Valg 2019

Løkke vil have permanent grænsekontrol

I dag skal Danmark hvert halve år søge om tilladelse i EU for at forlænge den midlertidige grænsekontrol. Det vil Venstre nu gøre op med.

Siden januar 2016 har Danmark haft midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. Nu siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at han ønsker at gøre grænsekontrollen permanent.

Grænsekontrollen er kommet for at blive

Lars Løkke Rasmussen (V)

Derudover skal der, hvis det står til Venstre, også etableres udgående grænsekontrol, mens det i dag kun er mennesker på vej ind i Danmark, der bliver kontrolleret.

- Der er nogle ting, vi er nødt til at lave om. Vi synes, at vi skal reformere Schengen-samarbejdet, så vi ikke med jævne mellemrum skal til EU-kommissionen for at få lov, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på pressemødet.

Går DF i møde

Udover den permanente og udgående grænsekontrol vil Venstre investere 50 millioner kroner i forskning og udvikling af ny teknologi, som skal gøre det lettere at foretage tjek ved grænsen.

- Også over tid har vi brug for at have nogle faciliteter, der kan stoppe folk ved grænsen. Men ambitionen er, at vi med tiden kan have færre betjente stående, siger Lars Løkke Rasmussen.

Venstre ønsker altså at reformere Schengen-samarbejdet, så Danmark kan indføre permanent grænsekontrol. Dermed omfavner Lars Løkke Rasmussen de "ufravigelige krav", som Dansk Folkeparti fremsatte tidligere på måneden.

Her afviste Kristian Thulesen Dahl (DF) at lægge mandater til en ny regering, medmindre den lover at holde grænsekontrollen på mindst nuværende niveau i hele regeringsperioden.

- Det her er en erkendelse af, at vi har brug for permanent grænsekontrol. Dem, der gerne vil have grænsekontrol den kommende valgperiode, skal være glade. For vi siger, at grænsekontrollen er kommet for at blive, siger Lars Løkke Rasmussen.

S: Lad os få det lavet

Socialdemokratiets spidskandidat til Europaparlamentsvalget, Jeppe Kofod, mener, at statsministeren sparker en åben dør ind.

Han fortæller, at Socialdemokratiet i årevis har ønsket at gøre det samme.

- Jeg er glad for, at Lars Løkke har haft lejlighed til at læse vores udlændingeudspil “Retfærdig og Realistisk”, hvor vi jo foreslår netop det her, siger han og fortsætter:

- Sæt jer ned sammen med os og lad os få det lavet.

Ekspert: - Det bliver op ad bakke

Selvom både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre altså har spillet ud, at de ønsker at fortsætte grænsekontrollen, ændrer det ikke på noget, når det tages op i EU. Sådan lyder det fra Marlene Wind, som er professor i international politik ved Københavns Universitet.

- Det er helt legitimt at sige, at man vil arbejde for at ændre Schengen, men det bliver op ad bakke, for jeg mener bestemt ikke, at de andre EU-lande deler det ønske, siger Marlene Wind til TV 2.

Hvad ville der ske, hvis Danmark meldte sig ud af Schengen?

- Så ville vi skulle etablere permanent grænsekontrol hele vejen rundt, og de andre EU-medlemslande ville forlange, at vi indførte endnu strengere kontrol, end vi har ved grænsen i dag. Det vil altså sige til Norge og Sverige også.

Forlænget hvert halve år

Grænsekontrollen blev i første omgang indført 4. januar 2016 i forbindelse med flygtningekrisen i Europa. Siden er 10,3 millioner mennesker ifølge Rigspolitiet blevet kontrolleret ved grænsen. 7744 af de personer er blevet afvist og 430 personer er blevet sigtet for menneskesmugling.

I en Megafon-måling for TV 2 og Politiken svarer 49 år procent af de adspurgte danskere, at de er helt enige eller overvejende enige i, at Danmark bør droppe den midlertidige grænsekontrol i den nærmeste fremtid.

Ser man isoleret på Sydjyllands Storkreds, svarer 54 procent af de adspurgte, at de er overvejende uenige eller helt uenige i, at grænsekontrollen skal sløjfes.

I april havde politiet brugt 275 millioner kroner på grænsekontrollen.