Valg 2019

Venstretop holdt uvidende om Løkkes hemmelige bog - først aftenen før fik de besked

Helt centrale spillere i Venstre vidste intet om formandens markante kursskifte, selvom Løkke har gået med de tanker "i lang tid".

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har de seneste måneder planlagt et kontroversielt frieri til Socialdemokraterne, der torsdag før bededagsferien blev offentliggjort i en interviewbog.

"Jeg åbner døren på klem," lød det fra Løkke, men adskillige toppolitikere i Venstre havde hverken hørt om indholdet eller læst bogen på forhånd, og ifølge TV 2s oplysninger kendte mange i Venstres øverste ledelse overhovedet ikke til bogens eksistens før omkring et døgn før lancering.

Næstformand Kristian Jensen - der ellers officielt er en del af et fælles formandskab med Løkke - sagde kort efter præsentationen, at han ikke havde læst bogen.

Det kom tydeligt frem, da han blev spurgt til konkrete dele af bogens indhold om blandt andet Kristian Jensens egne formandsmuligheder.

- Jamen, ved du hvad? Jeg har ikke læst bogen. Jeg kan jo ikke forholde mig til noget, som jeg ikke har læst og kun har fået brudstykker af, sagde Kristian Jensen tidligere torsdag, inden han fløj til Bruxelles for at deltage i et fælles finansministermøde.

Ligesom denne proces har været en trykprøve for, om dem, jeg stoler på, holder tæt, vil jeg tro, at Løkke på samme måde testet tilliden til sine nærmeste

Kirsten Jacobsen, forfatter til 'Befrielsens Øjeblik'

Det er stadig uvist, om Inger Støjberg, der undertiden også nævnes som en mulig kommende formand i Venstre, kendte til bogen og dens indhold. Hun har foreløbigt afvist at udtale sig om det, men siger til TV 2 torsdag eftermiddag, at Danmark “skal have en borgerlig statsminister. Og det skal være Lars Løkke Rasmussen.”

En trykprøve om tillid

Ifølge bogens forfatter Kirsten Jacobsen var der indtil for to uger siden kun 15 mennesker, der kendte til bogens eksistens.

Det inkluderer en lille håndfuld personer på Politikens Forlag herunder forlagschef Kim Hundevadt og redaktør Ane Børup samt Løkkes særlige rådgiver Jacob Bruun, flere PET-vagter og Løkkes hustru Sólrun Løkke Rasmussen. Desuden har Kirsten Jacobsens mand og datter læst med undervejs.

Det efterlader blot ganske få personer - ikke mere end en håndfuld - der har været orienteret om det betydningsfulde projekt fra begyndelsen.

- Jeg tror ikke, der er store dele af hans parti, der har vidst det, siger Kirsten Jacobsen.

Selv har hun skullet holde det hemmeligt for store dele af sin omgangskreds.

- Ligesom denne proces har været en trykprøve for, om dem, jeg stoler på, holder tæt, vil jeg tro, at Løkke på samme måde har testet tilliden til sine nærmeste, siger hun til TV 2.

Fik besked på gruppemøde

Venstres folketingsgruppe blev orienteret i en endnu ukendt detaljegrad onsdag aften klokken 17 på et knap to timer langt gruppemøde, hvor bogen var det vigtigste emne.

Jeg har gået rundt med det her projekt i mit hoved i lang tid

Lars Løkke Rasmussen

Til stede var blandt andre Lars Løkke Rasmussen, Claus Hjort Frederiksen, Britt Bager og Karen Ellemann. Det er usikkert, om Kristian Jensen var med på mødet.

I anledning af Løkkes 55 års fødselsdag fik Venstrefolkene serveret en stor kage påtrykt et billede af formanden foran Dannebrog.

Bagefter havde medlemmerne af Venstres folketingsgruppe absolut ingen lyst til at tale og rystede affejende med hænderne, da TV 2s reportere på stedet spurgte til mødets indhold.

Kun kagen var der lyst til at tale om.

- Det var en rigtig god kage, sagde gruppeformand Karen Ellemann og skyndte sig væk.

Regeringspartnerne Søren Pape Poulsen (K) og Anders Samuelsen (LA) kendte i mange uger heller ikke til bogen. Ifølge TV 2's oplysninger orienterede Lars Løkke dem dog personligt på et ukendt tidspunkt kort før lanceringen.

Løkke har haft lyst til projektet længe

Klokken 13.03 den 17. marts - for mindre end to måneder siden - ringede Lars Løkke Rasmussen til forfatter Kirsten Jacobsen med meddelelsen om, at han var klar til at deltage i en samtalebog.

- Jeg har gået rundt med det her projekt i mit hoved i lang tid, indrømmede Løkke ved formiddagens pressemøde, og mandag den 25. marts indledte han sin første samtale med Kirsten Jacobsen.

I alt har statsministeren givet 22 timers interview til bogen, som Løkke ikke modtager honorar for. Først aftenen før bogen skulle i trykken, så statsministeren manuskriptet. Han havde ifølge Kirsten Jacobsen blot otte faktuelle rettelser.

- Det er nok uofficiel danmarksrekord, at der kun går to måneder, fra beslutningen bliver taget, til bogen udkommer, sagde forlagschef for nonfiktion, Kim Hundevadt, til de fremmødte journalister under pressemødet torsdag.

Ringe i vandet

Hemmelighedskræmmeriet om bogen har altså været omfattende. Selv bogbutikkerne blev ifølge Kirsten Jacobsen først orienteret om udgivelsen, da pressemeddelelsen blev omdelt torsdag klokken 17.

Nu er den ude. Og den efterlader allerede ringe i vandet både internt i partiet og blandt Løkkes fæller i blå blok.

- Hvad bogen bliver brugt til fremadrettet, vil jeg ikke blande mig i. Det må Lars Løkke og resten af Venstre selv finde ud af, lyder det fra Kirsten Jacobsen.