Politik

Radikale Venstre vil forhindre Lindholm med nyt forslag

I stedet for et ophold på øen i Stege Bugt skal udvisningsdømte spredes på flygtningecentre uden at belaste små lokalsamfund, foreslår partiet.

Øen Lindholm i Stege Bugt har længe været udset som et kommende opholdsted til kriminelle udlændinge, der står overfor en udvisning.

Som det ser ud nu, med tre uger til folketingsvalget, vil en socialdemokratisk ledet regering ikke komme til at ændre på de planer. Medmindre der kommer en bedre idé på bordet, som Mette Frederiksen netop har understreget overfor TV 2.

Men den idé mener Morten Østergaard, at han og Radikale Venstre ligger inde med.

- Det er en appel om at udvise den almindelige anstændighed, så det koster os så lidt som muligt og har så lidt som mulig menneskelig skadesvirkning, siger Morten Østergaard om forslaget, der først og fremmest skal få Socialdemokratiet til at ændre kurs.

Tryghed i berørte lokalsamfund

Radikale Venstres plan har dels sigte på at skabe tryghed overfor de berørte lokalsamfund, og dels skal forslaget sørge for mere humane forhold for både asylansøgere og udvisningsdømte, der ellers har udsigt til et ophold på Lindholm.

Målet er helt at skrotte planerne om nogensinde at tage Lindholm i brug, hvis ellers der kan findes opbakning til det. De tre hovedpunkter er som følger:

  1. At skille udvisningsdømte fra afviste asylansøgere.
  2. At skabe plads på Sjælsmark ved at sikre familier først skal bo på stedet, når udrejse er aftalt. Dermed kan der blive plads til udvisningsdømte - mens der hurtigst muligt arbejdes på at sprede dem på to-tre mindre centre, så de bliver spredt frem for at samle mange i centre klos op af små samfund som Bording og Kærshovedgård.
  3. At give mulighed for at tilvælge en fodlænkeordning og dermed bo ude i samfundet for at sprede yderligere samt være sikker på, at vide, hvor folk opholder sig.

Ifølge Morten Østergaard er det også en invitation til Socialdemokratiet og Venstre.

- Det er en appel til Mette Frederiksen og Lars Løkke om at sige endelig fra overfor DF’s symbolpolitik på det her område og skabe tryghed for borgerne i Kalvehave, der er dybt bekymrede over udsigten til en udvisningsø på Lindholm, siger Østergaard til TV 2.

Flygtninge skal spredes ud

Formanden for Radikale Venstre har tidligere kaldt området ved Kalvehave for et "gidsel" i bestræbelserne på at få samlet asylansøgere og udvisningsdømte på et lille område. Og derfor er tryghed for lokalbefolkningen også et nøglebegreb, understreges det.

- Det handler om at sprede de afviste på flere flygtningecentre rundt omkring, så det ikke er et lille lokalsamfund – uanset om det så er Bording eller Kalvehave, der skal stå med det, siger Morten Østergaard.

De udvisningsdømte kriminelle og personer på tålt ophold bor i dag på udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland nær Bording.

Det vil koste 759 millioner kroner at etablere udrejsecenteret på Lindholm, som efter planen skal modtage de første beboere i 2021.

Beboere kræver klare svar

I de berørte lokalområder ved Kalvehave er man begyndt at føre kampagne for at råbe politikerne op midt i en valgkampstid. Beboere i Kalvehave på Sydsjælland har krævet klare svar fra Socialdemokratiet på spørgsmålet om Lindholm. Men ifølge Morten Østergaard ligger løsningen lige for.

- Man har valgt den mest utryghedsskabende måde at løse problemet på. Tænk hvis vi bare brugte nogle af ressourcerne på diplomatiske aftaler med de relevante hjemlande. Så ville vi kunne gøre en forskel, mener han.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen erklærede sig lørdag parat til at lytte, hvis der kom et bedre alternativ til Lindholm.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet om Morten Østergaards nyeste udspil.