Valg 2019

Mette F. gentager gammelt Løkke-citat, som han er blevet konfronteret med igen og igen

Midt i duellen mellem de to statsministerkandidater talte Mette Frederiksen pludselig om muligheden for et nyvalg.

En søndag i maj 2014 sagde den daværende oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen noget, som han siden er blevet konfronteret med igen og igen.

- Jeg vil ikke være statsminister for enhver pris. Hvis jeg skal være statsminister, skal jeg have plads til at føre min politik ud i livet, og selv om jeg godt ved, at alle skal give og tage, og at Venstre ikke har monopol på sandheden, så er der nogle betingelser, som jeg vil insistere på er opfyldt, sagde Løkke dengang til Berlingske.

Søndag aften gentog Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen Løkkes ord, da hun i duellen mellem de to statsministerkandidater på TV 2 sagde, at hun "ikke vil være statsminister for enhver pris".

Vil ikke føre en anden udlændingepolitik

- Hvis en række mindre partier - som jeg ikke tror kommer til at udgøre et flertal - vil afkræve, at jeg skal begynde at åbne op for en udlændingepolitik, som, jeg grundlæggende tror, vil være forkert for det danske samfund, så vil jeg ikke være statsminister, siger Mette Frederiksen.

Det vil sige, at hvis du står i en situation, hvor du ikke kan få din finanslov igennem, medmindre du f.eks. går de Radikale i møde på et udlændingespørgsmål, vil du sige: Fint, så bliver der ikke nogen finanslov, jeg udskriver valg? spurgte værten Cecilie Beck.

- Jamen jeg tror, det kan komme inden da. Jeg tror, det kan komme inden sommerferien. Det er slet ikke sikkert, at det er muligt for hverken Lars Løkke Rasmussen eller mig at danne en regering, sagde Mette Frederiksen og uddybede:

- Men jeg siger: ja – 100 pct. og klart, at hvis jeg skal være statsminister og føre en anden udlændingepolitik end den, jeg er overbevist om er rigtig for Danmark – nemlig en udlændingepolitik, hvor vi har styr på, hvor mange der kommer hertil, så vi også kan få integrationen til at fungere – så vil jeg ikke være statsminister for enhver pris.

Flere partier i rød blok har ellers krævet ændringerne i udlændingepolitikken i bytte for at føre Socialdemokratiet til magten.

Morten Østergaard kommenterer på aftens debat: - Vi kan ikke tvinge nogen til at blive statsminister mod deres vilje. Men vi kan tvinge dem til at vælge.

Formanden for Det Radikale Venstre, Morten Østergaard, kræver blandt andet, at S skal gøre sig uafhængige af Dansk Folkeparti, og at det såkaldte paradigmeskifte skal rulles tilbage, mens Enhedslisten og SF vil have kontanthjælpsloftet afskaffet.

Direkte spurgt af Løkke vil Frederiksen ikke garantere, at hun ikke vil lave "en eneste" ændring af integrationsydelsen eller kontanthjælpsloftet.

- Jeg siger, at den brede udlændingepolitik står fast, siger Mette Frederiksen.