf en højere integrationsydelse, og at flygtninge får mulighed for eksempelvis at deltage i fritidsaktiviteter.

Radikale Venstre vil have en kommende regering til at gøre sig uafhængig af Dansk Folkeparti på udlændingeområdet. Derudover skal der arbejdes for, at:

  • Integrationsydelsen skal afskaffes.
  • Danmark skal tage imod kvoteflygtninge igen.
  • Børnene på Udrejsecenter Sjælsmark skal have ordentlige forhold – herunder mulighed for skolegang, og at familier skal kunne lave mad.
  • Uddannelse, beskæftigelse og kompetencer skal tælle med, når man skal vurdere, om flygtninge kan få forlænget midlertidigt ophold eller få fast ophold i Danmark.

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten står i en måling fra 10. maj til at få 91 mandater tilsammen. Det er nok til flertal i Folketinget.

Der er valg til Folketinget grundlovsdag, 5. juni.