Valg 2019

Ny måling: Næsten hver anden dansker positiv overfor SV-regering

Tanken om en SV-regering er urealistisk, siger politisk kommentator Hans Engell.

Torsdag luftede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) muligheden for at indgå et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Han anerkender, at der er nogle dilemmaer i et muligt samarbejde, men kalder det for et ”rigtigt forslag”.

Hovedpersonen, der blev bejlet til, oppositionsleder og statsministerkandidat Mette Frederiksen (S), afviste dog torsdag den fremstrakte hånd.

Men spørger man danskerne, er de imidlertid ikke helt afvisende overfor et muligt samarbejde. Det viser en måling lavet af Megafon for TV 2 og Politiken.

Således svarer 47 procent, at de er helt eller overvejende enige i, at en regeringsdannelse mellem Socialdemokratiet og Venstre vil være godt for Danmark.

37 procent er helt uenige eller overvejende uenige i, at det vil være godt.

Og det er på ingen måder overraskende, siger politisk kommentator Hans Engell:

- Der er hos vælgerne et ønske om et bredt samarbejde. Både nu og historisk. Men tanken er helt urealistisk. Det er vælgerne, der har en overdreven forestilling om, hvad en SV-regering kan udrette.

Tidligere har flere borgmestre fra begge partier sagt til TV 2, at en SV-regering vil være god ide. Ved et samarbejde kunne man blandt andet isolere nogle af de partier på højre- og venstrefløjen, der er kommet med ultimative krav samt trække på gode erfaringer fra kommunalpolitik, lød det

Ifølge Hans Engell har vælgerne altid haft en drøm om, at en SV-regering vil kunne løse alle Danmarks problemer. Men med den fejlslagne SV-regering i 1978 og de to partiers politik in mente generelt, giver en sådan konstellation ikke mening:

- Sagen er jo, at de på den lange bane vil noget forskelligt. Både velfærdspolitisk, skattepolitisk og den økonomiske politik generelt. Derfor er det urealistisk, siger Hans Engell.

Hellere S end V

Respondenterne er ligeledes blevet spurgt til, hvilken regering de ville vælge, hvis de havde mulighed: en SV-regering, en S-ledet regering med støtte fra rød blok eller en V-ledet regering med støtte fra blå blok.

Her får ingen af mulighederne 50 procent opbakning.

Det er pudsigt, men viser nogle af de strømninger, der generelt er blandt vælgerne, siger Hans Engell:

Det knytter sig helt sikkert til, at de hellere vil have Mette Frederiksen som statsminister

Hans Engell, politisk kommentator

- Det er lidt mærkeligt, at de støtter en ren rød regering, når de samtidig vil have en SV-regering. Men det knytter sig helt sikkert til, at mange vælgere hellere vil have Mette Frederiksen som statsminister end Lars Løkke Rasmussen.

Ved seneste meningsmåling lavet af Megafon for TV 2 og Politiken står Socialdemokratiet til at få 24,7 procent af stemmerne. Venstre får 19,2 procent.

Befrielsens øjeblik

Udmeldingen om et muligt regeringssamarbejde på tværs af den politiske midte blev præsenteret i samtalebogen ’Befrielsens øjeblik - Samtaler med Lars Løkke Rasmussen’, der er skrevet i løbet af den seneste måned, og som netop er udkommet.

Bogen er skrevet i samarbejde med journalist Kirsten Jacobsen mellem 25. marts og 14. april. Her brugte de to 22 timer på samtaler.

Samtalerne har fundet sted på Marienborg og "på bagsædet af ministerbilen", skriver forlaget, som understreger, at statsministeren ikke har haft redigeringsret over manuskriptet, men dog har læst det før trykstart. Han får derudover ikke honorar for at deltage i bogen.

Der er valg til Folketinget 5. juni, grundlovsdag.