Valg 2019

Løkke afviser at gå af som V-formand, hvis han mister statsministerposten

Lars Løkke afviser at gå af som V-formand, hvis valget koster ham statsministerposten. Men det skal man ikke lægge så meget i, mener kommentator.

Venstres formand hedder også Lars Løkke Rasmussen efter valget, selvom regeringsmagten skulle gå til rød blok.

Det fastslår han overfor Politiken, der har spurgt statsministeren, om han vil gå af som partiformand, hvis han ikke kan fortsætte som statsminister?

- Nej, altså lige nu er jeg så heldig, at jeg både er formand for Venstre og statsminister. Og valget handler om, om jeg stadig skal være statsminister – det handler ikke om, om jeg stadig skal være formand for Venstre.

Så det vil du ikke svare på?

- Jo, det har jeg lige svaret på.

Vil du så gå af som partiformand, hvis du ikke bliver statsminister?

- Nej, det var jo et nej. For det er ikke det, vi skal stemme om. Vi skal stemme om, om jeg skal være statsminister. Ikke, om jeg skal være formand for Venstre. Jeg er glad for at være formand for Venstre, siger Lars Løkke Rasmussen.

Kommentator: Løkke går af

Hans forsikringer er dog overhovedet ingen garanti for, mener politisk kommentator Hans Engell. Han kalder det "helt utænkeligt", at Lars Løkke fortsætter som formand, hvis valgresultatet bliver, som meningsmålingerne spår.

Men det ville sætte gang i en lavine af spekulationer og magtkampe, hvis Lars Løkke havde sagt åbent, at han er klar til at gå af som formand, hvis valgresultatet ikke går hans vej.

- Det her følger bogen. Han vil ikke skabe usikkerhed og starte magtkampe nu, men det er ikke det samme som, at han ikke går af. Det er jeg faktisk ret sikker på, at han gør, siger Hans Engell.

- Taber Løkke valget, vil han være den første statsminister, der er dømt ude af vælgerne to gange. Han får ikke en tredje chance.

Engell henviser til, at Løkke arvede statsministeriet i 2009 efter Anders Fogh Rasmussen, der blev generalsekretær i NATO. Derefter tabte han valget i 2011 til Helle Thorning-Schmidt. Derfor vil det være anden gang, statsministeriet glider ham af hænde, hvis han taber det kommende valg.

Skaber tvivl om Kristian Jensen

Lars Løkke Rasmussen havde egentlig også lovet sin kone Sólrun ikke at genopstille efter valget i 2015. Det fremgår af bogen 'Befrielsens Øjeblik - samtaler med Lars Løkke Rasmussen', der - til alles overraskelse - udkom torsdag, midt i valgkampen.

Men der manglede "en sikker hånd på roret", som Løkke formulerer det i bogen, da regeringen stødte mod udfordringer som Liberal Alliance og deres ultimative krav.

For politisk kommentator Hans Engell er det tydeligt, at den passage er møntet på partiets næstformand, finansminister Kristian Jensen.

- Der skaber han jo tvivl om Kristian Jensens evner til at lede en regering og lede Venstre. Dybest set skaber han tvivl om, hvorvidt Kristian Jensen dur. Det er ikke nogen venlig handling over for sin næstformand, siger Hans Engell.

Formandsskab er op til medlemmerne

Lars Løkke selv afviste koblingen til Kristian Jensen på torsdagens bog-pressemøde. Han forklarede, at citatet udelukkende taler ind i denne valgperiode.

- Det her projekt - i den her valgperiode - var faldet sammen, hvis jeg var gået. Det er ikke noget, jeg tror. Det er noget, jeg ved, sagde han.

Men i bogen understreger statsministeren også, at det ikke er "en naturlov", at formandsposten skal gå videre til næstformanden, når Løkke en dag går af.

Foreholdt den passage svarede Kristian Jensen torsdag, at den slags ikke er op til hverken ham eller Løkke, men derimod "Venstres medlemmer og delegerede, der på et tidspunkt beslutter, hvem der skal være Venstres formand, når Lars Løkke Rasmussen stopper".

SV-regering deler vandene

Samtalenbogen har også skabt rystelser i partiet, fordi Lars Løkke siger i bogen, at han hellere vil se på et samarbejde henover midten - en SV-regering - end en regering, der er afhængig af den yderste højrefløj. Det deler vandene i Venstre.

Fredag morgen spurgte Radio24syv Venstres folketingsmedlem Jan E. Jørgensen:

Er Lars Løkke stadig formand for Venstre om en måned?

- Ja, det er han.

Hvad med om to måneder?

- Ja, også om to måneder. Jeg tror også, han er statsminister, svarede Jan E. Jørgensen, der er en af dem, der godt kan se ideen med en SV-regering.

Andre medlemmer er mere tilbageholdende. Venstres finansordfører, Jacob Jensen, mener, at det er for tidligt at mene noget om Løkkes fremtid som partiformand.

- Nu handler det om valget, og hvad der sker efter valget, det må vi tage til den tid, siger Jacob Jensen til Politiken.