Valg 2019

Duel var planlagt ned til mindste detalje - Løkkes "kodeord" satte gang i Twitter

Ofte gik der kun et minut eller to, fra Løkke havde afleveret en punchline i studiet i Odense, til budskabet blev spredt ud på sociale medier.

Søndag aften duellerede statsministerkandidaterne fra Socialdemokratiet og Venstre for første gang i valgkampen.

Selvom de var alene på scenen, var det tydeligt, at de ikke var de eneste, som havde forberedt sig på debatten.

Således havde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) knap nok grebet til inderlommen i jakkesættet for at fremvise en krøllet side 136 fra Finansministeriets økonomiske redegørelse fra 2015, før både finansminister Kristian Jensen (V) og Venstres partiprofil på Twitter gik til tasterne.

- Mette Frederiksens regering mente i 2015 selv, at de ville få et underskud på 50,3 milliarder i 2016, begyndte Kristian Jensens tweet, hvori han vedhæftede samme side 136 fra redegørelsen med en blå streg under tallet "-50,3" ud fra linjen "offentlig saldo" i tabel 6.1.

- Det har vi vendt til et overskud i staten, skrev finansministeren, og på Venstres partiprofil konstaterede man tørt, at "her er dokumentationen".

Lars Løkke Rasmussen greb til lommen klokken 20.39 under debatten. Samme minut udkom begge tweets fra Kristian Jensen og Venstre.

I alt tweetede eller retweetede Venstres profil 21 opdateringer under den halvanden time lange debat. Til sammenligning var Socialdemokratiet afsender på to tweets under duellen mellem de to partiledere.

Se flere eksempler i listen nederst i artiklen.

Højere aggressionsniveau

TV 2 har gennemgået opdateringerne på Twitter under duellen, og i langt størstedelen af tilfældene er tweetet udarbejdet og sendt afsted mindre end to minutter fra Lars Løkke Rasmussen har ytret sin punchline på tv.

Der er rig lejlighed til at så tvivl om de andres troværdighed på andre platforme

Noa Redington, politisk kommentator

Venstres offensive tilstedeværelse på Twitter er ifølge politisk kommentator Noa Redington et udtryk for, at de er bagud i meningsmålingerne.

- Der er et højere aggressionsniveau, siger han til TV 2.

Udarbejder kodeord

Forud for debatter som den, der i går fandt sted mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen (S), ligger der ifølge Noa Redington et enormt forberedelsesarbejde.

- Partierne udarbejder nogle kodeord, hvor kampagnefolkene har forberedt nogle svar, videoer og grafikker, der hurtigt kan komme ud på de sociale medier, siger Noa Redington.

De to statsministerkandidater var velforberedte, og ifølge Noa Redington var det tydeligt at se, at de kendte hinandens svar ud og ind. Men én ting er den kamp, der udspiller sig på tv-skærmen. Noget andet er det, vi ser på vores telefoner, tablets eller computere i mellemtiden.

- Mange af de vælgere, der ser debatten, har en skærm mere kørende og er enormt opmærksomme på, hvad der sker på den. Der er en masse spørgsmål, der ikke bliver besvaret i debatten, så der er rig lejlighed til at så tvivl om de andres troværdighed på andre platforme, forklarer Noa Redington.

Alt lå klar

TV 2 har taget kontakt til Venstres partisekretær, Claus Richter, som fortæller, at de har forberedt noget til alle de påstande, Socialdemokratiet måtte komme med under valgkampen.

- Andet ville være uprofessionelt, siger han.

Selvom søndagens duel mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen var styret af spørgsmål fra de vælgere, der var dukket op til Valgfolkemødet i Odense, havde Venstre alligevel forsøgt at tage et kig i krystalkuglen.

- Vi havde forberedt det hele i forhold til de emner, der kunne komme, så det lå klar.

Og klar, det var de.

