Valg 2019

Mette Frederiksen overvejer at lade unge betale mere for cigaretter

Socialdemokratiets formand vil ikke love, at der sker noget med prisen på cigaretter, hvis hun bliver statsminister.

For første gang åbner Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, nu døren for, at det måske skal være dyrere at købe en pakke cigaretter. I hvert fald for unge.

- Vi skal gerne forhindre, at de unge starter med at ryge. Der kunne en vej måske være at sætte prisen op for de unge, men ikke så meget for de ældre. Jeg anerkender, at prisen betyder noget for, hvor mange rygere der er, men jeg forsøger også at have lidt social balance i tingene, siger Mette Frederiksen lørdag til TV 2.

Dilemma om social slagside

Socialdemokratiet har ikke tidligere villet melde ud, om de mener, at cigaretpriserne skal stige, og modellen med aldersbestemte priser er også kun en mulighed, lyder det fra Frederiksen.

Hvordan det konkret skulle gøres er ikke besluttet, siger hun. Men hvis prisen sættes for højt for alle, vil det slå bunden ud af nogle pensionisters økonomi, frygter hun.

- Hvis man bare sætter prisen op til 90 kroner, så kender jeg nogle pensionister, der ikke har råd til andet end at ryge, siger Mette Frederiksen.

Flere rygere

I januar oplyste Sundhedsstyrelsen, at der for andet år i træk var en stigning i andelen af danskere, der ryger. Det er første gang i mindst to årtier, at antallet af rygere er stigende. I 2016 røg 21 procent af den voksne befolkning. I 2018 var det 23 procent.

Også blandt de 16-24-årige er der over de seneste år kommet flere rygere. En undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse offentliggjorde i november, viser, at 29 procent af personerne i aldersgruppen enten røg dagligt eller lejlighedsvis i 2017. Det er flere end i både 2010 og 2013, hvor lignende undersøgelser er blevet gennemført.

Fra netop Kræftens Bekæmpelse hilser man Mette Frederiksens overvejelser velkomne. Ethvert skridt mod højere cigaretpriser er et skridt i den rigtige retning, siger Jesper Fisker, der er direktør i interesseorganisationen. Men han har svært ved at se, hvordan forslaget skal administreres i praksis.

- Den melding, der kommer fra Socialdemokratiet, opfatter jeg som en åbning for en drøftelse om, hvordan man kan sikre, at særligt børn og unge ikke begynder at ryge. Det, synes vi, er en god dagsorden, siger Jesper Fisker.

Han fortæller, at organisationen helst ser én fælles, høj pris på mindst 60-65 kroner i første omgang, men gerne helt op til 90 kroner på sigt for en pakke cigaretter.

Vil du være tilfreds, hvis det ender med den model, Mette Frederiksen omtaler her?

- Det kommer an på, hvor højt prisen kommer op. Det er ikke nok kun at hæve prisen en anelse for de unge. Den skal hæves markant. Helst for alle, men i hvert fald for de unge, siger Jesper Fisker.

Kræftens Bekæmpelse ville helst undgå kompromiser på området, "men omvendt er vi også nødt til at være realister,” lyder det.

Eneste parti uden en holdning

Meldingen fra Mette Frederiksen kommer kun få dage efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kaldte partiet for ”tøset”, fordi de ikke ville sige, hvad der skulle ske med cigaretpriserne, hvis de fik regeringsmagten.

TV 2 har tidligere skrevet, at samtlige af de nuværende folketingspartier med undtagelse af Socialdemokratiet og Venstre har sat et beløb på, hvad de mener, en pakke cigaretter skal koste. Eksempelvis oplyste De Radikale, at de mente, prisen skal stige til 90 kroner for en pakke med 20 cigaretter. Modsat ønskede Liberal Alliance ikke en prisstigning.

Venstre har i løbet af valgkampen sagt, at prisen for en pakke cigaretter skal op, men partiet har endnu ikke sat et beløb på.

En række organisationer – herunder Kræftens Bekæmpelse, Trygfonden, Hjerteforeningen, Statens Institut for Folkesundhed, Vidensrådet for Forebyggelse, Danske Regioner og Lægeforeningen – har tidligere meldt ud, at de gerne ser prisen på en pakke cigaretter stige.

I international sammenhæng ligger prisen i Danmark lavt.