Valg 2019

Nyt samarbejde på vej? Så tæt ligger V og S på hinanden

De er mere ens end mange andre partier. Derfor ligger en SV-regering umiddelbart lige for. Men så enkelt er det ikke, mener analytiker.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) går fortsat til valg på, at han skal forsætte som statsminister i en borgerlig-liberal regering.

Socialdemokratiets Mette Frederiksen går til valg på en ren socialdemokratisk regering.

Men torsdag gav Lars Løkke Rasmussen den politiske bogstavleg helt nye ubekendte, da han i en ny bog luftede tanken om et muligt samarbejde mellem S og V i den kommende regering.

- Der er naturligvis nogle dilemmaer i det her; men samtidig er der for mig ingen tvivl om, at det er et rigtigt forslag, siger Løkke i bogen 'Befrielsens Øjeblik - samtaler med Lars Løkke Rasmussen'.

Han bliver ikke konkret på, hvem der skal være statsminister i sådan en konstellation. Dog siger han, at hans "person skal ikke stå i vejen for den bedste løsning for Danmark".

V og S ligner hinanden mere og mere

Der er efterhånden også meget, de to partier har til fælles.

Venstre og Socialdemokratiet har sjældent ligget så tæt på de store politiske områder, som de gør nu.

  • Venstre har nærmet sig Socialdemokratiet på velfærdsområdet. Senest har Venstre ligefrem lanceret sin store velfærdsplan ved at slå på, at det er "samme velfærd som Socialdemokratiet".
  • Socialdemokratiet har bevæget sig mod Venstre på udlændinge- og integrationsområdet.
  • Og på EU- og retsområdet ligger de nogenlunde i samme leje.

I løbet af den seneste regeringsperiode har Socialdemokratiet også stemt ligesom Venstre og resten af regeringen i 90 procent af afstemningerne.

På socialområdet har V og S for eksempel stemt det samme i 97 procent af afstemningerne. Det viser en analyse for Altinget fra bureauet Analyse og Tal.

Man skal dog bemærke, at der ligger uenigheder bag tallene. Det er resultatet af forhandlinger og kompromisser. Men det efterlader stadig indtrykket af to partier, der formår at samarbejde ganske meget henover midten.

Omvendt er der ikke et parti i hele Folketinget, der ligger længere væk fra Socialdemokratiet end Enhedslisten, når man ser på, hvordan partierne stemmer i folketingssalen. Og Mette Frederiksen satser efter alt at dømme stadig på at danne regering med opbakning fra Enhedslisten.

Hovedmodstandere i årtier

Ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder er det heller ikke politikken som sådan, der får en SV-regering til at ligne et håbløst projekt. Det er mere historisk.

Løkke siger, at han vil række hånden frem til midterpartierne, hvis Venstre kommer i en situation, hvor han bliver afhængig af yderpartierne.

Partierne stoler ganske enkelt ikke på hinanden. Og hvem skal være statsminister?

- Socialdemokratiet og Venstre har i årtier været hovedmodstanderne i dansk politik. De har kæmpet om regeringsmagten og positioneret sig i forhold til hinanden. Det ligger i de to partiers selvforståelse, at de selvfølgelig skal have statsministerposten og sætte retningen for landet, siger Hans Redder.

- Der skal noget ekstraordinært til, hvis man skal se bort fra den slags for at gå i regering sammen. Og spørgsmålet er, om situationen er så ekstraordinær nu, eller om der skal mere til?

Mette F i svær situation

Socialdemokratiets Mette Frederiksen ønsker fortsat en ren S-regering, der så kan samarbejde til højre og venstre efter behov.

Hun afviser blankt en SV-regering.

- Der er politiske uenigheder, der gør, at sådan en regering ikke kan komme på tale. Jeg kan ikke se det for mig med de uenigheder, der er, sagde hun ved et pressemøde, hvor hun også benyttede lejligheden til at tale om partiernes uenigheder - blandt andet centralisering.

Mette Frederiksen og rød blok står ifølge meningsmålingerne til at vinde valget. Selvom man skulle tro, at de nye toner fra Løkke om samarbejde henover midten er sød musik i hendes ører, så er hun formentlig mindre begejstret. Det sætter hende nemlig i en svær situation, mener Hans Redder.

- På den ene side afviser hun jo det her scenarie. På den anden side skal hun ikke risikere at fremstå som den, der afviser det brede samarbejde. Hun har jo sat hele sin kampagne op om det brede samarbejde, siger TV 2s politiske analytiker.

Borgmestre ønsker samarbejde henover midten

Med bogen bringer statsministeren brænde til det bål, der allerede har ulmet et stykke tid blandt flere S- og V-borgmestre ude i landets kommuner.

I weekenden lød det fra flere borgmestre fra både Socialdemokratiet og Venstre, at de gerne ser en SV-regering.

- Der er mere, der samler end skiller, og det er to gamle realpolitiske partier, der er vant til at tage ansvar og have magten. Derfor opfordrer jeg til et samarbejde hen over midten for at få skabt nogle resultater til fordel for Danmark, lød det for eksempel fra Frederikshavns socialdemokratiske borgmester, Birgit S. Hansen.

Og Esbjergs Venstre-borgmester, Jesper Frost Rasmussen, sagde:

- I kommunerne har vi i mange år samarbejdet bredt på tværs med god succes, så det kan man jo også lade sig inspirere af på Christiansborg. Gevinsten kan være, at vi kan få mere af vores egen politik igennem og sikre, at nogle af yderpartierne med meget markante synspunkter får mindre indflydelse.

Socialdemokratiet og Venstre dannede under Anker Jørgensens (S) ledelse regering i 1978. Det er første og hidtil eneste gang (fraregnet samlingsregeringerne under 1. og 2. verdenskrig). Den holdt kun i 14 måneder, fordi de to partier havde svært ved at samarbejde og nærede mistillid til hinanden.