Valg 2019

Resten af rød blok kritiserer 2025-plan fra S: Fattige børn kan ikke vente på en kommission

Hvad med de fattige børn, spørger resten af rød blok, efter Mette Frederiksen (S) har fremlagt Socialdemokratiets økonomiske plan.

Der er ikke sat en krone af til at hæve de sociale ydelser i Socialdemokratiets økonomiske 2025-plan 'Gør gode tider bedre - for alle'.

Det møder kritik fra resten af rød blok, der især efterlyser penge til fattige børn.

- Det er en mindre skandale, at S ikke har indregnet det i sin økonomiske plan, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Hun vil have afskaffet kontanthjælpsreformen, der ifølge hende er skyld i, at 64.000 børn lever i fattigdom i Danmark.

- De fattige børn er der nu

Socialdemokratiet vil bruge 37,4 milliarder mere på velfærd, klima, pension, børn og uddannelse. Det er for venstreorienteret for Lars Løkke Rasmussen (V), lod statsministeren vide på et pressemøde mandag eftermiddag.

Men for resten af rød blok er det slet ikke venstreorienteret nok.

Radikale Venstre mener heller ikke, man bør vente på resultatet af den ydelseskommission, Socialdemokratiet vil nedsætte efter valget for at se, om der er behov for at justere sociale ydelser.

- De fattige børn er der nu. Og dem skal vi hjælpe nu. Så det bedste vil være, at vi sagde: Vi hjælper de fattige børn nu, og nedsætter vi en ydelseskommission, og så kan vi se på, om ydelserne generelt skal indrettes anderledes, siger Sofie Carsten Nielsen (RV).

SF’s formand Pia Olsen Dyhr kalder 2025-planen for "et skridt i den rigtige retning", men hun ledte forgæves efter penge til minimumsnormeringer og afskaffelse af kontanthjælpsloftet, som er SF-mærkesager.

- Jeg synes, en ny regerings opgave må være at afskaffe børnefattigdom i Danmark. Vores børn skal bygge fremtiden, og derfor skal vi investere i dem. Det gælder både i daginstitutioner, hvor vi skal have flere pædagoger og pædagogisk personale til vores børn, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun vil ligesom Pernille Skipper have afskaffet kontanthjælpsloftet.

S vil vente på kommission

Mette Frederiksen (S) medgiver, at der er danskere, der er blevet presset for hårdt af kontanthjælpsloftet, som V-regeringen indførte i 2016. Men Socialdemokratiet går ikke til valg på at hæve ydelserne, forklarede hun under dagens fremlæggelse af 2025-planen.

- Hvis man bare fra den ene dag til den anden fjerner de laveste ydelser, så betyder det, at nytilkomne flygtningefamilier med børn vil få 117.000 kroner mere om året efter skat. Der bliver man nødt til at spørge sig selv, om det vil være rimeligt over for alle andre i det her samfund? Det synes vi ikke, at det er, lød begrundelsen fra Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen forklarer på dagens pressemøde, at der i 2025-planen ikke sat penge af til at sætte de sociale ydelser op.

Ydelseskommissionen skal ifølge S-formanden finde balancen mellem "hensynet til, at det skal kunne betale sig at arbejde, vi skal have flere i beskæftigelse, og vi skal skærme nogle børn".

Hvis kommissionen finder ud af, at man er nødt til at hæve nogle ydelser for at begrænse børnefattigdom, så vil Socialdemokratiet finde pengene til det derefter, lød det.