Politik

Radikale Venstre og Dansk Folkeparti byder SV-regering velkommen

Kristian Thulesen Dahl (DF) mener, at meldingen giver nye muligheder for sit parti.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbnede torsdag op for at danne regering med Socialdemokratiet.

Udmeldingen kommer i samtalebogen ’Befrielsens Øjeblik - Samtaler med Lars Løkke Rasmussen’, der er skrevet i løbet af den seneste måned, og som netop er udkommet.

Spørger man den politiske leder for oppositionspartiet Radikale Venstre, Morten Østergaard, så er Lars Løkkes Rasmussens fremstrakte hånd godt nyt.

Derfor bør Socialdemokratiets Mette Frederiksen tage imod den, lyder det:

- Det er da en god nyhed, at statsministeren har erkendt, at det flertal, som han har siddet på de seneste fire år, og som har dynget Danmark til i symbolpolitik, er ude af stand til at løse de store udfordringer med at nedbryde CO2-udledningen, bekæmpe fattigdom i Danmark og investere i børn og uddannelse, siger Morten Østergaard.

Hvis det handler om at skabe forandring i stedet for mere af det samme, så ja, så kan vi godt bakke op

Morten Østergaard, Radikale Venstre

Østergaard er altså positiv, men kun hvis retningen er rigtig:

- Vi er helt klar til at lave nye alliancer, der kan bringe Danmark fremad, hvis det handler om at skabe reel forandring. En ny politisk retning for Danmark.

R: Det handler om det politiske

Morten Østergaard siger videre, at det lader til, at Lars Løkke Rasmussen har indset, at hans ”symbolpolitik ikke har løst problemerne i Danmark, men måske snarere gjort dem værre”.

- Der må vi bare sige, at det for os er afgørende, at det ikke bare bliver en ny statsminister og en ny regeringskonstellation. Her mener jeg, at vi har taget et skridt i en ny retning med Lars Løkkes melding i dag, siger Morten Østergaard. Han mener, at meldingen skaber en mulighed for, at partierne på den alleryderste højrefløj bliver overflødige efter et kommende valg, og det glæder ham.

DF: - Bare vi ikke er udenfor

Et af partierne til højre for midten er Dansk Folkeparti.

Her øjner partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, også nye muligheder for sit eget parti efter Lars Løkke Rasmussens melding.

- Jeg har jo i mange år talt for, at Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti burde samarbejde tæt og undgå, at eksempelvis Liberal Alliance styrer skattepolitikken, og Morten Østergaard styrer udlændingepolitikken, siger han.

Det er jo en udmærket ting. Ikke nødvendigvis som regeringssamarbejde

Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti

Kristian Thulesen Dahl siger videre, at han gennem årene har fremhævet netop det synspunkt, men at han har fået at vide, at det var at svigte det borgerlige Danmark. Derfor glæder det ham, at Lars Løkke Rasmussen nu har gjort synspunktet legitimt.

- Det er jo en udmærket ting. Ikke nødvendigvis som regeringssamarbejde, men at de tre partier har et tæt samarbejde. Det vigtige er, at Dansk Folkeparti spiller en rolle i det og ikke er udenfor, siger Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti skal spille en rolle i et tæt samarbejde mellem S og V. Det siger Kristian Thulesen Dahl.

Netop samarbejdet med Dansk Folkeparti er også noget, som statsministeren har noteret. Det gjorde han klart på et pressemøde i forbindelse med udgivelsen af bogen torsdag.

- Jeg har igennem årene haft et godt samarbejde med Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl. Hvis ikke vi havde haft det samarbejde, havde Danmark ikke været, hvor vi er i dag. Det tør jeg godt sige. Det er et samarbejde, som jeg 100 procent vedstår mig, og det er også et samarbejde, som jeg ønsker at bygge videre på, siger han.

Enhedslisten: - Det vil vi aldrig støtte

Det er dog ikke alle partier, der er ligeså begejstrede for et muligt samarbejde.

Enhedslisten, der står til at få 9,2 procent af stemmerne og tilslutte sig den røde blok, mener således, at en SV-regering vil være et svigt over for de vælgere, der ønsker en rød regering. En rød blok der i seneste måling står til 90 mandater - uden Alternativet.

Det vil være en regering, som Enhedslisten aldrig vil kunne støtte.

Pernille Skipper, Enhedslisten

- Det vil være en regering, som Enhedslisten aldrig vil kunne støtte. Vi står lige nu med en historisk chance for rent faktisk at få den grønne omstilling op i gear. Og for at investere i vores velfærdssamfund, siger Pernille Skipper, der er politisk leder for Enhedslisten.

- Vi står lige nu med en historisk chance for rent faktisk at få den grønne omstilling op i gear, siger Pernille Skipper, der nægter at Enhedslisten vil støtte et samarbejde mellem S og V.

Hun fremhæver, at hvis Venstre og Lars Løkke Rasmussen går i regering, vil der i hendes øjne være en risiko for, at kontanthjælpsloftet, landbrugspakken og miljøpakken vil bestå - Noget, Enhedslisten er modstandere af. Derfor slår hun fast, at det ikke er en regering, som Enhedslisten bifalder:

- Vi har sagt meget klart til socialdemokraterne, at skal de sidde på Enhedslisten mandater, så følger der betingelser med om en ny retning. Både når det kommer til vores grønne omstilling og vores velfærdssamfund.

- Derfor er det vigtigt at få sagt, at hvis ikke socialdemokraterne klart afviser at indgå i et regeringssamarbejde med Venstre, så afviser de heller ikke, at det er en stemme på Venstre. Sådan en regering kan Enhedslisten ikke støtte, siger Pernille Skipper.

Bogen ’Befrielsens Øjeblik - Samtaler med Lars Løkke Rasmussen’ er skrevet i samarbejde med journalist Kirsten Jacobsen mellem 25. marts og 14. april. Her brugte de to 22 timer til at holde samtaler.

Samtalerne har fundet sted på Marienborg og "på bagsædet af ministerbilen", skriver forlaget, som understreger, at statsministeren ikke har haft redigeringsret over manuskriptet, men dog har læst det før trykstart.

Han får desuden ikke honorar for at deltage i bogen.