Valg 2019

Mette Frederiksen: - En SV-regering kan ikke komme på tale

På et pressemøde stillede Mette Frederiksen fire konkrete spørgsmål til Venstre. Dem har de overfor TV 2 ikke haft mulighed for at besvare.

Socialdemokratiet vil meget gerne samarbejde med Venstre, men en regeringsdannelse med Lars Løkke Rasmussens parti kan ikke komme på tale.

Sådan lyder reaktionen fra den Socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en ny bog og på et efterfølgende pressemøde smed en bombe ind i valgkampen. Det skete ved, at han åbnede op for muligheden for en SV-regering efter folketingsvalget 5. juni.

Ifølge Mette Frederiksen gør de sidste fire års regeringspolitik - med blandt andet lettelser af topskatten og besparelser på velfærden - at forskellene mellem Venstre og Socialdemokratiet er for store:

- De politiske uenigheder, synes jeg, er af en sådan karakter, at den her regering ikke kan komme på tale, lød det fra den socialdemokratiske formand, der holdt pressemøde i Det Kongelige Biblioteks Have ved Christiansborg i København.

Lyn-analyse

Det her har på én eller anden måde sat Mette Frederiksen i en svær situation. Ganske vist afviser hun tanken om et regeringssamarbejde, men hele hendes fortælling i denne her valgkamp er jo, at hun vil danne en etparti-regering. Og dermed åbner hun jo også mulighederne for at samarbejde bredt - også over midten. Så det handler jo for Mette Frederiksen om godt nok at afvise et egentligt regeringssamarbejde, men på ingen måde at afvise et bredt samarbejde over midten. Det er interessant, for hun vil ikke være den, der afviser et bredt samarbejde.

På spørgsmålet om, hvorvidt den socialdemokratiske formand udelukker, at "det overhovedet kan komme på tale at indgå i en regering med Lars Løkke", svarede Mette Frederiksen:

- Jeg kan ikke se det for mig med de uenigheder, der er.

Betvivler Løkkes oprigtighed

Mette Frederiksen sagde samtidig, at hun - ligesom mange andre i Danmark, herunder også medlemmer af partiet Venstre - blev overrasket over statsministerens udmeldinger i samtalebogen, der er skrevet af Kirsten Jacobsen.

- Jeg må erkende, at jeg er noget forbløffet over de udmeldinger, der kommer fra Lars Løkke i dag, selvom jeg altid er glad, når et parti i Folketinget vil samarbejde med os socialdemokrater, sagde Mette Frederiksen, der deler statsministerens frustration over mængden af ultimative krav i valgkampen.

- Men jeg nægter samtidig at ophæve betydning af, hvad politik egentlig er for en størrelse, for vi skal dele os efter anskuelser - både der, hvor vi måtte være enige, og der, hvor vi er uenige. Og retning betyder noget, sagde Mette Frederiksen.

S-formanden sagde samtidig, at hun betvivler oprigtigheden i Lars Løkke Rasmussens udmeldinger, ligesom hun opfordrede til, at resten af valgkampen handler om partiernes politik.

- Stemmerne er ikke afgivet, og statsministeren er allerede i gang med at danne en ny regering, sagde Mette Frederiksen.

Vil gerne have svar fra Løkke på fire spørgsmål

Under pressemødet opfordrede Mette Frederiksen statsministeren til at svare på fire spørgsmål, hvis "han gerne vil være med til at imødegå den stigende ulighed", som - foruden klima, velfærd og decentralisering - er et emne, der ifølge Mette Frederiksen gør det umuligt for de to partier at indgå et regeringssamarbejde.

Spørgsmålene lød ordret:

  1. Hvad er Løkkes reaktion på de konkrete forslag, som Socialdemokratiet har i forhold til ulighed?

  2. Skal vi lægge et loft over, hvad du kan trække fra i skat, når det handler om lønbonus?

  3. De skæve skattelettelser, der blev givet op gennem nullerne på aktie- og kapitalindkomst - vil Venstre være med til at rulle dem tilbage?

  4. Når Blackstone (amerikansk ejendomsgigant, red.) kommer ind i Danmark og opkøber privat ejendom, sætter den i stand og sætter huslejen så højt op, at helt almindelige mennesker ikke har råd til at bo i København, vil Venstre så være med til at stoppe det?

TV 2 har kontaktet Venstre for at få dem til at forholde sig til de fire spørgsmål, men det har ikke været muligt at få et svar.

Afviser regering baseret på den yderste højrefløj

I bogen 'Befrielsens Øjeblik - samtaler med Lars Løkke Rasmussen', der er blevet til på rekordfart og hemmeligholdt indtil onsdag aften, er Lars Løkke Rasmussen citeret for at sige, at der for ham ikke er nogen tvivl om, at et forslag om et muligt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet efter valget er rigtigt.

Hvis ingen tør åbne døren lidt på klem, så forbliver den lukket

Lars Løkke Rasmussen

På et pressemøde torsdag formiddag med forfatteren til bogen, Kirsten Jacobsen, kom Lars Løkke Rasmussen med uddybende forklaringer.

Her oplyste han, at statsministeren fortsat går til valg på at danne en blå regering, men at han er "oprigtigt bekymret for den parlamentariske situation" i Danmark efter et valg, fordi partier med yderligtgående synspunkter på højrefløjen kan skabe en parlamentarisk krise.

- Synspunkter, som er så langt fra mine egne, at jeg ikke kan være med til det, sagde han og fortsatte:

- Jeg har været i politik i mange, mange år – og jeg er på ingen måde et naivt menneske. Men hvis der ikke er nogen, der tør blotte sig bare en lille smule. Hvis ingen tør åbne døren lidt på klem, så forbliver den lukket. Og det er det, jeg gør med bogen her – jeg åbner døren lidt på klem. Det er ikke nogen hoveddør for mig. Hoveddøren kræver massiv folkelig opbakning, lyder det.

40 år siden sidste SV-regering

Sidste gang de to partier dannede regering, var for 40 år siden i 1978 med Anker Jørgensen (S) som statsminister, og det var ifølge Thorsten Borring Olesen, der er professor og historiker ved Aarhus Universitet, langt fra en succes.

- Regeringen var en fiasko. Den holdt kun i 14 måneder, og der var for stor mistillid mellem parterne, der heller ikke ville projektet nok, har Thorsten Borring Olesen sagt til TV 2.

På trods af at regeringen dengang kun holdt i lidt over et år, er der i baglandet stor opbakning til at gøre et nyt forsøg. Det viser en rundringning, som TV 2 foretog i sidste uge blandt flere borgmestre fra de to store partier.