Valg 2019

Her er avisernes dom efter Løkkes SV-udmelding: Game over

Selv om de fleste er skeptiske over for muligheden for en SV-regering, åbner Løkkes udspil alligevel for både dronningerunder og comebacks.

Game over. En kæberasler. Et politisk fatamorgana.

Det er nogle af de ord, de store avisers lederskribenter sætter på det forslag om et regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet, som statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) fremlagde torsdag.

Forslaget, der kom i bogen 'Befrielsens Øjeblik - Samtaler med Lars Løkke Rasmussen' og blev fulgt op på et pressemøde, var ikke varslet på forhånd og går imod årtiers kamp mellem Venstre og Socialdemokratiet om regeringsmagten i Danmark.

Hos dagbladet Politiken bliver der blandt andet lagt vægt på Løkkes egne personlige motiver ved forslaget. De er ”så åbenbare, at de i sig selv undergraver forslagets valør”, står der. Chefredaktør Christian Jensen opfordrer læserne til ikke at glemme, hvilken politik statsministeren har stået i spidsen for de sidste fire år.

- Lars Løkke Rasmussen kalder sin SV-åbning for en gamechanger. Det lugter mere af et definitivt game over.

Det er mere kompliceret end bare Lars Løkke over for Kristian Jensen.

Noa Redington, politisk kommentator

Borgerligt samarbejde taget som gidsel

Også i Jyllands-Postens leder hæfter man sig ved Løkkes egne motiver. Alt tyder på, at SV-udspillet er et veliscenesat solotrip fra Løkkes side, lyder det.

Skribenten hæfter sig videre ved det faktum, at Løkke hverken havde informeret højtstående Venstre-medlemmer - herunder partiets næstformand, finansminister Kristian Jensen - eller regeringspartnerne om sin udmelding.

- Løkke tager med sit udspil hele det borgerlige samarbejde som gidsel, konstaterer avisen.

Venstre delt i to

Men det er ikke kun regeringspartierne, der med Løkkes bog bliver splittet. Også internt i statsministerens eget parti, Venstre, vil forslaget om en SV-regering skabe splid. Det vurderer Noa Redington, der er politisk kommentator og tidligere spindoktor for Helle Thorning-Schmidt (S).

Han fremhæver afsnittet i bogen, hvor Løkke skriver, at det ikke er nogen ”naturlov”, at partiets næstformand bliver formand.

Dermed genåbner Løkke døren til det drama, der nær havde kostet ham formandspladsen i Venstre for fem år siden. På et siden meget omtalt og berømt Venstre-møde i Odense fik Løkke lov at beholde titlen som formand mod at partiets næstformand - Kristian Jensen, der siden 2016 har været finansminister - fik en mere fremtrædende rolle og blev den naturlige arvtager.

- Det er rigtigt, at det ikke er en naturlov, at næstformanden bliver formand. Men der er meget stor præcedens for det. Men det er mere kompliceret end bare Lars Løkke over for Kristian Jensen. Det er lykkes Løkke at spalte Venstre mellem dem, der mener at en SV-regering er en god idé og dem, der synes det er en dårlig idé, siger Noa Redington til TV 2 fredag morgen.

Han mener, at Lars Løkke Rasmussen med sin bog og de dertilhørende meldinger har skabt "enorm usikkerhed i Venstre".

Åbner døren for dronningerunder

Hos Berlingske bliver der også lagt vægt på forslagets konsekvenser for blå blok og VLAK-samarbejdet:

- Bag nyhedens interesse gemmer sig desværre den konklusion, at Lars Løkke samtidig risikerer at afmontere et reelt borgerligt projekt i dansk politik. Det er trist og et svigt af det borgerlige Danmark, står der. Løkkes forslag bliver udlagt som ”en panisk reaktion fra en trængt statsminister”.

- Men spillet er nu i endnu højere grad åbnet for de dronningerunder, der kan blive uhyre interessante på den anden side af et valg. For midten af dansk politik er med Løkkes budskab igen vakt til live, skriver avisen videre.

Kongen af comebacks

Lederskribenterne er overordnet skeptiske overfor Løkkes chancer for at få succes med sit forslag om en SV-regering.

Flere af skribenterne holder dog en lille dør åben med henvisning til Løkkes tidligere politiske comebacks:

- Nu skal man være varsom med helt at dømme en mand ude, der politisk har vist sig at have flere liv end katte, men når Lars Løkke Rasmussen rækker en forsonende hånd ud til Socialdemokratiet, virker det som en sidste desperat redningsaktion for hans egen person snarere end en gennemtænkt plan for nationen, lyder det i Politiken.

- Løkke har satset stort tidligere i sin flotte karriere, og han har som regel vundet på det. Meget taler for, at SV-idéen også har været tænkt som et sådant stort sats, hvor alt sættes på ét bræt, skriver Jyllands-Posten på lederpladsen, hvor der dog sættes spørgsmålstegn ved, om udspillet ender som en politisk sejr for Løkke.