Valg 2019

Tre ting du skal holde øje med, når Løkke og Mette F. mødes i valgkampens første duel

Løkkes åbning for en SV-regering bringer nyt aspekt ind i duellen og kan give problemer for begge partiledere.

I aften klokken 20 skal statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen i politisk duel med oppositionens leder, Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet.

Tv-debatten er den første direkte duel i valgkampen mellem de to mest sandsynlige kandidater til statsministerposten og finder sted i forbindelse med TV 2s store valgfolkemøde i Odense.

Faktisk er det blot anden gang nogensinde, at de to politikere mødes i en tv-debat på tomandshånd.

Første gang skete det 31. marts i en særudgave af '21 Søndag' på DR. Dengang varede debatten 45 minutter, mens TV 2 søndag har sat omkring en time og 25 minutter af til formålet.

Og siden sidst er der sket ikke så lidt. Løkke har udskrevet valg, han har luftet tanken om en mulig SV-regering, og de to partier har bekriget hinanden på politiske løfter og advarsler mod den andens politik.

Søndag mødes de to topkandidater i 'Højlunds Forsamlingshus' foran et publikum bestående af engagerede spørgere fra hele landet. Cecilie Beck styrer debatten, og Gertrud Højlund hjælper publikum med at få svar på deres spørgsmål.

Men hvad skal du holde øje med i aftenens debat? Politisk redaktør Thomas Funding fra Avisen Danmark fremhæver tre spørgsmål, han håber at få svar på:

1) Hvordan undviger Frederiksen en SV-regering?

Lars Løkke Rasmussen åbnede i denne uge en dør på klem for en mulig SV-regering. Men Mette Frederiksen var hurtig til at lukke den.

Ifølge Thomas Funding kan de to partiledere under søndagens debat ikke undgå at forholde sig til emnet, og det kan blive rigtig spændende, mener han.

- Lige så risikabel en færd, det er for Løkke, lige så svært er det for Mette Frederiksen at finde en balance, hvor hun på den ene side er nødt til at sige nej, men på den anden side ikke må lade sig presse af Løkke, så det virker, som om hun siger nej til et bredt samarbejde.

Den politiske redaktør forventer derfor, at Venstre-formanden under debatten vil blive ved med at udfordre oppositionens leder på, hvorfor hun ikke vil samarbejde.

- Han håber på, at han kan bruge det til at tegne et billede af, at hun siger ja til noget andet. At hun hellere vil arbejde med den yderste venstrefløj og lade sig koste rundt med af dem, end hun vil sikre lederskab over midten og en stabil udlændingepolitik, siger Thomas Funding.

Den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, afviste lørdag i et interview med TV 2, en SV-regering. Video: Natali Braagaard

2) Hvordan er formen?

I debatten på DR i marts blev Mette Frederiksen ifølge Thomas Funding overraskende udfordret af Lars Løkke Rasmussen på særligt spørgsmålet om pension og tidlig tilbagetrækning.

Socialdemokratiet går til valg på, at nedslidte kan gå tidligere på pension, men partiet har fået kritik for ikke at være konkrete nok i deres svar på, hvem der skal have lov til at trække sig tidligere tilbage.

- Han satte hende til vægs flere gange, og jeg er spændt på at se, om det var udtryk for et enkelt formdyk, eller om det er niveauet fra Mette Frederiksen. Hvis S-formanden søndag aften klarer sig lige så dårligt i debatten med Løkke, kan det blive rigtig interessant, lyder det fra Thomas Funding.

3) Har Løkke afmonteret sine angreb?

Med sin SV-udmelding har Lars Løkke Rasmussen lavet et strategiskifte. Indtil da havde det for Venstre handlet om at "tæve løs" på Socialdemokratiet og deres politik.

- Men efter Løkke torsdag åbnede for at gå i regeringssamarbejde, afmonterede han i et eller andet omfang sine muligheder for at angribe socialdemokraternes politik, siger Thomas Funding.

Han henviser til, at statsministeren hver gang vil kunne blive mødt med modspørgsmål om, hvorfor han så er klar til at indgå i tæt samarbejde med oppositionspartiet.

- Hvis han alligevel gør det, bliver det interessant at se, hvordan hans angreb bliver opfattet, og om angrebene bider lige så hårdt som i den første debat, siger Thomas Funding.

Ti timers valgfolkemøde i Odense og i dit tv

Flere tusinde danskere er inviteret med, når TV 2 søndag åbner dørene til 'Valgfolkemødet' ved TV 2s hovedsæde i det centrale Odense.

Her vil TV 2 lægge hus til debatter om både folketingsvalget og EP-valget med toppolitikere, kandidater og ildsjæle.

Valgfolkemødet begynder klokken 9 og varer mere end 12 timer. Kan du ikke selv være til stede, kan du følge hele arrangementet på TV 2, TV 2 NEWS, TV 2 PLAY, tv2.dk og de otte TV 2-regioner.

I alt gennemføres omkring 100 indslag, arrangementer og debatter, blandt andet om sundhed, klima, integration, pension, offentlig transport, Brexit, Europa-politik samt partileder-stafetter.

Der bliver også plads til humor og satire i sessions som 'Blå Blokterapi', 'Rød Blokterapi', 'Politisk Parterapi', 'Citatquiz' og 'Jeg har aldrig'.

Det hele slutter som nævnt med den store tv-duel mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen i 'Højlunds Forsamlingshus' klokken 20.00 søndag aften.

Se hele programmet for Valgfolkemødet her.