S vil have nyt bindende klimamål for 2030
For første gang sætter Socialdemokratiet et delmål for udslip af drivhusgasser i 2030.
Klimakrisen og den globale opvarmning er blevet et vigtigt emne i valgkampen, både blandt partier og vælgere.
Nu kommer Socialdemokratiet så med en ny målsætning for den danske klimapolitik.
I et nyt udspil foreslår partiet, at Danmarks CO2-udledning i 2030 skal være reduceret med mindst 60 procent i forhold til 1990, og at Folketinget skal gøre målet bindende i en ny klimalov.
Som det er nu, følger Danmark EU’s overordnede mål om 40 procents reduktion i 2030 i forhold til 1990.
- Det nye er her, at vi siger, at vi skal lave en bindende klimalov, så det ikke bliver til diskussion, om vi kommer til at nå det. Det skal vi simpelthen, fordi det bliver til lov, siger Dan Jørgensen, næstformand i Socialdemokraternes folketingsgruppe.
Imødekommer rød kritik
De andre oppositionspartier har tidligere kritiseret Socialdemokratiet for ikke at have nok ambitioner på klimaområdet. Dan Jørgensen erkender, at den nye udmelding også handler om at imødekomme partierne i rød blok.
- De efterlyser med rette en grønnere indsats i Danmark, og vi siger højt og tydeligt til dem, at vi gerne vil sætte os i spidsen af den forandring af Danmark.
Men med den nye udmelding imødekommer socialdemokraterne blandt andre Det Radikale Venstre, som i marts fremsatte et ufravigeligt krav om en ambitiøs klimamålsætning i 2030 for at støtte en S-regering efter valget. Her lagde de radikales leder, Morten Østergaard, netop op til en CO2-reduktion på mindst 60 procent.
- Vi har ingen ultimative krav til et specifikt tal. Men det er et hårdt og ufravigeligt krav, at vi får en forpligtende klimamålsætning, som kan være styrende for det næste årtis klimapolitik. Vi skylder at kigge hinanden i øjnene og forpligte os, ikke kun frem mod 2045 eller 2050, men mod et mere kortsigtet mål, sagde han til Dagbladet Information.
De radikales udmelding var en reaktion på, at den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, i et interview med Information ikke ville svare på, hvad reduktionsmålet for Danmarks udledninger i 2030 skulle være.
Grønne initiativer
Et mål om en CO2-reduktion på mindst 60 procent vil ifølge Socialdemokratiet kræve en stor omstilling og yderligere initiativer, som Folketinget skal forpligte sig på at gennemføre inden 2030.
For at nå målet henviser partiet til nogle af de initiativer, som de tidligere har foreslået. Blandt andet vil socialdemokraterne have et bindende mål om 500.000 grønne biler og stop for salg af nye benzin- og dieselbiler i 2030, og så skal der opføres fem nye havvindmølleparker inden 2030 i stedet for de tre, der er en del af energiforliget fra sidste år.
Socialdemokratiet vil også have en national skovfond, hvor danskerne frivilligt kan kompensere for deres CO2-udledning. Pengene herfra skal bruges på at opføre ny skov i Danmark.
11 partier vil have klimaførertrøjen
Som TV 2 kunne fortælle tidligere på ugen, har Danmarks reducering af CO2 tabt farten. Sidste år var der således 18 lande i Europa, som reducerede mere CO2 end Danmark. Kigger man på de to foregående år, var Danmarks placeringer henholdsvis nummer 2 og nummer 25.
Da de 13 partiledere under valgkampens første partilederdebat på TV 2 blev spurgt, hvem der så sig selv som de mest klimaambitiøse, røg der 11 hænder i vejret.
Kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige lod armene blive nede.
Regeringen præsenterede sidste år sin klimaplan, mens også SF, Alternativet, Det Radikale Venstre, Liberal Alliance, Socialdemokratiet og Enhedslisten har tidligere lagt deres eget bud på en klimaplan frem.