Politik

LA vil sænke skat på boliger og bygge nyt til unge

Liberal Alliance vil fjerne "topskat" på boliger og sikre finansieringsstøtte til 11.000 flere ungdomsboliger.

'Mere frihed til boligejerne'. Det er overskriften på Liberal Alliances nye boligudspil, som partiet præsenterede fredag på et pressemøde på Christiansborg.

Målet med udspillet er dels at sikre lavere skat på ejerboliger samt 11.000 flere ungdomsboliger, som skal afhjælpe unges problemer med at finde en lejlighed i de større byer.

- En uge inde i valgkampen er det blevet endnu tydeligere, at det er op til Liberal Alliance at kæmpe for lavere skat og for borgernes rettigheder. Vi vil skabe tryghed og frihed for boligejerne, siger partileder Anders Samuelsen.

Liberal Alliances udspil indeholder i alt seks forslag. På boligskatteområdet vil partiet blandt andet fjerne "topskatten" på ejerboliger over seks millioner kroner. Den type bolig vil blive pålagt en ekstra skat, når reglerne for boligskatten ændres i 2021. Ifølge Liberal Alliance kommer særskatten til at indbringe et provenu på 100 millioner kroner.

Fem milliarder til skattelettelser

Dermed går Liberal Alliance nu i rette med den brede aftale om boligskatten, som VLAK-regeringen ellers indgik med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale i maj 2017.

Liberal Alliance vil samtidig afsætte en pulje på fem milliarder kroner til skattelettelser for almindelige boligejere. Penge finder LA i partiets 2030 plan, som blandt andet lægger op til, at det offentlige skal effektivisere 10 procent over ti år.

Her finder partiet også penge til en grøn pulje på 500 millioner kroner, som skal sikre flere energirenoveringer af boliger. Det skal bringe Danmark tættere på at leve op til klimakravene i Parisaftalen, lyder det fra Liberal Alliance. Pengene skal bruges til et udbud, der kan bruges til at støtte større energieffektiviseringer, skriver partiet i sit udspil.

En anden central del af udspillet er forslaget om, at udspillet bruger blandt andet byfornyelsesmidler til at sikre opførelsen af flere ungdomsboliger. Her opstiller Liberal Alliance det mål, at private selskaber skal opfører 11.000 nye ungdomsboliger mod at få finansieret 25 procent af omkostninger fra blandt andet byfornyelsesmidler. Du kan læse mere om det forslag her.

- Vi vil sikre billige boliger til de unge, som de har råd til at bo i, siger Anders Samuelsen.

Endeligt skal borgerne beskyttes bedre mod krænkelser af ejendomsretten, mener Liberal Alliance. Partiet fortæller at der i dag findes 276 love, der giver myndigheder adgang til privat ejendom uden en dommerkendelse - men lovene har ikke været særlig effektiv, mener partiet.

Derfor foreslår Liberal Alliance at indføre et krav om forudgående retskendelse, hvis der i forbindelse med myndighedskontrol skal være adgang til private hjem mod beboernes ønske.