Valg 2019

Løkke brød sit løfte til Solrun og holdt Kristian Jensen fra magten - en uvenlig handling, mener Engell

Statsministeren havde lovet sin kone, at han ikke vil genopstille, men han manglede "en sikker hånd" til at tage over.

Venstres nuværende næstformand Kristian Jensen har længe været set som kronprins og den naturlige arvtager af formandsposten i partiet, når Løkke ikke længere skal besidde den.

Men i en ny samtalebog med titlen 'Befrielsens Øjeblik' bliver statsminister Lars Løkke Rasmussen spurgt ind til arvefølgen i Venstre.

Han skaber tvivl om Kristian Jensens evner til at lede en regering og lede Venstre

Hans Engell, politisk kommentator

Her svarer statsministeren, at det er en relativt ny tradition, at formandsposten automatisk går videre til næstformanden.

- Netop fordi arvefølgen ikke er en naturlov i Venstre. Lige så lidt som det er en naturlov, at jeg sidder her, siger Lars Løkke Rasmussen i bogen.

'Ikke en venlig handling'

I bogen står der, at statsministeren havde lovet sin hustru, at han ikke ville genopstille. Men da regeringsperioden lakkede mod enden, så han ingen anden udvej end at blive for bordenden.

- Jeg har set det som en nødvendighed at blive, fordi jeg havde dette billede af at få sat skibet i søen, se det sejle og så måske gå fra borde. Men hvis der ikke er en sikker hånd på roret, går skibet ned.

For politisk kommentator Hans Engell er det tydeligt, at netop den del af bogen er møntet på partiets næstformand Kristian Jensen.

- Der skaber han jo tvivl om Kristian Jensens evner til at lede en regering og lede Venstre. Dybest set skaber han tvivl om, hvorvidt Kristian Jensen dur. Det er ikke nogen venlig handling over for sin næstformand, siger Hans Engell.

Og meget tyder på, at handlingen er kommet bag på store dele af Venstres bagland. Bogens forfatter, Kirsten Jacobsen, siger nemlig til TV 2, at der indtil for to uger siden kun var 15 mennesker, der kendte til bogen.

- Jeg tror ikke, der er store del af hans parti, der har vidst det, siger hun.

Kristian Jensen: - Jeg har kun fået brudstykker

Da Kristian Jensen bliver foreholdt passagen om, at skibet ville være gået ned, hvis statsministeren havde holdt sit løfte til sin hustru og havde videregivet formandsposten, svarer han, at han er enig i, at det er statsministerens overbevisning.

Er det ikke en naturlov, at du bliver Venstres næste formand?

- Naturlov er sådan noget som grundloven og tyngdeloven. Sådan nogle ting, der er meget svære at ændre. Altså, det er jo Venstres medlemmer og delegerede, der på et tidspunkt beslutter, hvem der skal være Venstres formand, når Lars Løkke Rasmussen stopper.

Men det er jo ikke ligefrem en glødende anbefaling af dig.

- Jamen, ved du hvad? Jeg har ikke læst bogen. Jeg kan jo ikke forholde mig til noget, som jeg ikke har læst og kun har fået brudstykker af.

Løkke afviser

På et pressemøde om bogudgivelsen torsdag blev statsministeren spurgt ind til vendingen: "Hvis der ikke er en sikker hånd på roret, går skibet ned".

Er det et udtryk for, at du ikke ser Venstres næstformand, Kristian Jensen, som en sikker hånd på roret?

- Nej, det er det overhovedet ikke, lød svaret prompte.

Løkke forklarede, at citatet udelukkende taler ind i denne valgperiode.

- Det her projekt - i den her valgperiode - var faldet sammen, hvis jeg var gået. Det er ikke noget, jeg tror. Det er noget, jeg ved, siger han.