Politik

LA bløder op over for adskilte flygtningefamilier: - Nok skal vi have en stram politik, men den skal også være anstændig

LA lægger op til, at man helt dropper metoden med at adskille flygtningefamilier for at presse dem til at rejse eller for at undgå, at de forsvinder.

Først var det Konservative, der alligevel syntes, at forholdene for børnene på Sjælsmark skulle forbedres.

Og i går slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) så bak på en af udlændingepolitikkens mest symbolske kampe. Nemlig den forbudte madlavning på Sjælsmark, som man ifølge statsministeren nu "selvfølgelig sagtens kan tale om".

Nu lægger Liberal Alliances børneordfører, Laura Lindahl, så op til, at man helt skal stoppe med at adskille børnefamilier:

- Jeg synes som udgangspunkt ikke, at man skal skille familier ad. Jeg køber ikke præmissen om, at en stram udlændinge politik ikke også kan være anstændig, og det er det her ikke, siger hun og fortsætter:

- Vi kan jo nok alle sammen sætte os ind i, hvor traumatisk det må være for den enkelte familie at blive splittet, så selvfølgelig skal vi som samfund gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at undgå det. Og der mener jeg altså, at det må være muligt at sikre udsendelsen, uden at skulle skille dem ad.

Sjælsmarkbarn: Hvorfor gør man det mod os?

Udmeldingen kommer, efter at TV 2 har fortalt historien om en afvist somalisk familie, som for to en halv uge siden blev splittet fra hinanden.

Ifølge dommeren var det for at sikre, at familien ikke gik under jorden, inden man kunne sende dem ud. Men nogle gange bliver det også gjort for at presse familierne til at rejse frivilligt.

Abira Ali spejder grædende efter sin familie bag jernporten.

17-årige Abira Ali fortæller grædende, at hun nu bor alene med sin mor i Sjælsmark, mens hendes far og 20-årige storebror er frihedsberøvet i Ellebæk, som ifølge Ellebæks tillidsmand Gert Jensen mest af alt minder om et lukket fængsel. Og dét selvom de ikke har gjort noget kriminelt.

De nægter dog at rejse frivilligt - af frygt for, hvad der venter dem i Somalia.

- Jeg forstår ikke, hvorfor man gør det her mod os. Altså... Først da vi kom her, kom vi som familiesammenføring, men nu er alt det her sket... Jeg synes ikke, at Danmark kan gøre det her mod familier, siger Abira Ali.

Selvfølgelig skal det ikke være sådan, at man kan undgå frihedsberøvelse ved at få et barn.

Inger Støjberg, udlændinge- og integrationsminister(V)

SF, R og LA: Det kan ikke fortsætte

Hverken SF eller de radikale mener, at det er rimeligt at splitte familierne op, mens de venter på at blive sendt hjem:

- Vi har sagt tydeligt, at det ikke kan fortsætte på denne måde. Jeg kan ikke forestille mig at støtte en regering, som ikke forbedrer forholdene for børnene på Sjælsmark, siger Sofie Carsten Nielsen, integrationsordfører hos de radikale, og fortsætter:

- Familierne skal ikke være skilt ad. De skal have lov til at være det samme sted, så børnene ikke bliver nedbrudt.

Og nu bakker Liberal Alliance altså også op.

Det er jo en ny udmelding fra jer, at I nu vil lempe vilkårene for nogle af de her flygtningefamilier. Hvordan kan det være?

- Der er partier til højre for Støjberg og Dansk Folkepari, der står til at komme i Folketinget, som har meget ekstreme synspunkter i forhold til, hvordan vi skal behandle mennesker. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi andre partier i øjeblikket også råber op om ordentlighed og anstændighed, siger Laura Lindahl.

Minister: Børn hjælper dem ikke

Abira Alis familie er ikke den første familie, som er blevet adskilt.

I et folketingssvar fremgår det, at der i marts var i alt seks af de indsatte i Ellebæk, der havde familie på andre centre.

TV 2 har tidligere fortalt om en statsløs beduner fra Kuwait, som har været adskilt fra sin kone og seks børn i seks måneder. Det mødte kritik fra både Amnesty, Dansk Flygtningehjælp og en række partier. Alligevel er de fortsat adskilt på syvende måned.

Dengang sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at det ikke var et "tag-selv-bord", og at metoden med at adskille familier intet fejler. Det fastholder hun:

- Vi frihedsberøver mest muligt. Selvfølgelig skal det ikke være sådan, at man kan undgå frihedsberøvelse ved at få et barn. Hvis den enkelte familie finder frihedsberøvelsen indgribende, vil jeg foreslå, at de efterlever de danske myndigheders afgørelse og rejser hjem, sådan som de har pligt til.

LA: Det ødelægger menneskeliv

Ministerens fastholden gør dog ikke indtryk på Laura Lindahl(LA):

- Ministeren har et meget nøgternt og snævertsynet syn på, at de her mennesker skal ud af landet, men jeg har også et syn på, hvordan vi behandler dem. Det kan ikke være sådan, at vi ikke kan føre en effektiv asylpolitik, hvor dem, der får afslag, sendes hjem, uden at vi skal ødelægge menneskeliv, siger hun til TV 2.

Børneordføreren vil nu undersøge praksissen på området.

Abira Ali og hendes mor bor nu alene på Sjælsmark.

På Ellebæk har alle indsatte ret til at få besøg i fem kvarter hver dag, og det udnytter Abira Ali og hendes mor. Men resten af dagens 24 timer må de undvære hinanden.

- Jeg har før været væk fra min mor, og jeg har været uden min far, men jeg har aldrig været uden min bror. Han har altid været sammen med mig, siger Abira Ali.

- Jeg håber bare på, at min familie bliver samlet igen.

Hvorfor rejser I ikke bare til Somalia?

Det kan vi ikke. Der er problemer dér. Der er ikke fred endnu.