Valg 2019

DF står til vælgerlussing i Sydjylland – her er første meningsmåling fra storkredsene

Socialdemokratiet ser ud til at blive størst i samtlige storkredse. Der er dog tæt løb med Enhedslisten i København og Venstre i Vestjylland.

Ved folketingsvalget i 2015 slugte Dansk Folkeparti så mange stemmer i Syd- og Sønderjylland, at landsdelen blev døbt ’det gule Danmark’. Men partiets generelle tilbagegang i meningsmålingerne viser sig nu også i det tidligere så gule område.

Ved seneste folketingsvalg stemte 28,4 procent af vælgerne i Sydjyllands Storkreds på Dansk Folkeparti. Men til det kommende valg står partiet kun til 15,5 procent af stemmerne på formand Kristian Thulesen Dahls hjemmebane.

Dermed risikerer partiet, der blev landsdelens største i 2015, at ryge ned som det tredjestørste parti efter Socialdemokratiet og Venstre.

Det viser en ny meningsmåling, som Megafon har foretaget for TV 2 og TV 2-Regionerne. Den er interessant, fordi det er den første Megafon-måling under valgkampen, der viser tallene fordelt på de regionale storkredse.

Fra DF til rød blok

Herunder kan du se, hvordan stemmerne fordeler sig i de forskellige storkredse. Det er dog vigtigt at understrege, at målingen er foretaget, før Lars Løkke Rasmussen bragte ideen om en SV-regering på banen og ifølge politisk analytiker Noa Redington ændrede hele valgkampens dynamik.

Det skal også bemærkes, at der er en statistisk usikkerhed, som varierer fra plus/minus 0,5 til 3,0 procentpoint, afhængigt af partiet.

Ifølge målingen går Dansk Folkeparti tilbage i alle storkredse. At partiet går så meget tilbage i dets sønderjyske højborg er meget overraskende for politisk kommentator Søs Marie Seerup. Hun hæfter sig særligt ved, hvor de tabte vælgere forsvinder hen.

- Det var i høj grad frafaldne venstrevælgere, der gik til Dansk Folkeparti efter sagerne om Lars Løkke Rasmussens forbrug. Og de ser ikke ud til at blive i blå blok. Først gik de til Dansk Folkeparti, og nu ser en stor del af dem ud til at være gået over midten til rød blok. Så hele Sønderjylland er simpelthen blevet en ny politisk realitet, siger Søs Marie Serup.

Vermund lægger arm

Nogle vælgere har dog vendt blikket mod Nye Borgerlige, der står til 4,6 procent af stemmerne i kredsen, hvor partiformand Pernille Vermund er opstillet. Dermed ser partiet ud til at blive større i Sydjylland end i nogen af de andre storkredse.

Det kunne ellers godt betragtes som en lille smule overmodigt, da Pernille Vermund annoncerede, at hun ville stille op i Sydjylland. Hun havde nemlig været sikker på at komme ind, hvis hun stillede op i Nordsjælland, hvor hun bor, mener Søs Marie Serup.

- Men hun ville over og lægge arm med den stærkeste af dem alle sammen, og der ser det altså ud til, at hun kan lægge nogle rimelige gode overarme i det, siger den politiske kommentator.

Mette Frederiksen-effekt udebliver

I Nordjylland får vælgerne ved det kommende valg mulighed for at stemme på Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der har skiftet valgkreds fra Ballerup til Aalborg Øst.

Det har dog endnu ikke sat et positivt aftryk på meningsmålingerne. Socialdemokratiet ligger ganske vist til at blive størst i Nordjyllands Storkreds med 29,5 procent, men ved valget i 2015 fik partiet 30 procent.

Til gengæld står Venstre til en lille fremgang fra 23,2 procent til 24,4 procent. Det er på trods af, at stemmeslugeren Søren Gade, der stiller op til Europa-Parlamentet, ikke er at finde på stemmesedlen til det forestående folketingsvalg.

Nye partier på vej ind

Kigger man på tallene for hele landet, står de nye partier Nye Borgerlige med 3,0 procent og Stram Kurs med 2,4 til komme ind i Folketinget. Her skal man dog bemærke, at der er en statistisk usikkerhed på 1,2 procentpoint for Nye Borgerlige og 1,0 for Stram Kurs.

Det betyder, at Nye Borgerliges faktiske opbakning med 95 procent sikkerhed ligger indenfor intervallet 1,2 til 4,1. For Stram Kurs gælder det samme for intervallet 1,0 til 3,4.

Det tredje nye parti, Klaus Riskær Pedersen, ser ikke ud til at nå over spærregrænsen.

Rød Blok står stadig til at blive størst med 52,8 procent uden Alternativet, mens blå blok står til 41,5 procent. Det er uden Stram Kurs.

Tendensen bakkes op af Berlingske vægtede måling.