Peter Skaarup: - Jeg beskæftiger mig ikke meget med Paludan

Dansk Folkepartis næstformand gider ikke bruge sin valgkamp på at tale om Rasmus Paludan. Men han gør det lidt alligevel.

Det er "langt ude", når Stram Kurs' partiformand taler om at forbyde islam.

Så meget står klart, når Dansk folkepartis næstformand, Peter Skaarup, skal tage stilling til det yderligtgående parti.

Men hvorvidt Dansk Folkeparti og Stram Kurs kan samarbejde efter et folketingsvalg er mere uklart. For Peter Skaarup har slet ikke læst Stram Kurs' partiprogram, siger han.

- Jeg beskæftiger mig ikke særlig meget med Rasmus Paludan. Mange af de ting, vi snakker om med ham, er fuldstændig ligegyldigt for danskerne. Danskerne er ikke optagede af hans skældsord. De går i højere grad op i, at politikerne kan fortælle, hvad de vil de næste fire år, siger Peter Skaarup i talkshowet 'Lippert' på TV 2 News.

Men der er jo masser af jeres vælgere, der siger, at Dansk Folkeparti er blevet for slapt, og at de vil have den rene vare, som Stram Kurs kan give?

- Der er ingen tvivl om, at han peger på noget ganske centralt i forhold til de problemer, vi har med integration og asyltilstrømning. Men det betyder ikke, at jeg skal bruge min valgkamp på at snakke om Rasmus Paludan.

DF står til stor tilbagegang

Ifølge meningsmålingerne står Dansk Folkeparti lige nu til at bløde vælgere.

Den seneste måling, som Megafon har lavet for Politiken og TV 2, giver partiet 10,8 procent af stemmerne. Det er en halvering af DF's pladser i Folketinget og den laveste vælgertilslutning, partiet har haft siden 2011.

Mange af vælgerne kigger netop mod højre til Nye Borgerlige og Stram Kurs.

Tilbagegangen fik tirsdag folketingsmedlemmer fra Dansk Folkeparti til at kritisere partiledelsen. De har ikke vist tilstrækkelig kant over for regeringen og været gode nok til at promovere de politiske succeser, lød det fra blandt andre fiskeriordfører Ib Poulsen.

Kan Thulesen Dahl fortsætte som formand?

Men det er Peter Skaarup ikke enig i.

- Vi har flyttet os fra at stå lidt ude på sidelinjen, til en position hvor vi ikke længere er til at komme udenom. I dag kan vi snakke med alle partier, siger han og henviser blandt andet til det tætte samarbejde med Socialdemokratiet.

Men hvis I ender med det her resultat, så har vælgerne jo dumpet den strategi. Kan Kristian Thulesen Dahl så fortsætte som formand?

- Ja da. Kristian Thulesen Dahl er den bedste partiformand, Dansk Folkeparti kan få.

Enhver anden partileder, der leverer det resultat, som meningsmålingerne viser, vil jo være nødsaget til at tage sit gode tøj og gå?

- Det er overhovedet ikke et tema i Dansk Folkeparti. Det kan godt være, at vi må erkende, at vi går lidt tilbage under det her valg. Men husk på, at vi får det næstbedste valg, vi nogensinde har fået. Vi har en tro på, at de klare markeringer, vi er kommet med i valgkampen - permanent grænsekontrol, asylstop og flere penge til de ældre - er noget, borgerne kan forstå, siger Peter Skaarup.

Vil gerne samarbejde om udtrædelse af konventioner

Spørgsmålet er så, i hvor høj grad Dansk Folkeparti også vil samarbejde med Stram Kurs, hvis partiet kommer i Folketinget.

Spørger man Peter Skaarup, ville Rasmus Paludan aldrig kunne blive medlem af Dansk Folkeparti, da partiet ifølge næstformanden "ikke ønsker ekstremister eller medlemmer, der ikke kan indordne sig partidisciplinen". Men han understreger, at Stram Kurs skal tages alvorligt på lige fod med alle andre partier, hvis de bliver valgt ind.

DF's næstformand, Peter Skaarup, vil ikke forbyde islam eller udvise alle ikke-vestlige personer, som Stram Kurs ønsker. Men han vil gerne være med til at udtræde af flere internationale konventioner. Video: Maria Runøe Møller

Derfor kan et samarbejde med Stram Kurs sagtens komme på tale, fastslår næstformanden. For eksempel vil Dansk Folkeparti gerne være med til at udmelde Danmark af de internationale konventioner, der regulerer flygtninge, som Stram Kurs ønsker.

- Det er bestemt noget, vi kan være med på. Vi skal huske på, at de konventioner blev lavet i 1950’erne efter Anden Verdenskrig, så de er forældede, støbt i beton og ikke til at rokke, siger han.

Han vil dog ikke være med til at udvise alle ikke-vestlige personer.

- Hvis man opfører sig ordentligt og har bidraget til samfundet i mange år, så er man selvfølgelig borger her i landet på lige vilkår med alle andre.

Du kan se hele interviewet med Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup, på TV 2 Play.