Valg 2019

Kommentator: Løkkes udmelding ændrer hele valgkampens dynamik

Det handler om at skabe opdrift, og det handler om at skabe muligheder, vurderer politisk kommentator Noa Redington.

Torsdag morgen har statsminister Lars Løkke Rasmussen sået et frø.

I sin nye samtalebog 'Befrielsen Øjeblik' har han smagt på bogstavkombinationen "SV" og er kommet frem til, at "det er et rigtigt forslag" at se på i forhold til en mulig ny regeringskonstellation efter valget.

Forslaget kommer på et tidspunkt, hvor Lars Løkke Rasmussen og Venstre er bagud i meningsmålingerne, og politisk kommentator Noa Redington vurderer, at statsministerens chancer for genvalg er meget små.

Derfor er der to grunde til, at forslaget om en SV-regering bliver præsenteret nu:

- Det skaber for det første en positiv stemning omkring statsministeren og Venstre. Der kommer en opdrift, og det bliver et budskab, som også kan trække vælgere hen over midten, siger Noa Redington, der dog stiller sig tvivlende over for, hvor mange vælgere Lars Løkke Rasmussen kan hive hjem på denne udmelding.

- Man kan sammenligne det med et fodboldhold, der er bagud 10-0. To minutter før dommeren fløjter kampen af, tilbyder de, at man skal have uafgjort. Det bliver meget svært for statsministeren at skabe troværdighed omkring det her budskab, når man ser på situationen.

Flere muligheder for Mette Frederiksen

Så er der den anden gode grund, og her ser vi på den mere langsigtede strategi, hvor Lars Løkke nu kan bringe sig i spil på en ny måde i en regeringsforhandling:

- Skulle Mette Frederiksen få flertallet, har hun nu flere muligheder at vælge mellem. Det gør det lettere for hende at danne en socialdemokratisk regering, lyder analysen fra Noa Redington.

Kommentator Søs Marie Serup supplerer, at statsministerens udmelding kommer til at "ændre hele valgkampens dynamik":

- Vi ser en sympatisk og velreflekteret Løkke, som også prøver at sikre sig sit eftermæle ved at række hånden ind over midten. Det lægger et pres på Mette Frederiksen, som nu er nødt til at afsøge muligheden for at forene i stedet for at holde på sit rene, røde flertal.

I bogen siger Lars Løkke Rasmussen, at hans tanker om en SV-regering ikke er noget, som bare skal være "en lille parentes" i en bog, og han vil ikke have, at hans person står "i vejen for den bedste løsning for Danmark".

Om mandaterne falder ud, så Lars Løkke Rasmussen har mulighed for at forhandle om Statsministeriet, er for tidligt at spå om, men Noa Redington forklarer, at nøglerne efter alt at dømme vil gå til Mette Frederiksen (S).

- Meget tyder på, der vil være et solidt rødt flertal efter et folketingsvalg, og meget tyder på, at Socialdemokratiet bliver det største parti. Jeg kan næsten ikke forestille mig andet, end at det vil være en socialdemokrat, der vil sidde i spidsen for en SV-regering, lyder det fra kommentatoren.