Ung mand konfronteret i færd med at rive valgplakater ned

Partiformand mener, at det er udemokratisk og voldsomt frustrerende, når plakater bliver ødelagt.

Da kørelæreren Claus Mærsk tirsdag eftermiddag var ude at køre nær Hillerød, blev han mødt af et syn, som fik ham til at fare op i det røde felt.

En ung mand var i færd med at rive plakater med Nye Borgerliges folketingskandidat Mette Thiesen ned, og det fik Claus Mærsk til at tænde for videokameraet på sin telefon og konfrontere hærværksmanden.

- Hvis jeg ser noget uretfærdigt, så griber jeg ind. Han stod bare i fuldt dagslys og lavede et angreb på demokratiet. Det er virkelig frækt og slet ikke i orden, siger han til TV 2.

Ifølge Claus Mærsk var der dog kun tale om en afmålt skideballe, der på hans egen temperamentskala lå på seks ud af ti. Og selvom han er medlem af Nye Borgerlige, så understreger han, at han ville have grebet ind på præcis samme måde, hvis det var gået ud over kandidater fra eksempelvis Enhedslisten eller SF.

- Det er ikke en cirkus- eller en koncertplakat. Det er en valgplakat, og det symboliserer noget meget større, siger Claus Mærsk.

Han forklarer desuden, at det var i frustration over, at det tilsyneladende er konsekvensfrit for gerningsmændene at ødelægge plakaterne, at han valgte at lægge videoen på Facebook.

Til TV 2 Lorry oplyser Nordsjællands Politi, at hærværk mod valgplakater kan takseres som groft hærværk. Straffen kan svinge fra en bøde til flere års fængsel. Politiet opfordrer til, at sager om hærværk mod valgplakater bliver politianmeldt.

Vermund ser intet problem i deling

Claus Mærsks optagelse af optrinnet nær Hillerød er blevet delt af flere af Nye Borgerliges spidskandidater. De seneste år har der været flere diskussioner om delingen af videooptagelser, men Pernille Vermund ser intet problem i, at videoen - hvor den unge mand ikke var sløret - er blevet delt. Heller ikke selv om manden ikke har lyst til at blive filmet.

- Mig bekendt er det at optage og dele videoer af folk i det offentlige rum ikke ulovligt, siger Pernille Vermund.

Hvad mener du om, at man deler en video af en ung mand, der ikke har lyst til at blive filmet?

- Jeg synes, det er et problem, at han begår hærværk. Det sker over hele landet, og det foregår for flere partier og til flere valg.

Hvad tænker du om, at en enkelt person bliver gjort til billedet på det problem?

- Det er ikke noget, han kommer til at gøre. Det er noget, han gør med vilje. Var der nogen, der havde filmet og stoppet det før, kunne det være, at det havde fungeret som skræk og advarsel, siger formanden for Nye Borgerlige til TV 2.

Mistænker systematisk hærværk

Både Mette Thiesen fra Nye Borgerlige og Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti fortalte tirsdag til TV 2 Lorry, at deres valgplakater har været udsat for hærværk.

Og ifølge Mette Thiesen er det ikke tilfældigt, at det netop er hendes plakater, som står for skud. Hun mistænker hjemmesiden valgplakat.info for systematisk at opfordre til hærværk mod "valgplakater fra højreradikale partier som Stram Kurs og Nye Borgerlige", som der står på hjemmesiden.

- Jeg blev gjort opmærksom på hjemmesiden valgplakat.info af en bekendt, og var inde og undersøge den efterfølgende. Der står umiddelbart ingen afsender, udover at Antifa (der står for Antifascistisk Aktion, red.) står anført i bunden af hjemmesiden, fortæller Mette Thiesen.

Af valgplakat.info fremgår det, at siden kun er af oplysende karakter, men tidligere har det fremgået, at det er god stil, hvis folk fjerner højreradikal propaganda fra gaderne.

Det har ikke været muligt for TV 2 Lorry at få en kommentar fra Antifa eller at finde frem til hjemmesidens ejer.