I listen herunder kan du se nogle af de tweets, Venstre delte i løbet af den halvanden time lange debat:

Venstre bakkede op på Twitter, mens Løkke duellerede

 1. 2 minutter senere: Arne fra annoncerne

  Blot ti minutter inde i debatten, klokken 20.10, beskylder Lars Løkke Mette Frederiksen for at have fremsat et pensionsudspil, der er "bluff" og siger:

  - Vi har Arne fra jeres annoncer på 59 år fra Sønderjylland, nu er det hans tur, men han kan så ikke få at vide, om det er hans tur.

  To minutter senere, klokken 20.12, lyder det sådan her fra Venstre på Twitter:

  - Præcis hvornår vil Arne kunne gå på pension, Mette?

 2. Ét minut senere: Artikel om Sass klar

  - Taler vi om Enhedslisten, så er det et parti, som din egen gruppeformand, da I var i regering sidst, kaldte for et "ekstremt parti", lyder det fra Lars Løkke Rasmussen klokken 20.14 i duellen mod Mette Frederiksen.

  Klokken 20.15 deler Venstre på Twitter et link til artiklen med teksten "se, hvad han sagde her".

 3. Ét minut senere: #DyrtforDanmark

  Da debatten omtaler udlændingepolitik, får Løkke sendt endnu en punchline afsted, som Venstre sidder klar til at dele på sociale medier:

  - Det bliver dyrt for Danmark. Det handler ikke kun om penge. Det handler om, at vi risikerer at åbne Danmark igen for en ukontrolleret indvandring, som truer vores sammenhængskraft, siger statsministeren klokken 20.15.

  Klokken 20.16 skriver Venstre, at "det bliver dyrt for Danmark med rød bloks lempelige udlændingepolitik" over et billede med partilederne i rød blok.

 4. Ét minut senere: Venstres grønne biler

  Klokken 20.26 drejes debatten over på grøn transport, og Lars Løkke Rasmussen får hurtigt afleveret pointen om, at han og Venstre arbejder på at sikre en million grønner biler i 2030.

  Klokken 20.27 - et minut efter - skriver næstformand Kristian Jensen om de grønne biler på Twitter.

 5. Samme minut: Det handler om ansvarlighed

  Mens statsministeren taler om ansvarlig økonomistyring, gør Venstre på Twitter opmærksom på det, de mener er en "uansvarlig økonomiske politik" i rød blok.

  Lars Løkke taler om ansvarlighed klokken 20.36. Samme minut udkommer opdateringen fra Venstre på Twitter.

 6. Samme minut: "Her er dokumentationen"

  Klokken 20.39 trækker Lars Løkke Rasmussen papiret med den økonomiske redegørelse frem fra inderlommen under duellen med Mette Frederiksen. Han mener, at papiret påviser, at han overtog et land med underskud på statsfinanserne, da han blev statsminister i 2015.

  Samme minut som Løkke trækker tabel 6.1 frem, deler både Venstre og Kristian Jensen samme oversigt på Twitter.

 7. Ét minut senere: Lotte fra pjecerne

  - Gælder denne ordning Lotte, eller er det bare propaganda?

  Klokken 20.49 angriber Lars Løkke Rasmussen igen Socialdemokratiets pensionsudspil, og det var Venstre selvfølgelig forberedt på.

  Ét minut senere spørger partiet på Twitter, om sygeplejesker skal stilles dårligere.

 8. To minutter senere: "Fakta lyver ikke!"

  - Man skar ned på de kommunale servicerammer, lyder det fra Lars Løkke klokken 20.57, og to minutter senere, klokken 20.59, sender næstformand og finansminister Kristian Jensen et tweet ud, hvori han i en graf viser, hvordan Venstre mener, partiet har prioriteret velfærden i kommunerne.

  - Fakta lyver ikke, skriver Kristian Jensen i tweetet.

Kilde: Twitter, Topmøde i Højlunds Forsamlingshus