Folketingsvalg 2019

Blå blok slår revner: Både Konservative og LA lægger afstand til Løkke

Utilfredsheden er til at føle på i blå blok, og Hans Engell mener, at Lars Løkke Rasmussen smider sine regeringspartnere under bussen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har torsdag formiddag vendt valgkampen på hovedet, da han ved lanceringen af sin bog 'Befrielsens Øjeblik' "åbner døren på klem" for et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet efter valget.

Mens både Radikale Venstre og Dansk Folkeparti tager godt imod Venstre-formandens melding, er modtagelsen anderledes kølig blandt de borgerlige partier i blå blok.

Blandt andet skriver den konservative justitsminister Søren Pape Poulsen, at danskerne skal stemme konservativt, hvis man vil bevare Danmark "i trygge, borgerlige hænder".

- Jeg er ærgerlig over, vi får den her debat. Jeg synes jo, vi skal slå pjalterne sammen og arbejde fuldtonet for, at der stadig er et borgerligt flertal i Danmark, uddyber Søren Pape Poulsen til TV 2.

Engell: Regeringspartnere smidt under bussen

Den konservative erhvervsminister Rasmus Jarlov opfordrer også vælgerne til at "tænke sig godt om".

- Det er ikke ligegyldigt, hvilket borgerligt parti man stemmer på, skriver Jarlov på Twitter.

Politisk kommentator Hans Engell mener, det vil skabe uro både i Lars Løkke Rasmussens eget parti, Venstre, og resten af blå blok, at han nu flirter med idéen om en SV-regering:

- Mindre end to uger inde i valgkampen kaster han håndklædet i ringen og smider sine regeringspartnere under bussen. Jeg tror ikke mange af de Venstre-folk, som er ude at føre kampagne for hans genvalg, fatter hvad han har gang i, siger Hans Engell til A4 Nu.

LA tilbyder gratis medlemskab til Venstre-folk

Og det er da heller ikke kun blandt de konservative, at kandidaterne udtrykker skepsis over Lars Løkke Rasmussens udmelding.

Hos Liberal Alliance optræder formand og udenrigsminister Anders Samuelsen i en video, hvor han vil give medlemmer af Venstre og Venstres Ungdom gratis medlemskab af LA frem mod valgdagen 5. juni:

Anders Samuelsen er bekymret over, hvilken drejning valgkampen har taget.

- Hvis det her ender med at blive en personvalgkamp, hvor vi alle bare kan melde os ind i Socialdemokratiet, så er jeg dybt bekymret over det, siger han til TV 2.

LA's Laura Lindahl mener på Twitter, at statsministerens håndsrækning over midten til Socialdemokratiet er "det endegyldige bevis på, at Venstre har forladt deres liberale idealer for Danmark."

- Trist. Liberal Alliance er det eneste liberale parti, der kæmper for det borgerlige Danmark. Det må stå klart for enhver, lyder det.

Vermund: Løkke river fundamentet for vores fællesskab ned

På pressemødet understregede Lars Løkke Rasmussen adskillige gange, at han hellere vil samarbejde bredt på tværs af blokkene end at være afhængig af mandater fra de yderligtgående højrefløjspartier.

- Jeg vil ikke være afhængig af ekstreme synspunkter. Det er helt åbenlyst, at afstanden fra mig til den yderste højrefløj er større end til eksempelvis Det Radikale Venstre eller Socialdemokratiet, lød det fra statsministeren.

Hos Nye Borgerlige mener formand Pernille Vermund, at meldingen fra Lars Løkke Rasmussen er med til at rive "fundamentet for vores fællesskab ned", når han i det mulige samarbejde med Socialdemokratiet "lader islamiseringen af vores samfund fortsætte".

Til TV 2 siger Nye Borgerlige-formanden, at Løkkes "lyst til magt er skadelig for Danmark".

Opbakning fra Venstre-folk

Mens resten af blå blok er i mere eller mindre oprør over Lars Løkke Rasmussens udmelding, er der andre mere opmuntrende toner at finde blandt flere fremtrædende Venstre-folk.

Til DR Nyheder bakker både finansordfører Jacob Jensen og EU-ordfører Jan E. Jørgensen op om formandens tanker om en SV-regering.

- Et regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokraterne er det bedste for Danmark i den nuværende situation, lyder det fra Jacob Jensen, mens Jan E. Jørgensen kalder konstellationen med S og V "indlysende rigtig".