EP-valg 2019

Minimumsløn splitter topkandidater til at afløse Juncker

Margrethe Vestager flankeret af hollandske Frans Timmermans (tættest på Vestager) og tyske Manfred Weber. Olivier Hoslet / Ritzau Scanpix

Vestager ønsker ingen minimumsløn i EU: Løn skal som i Danmark aftales mellem arbejdsmarkedets parter.

Arbejdsløsheden er historisk lav i Europa, men i særligt Sydeuropa er der fortsat høj arbejdsløshed, og mange, som faktisk har et job, må leve for en meget lav løn.

Løsningen på den udfordring er ifølge socialdemokraten Frans Timmermans en fælles minimumsløn i EU.

Det siger han under en tv-debat i Europa-Parlamentet, hvor spidskandidater for parlamentets politiske grupper til posten som formand for EU-Kommissionen er samlet.

- Lad os sikre en minimumsløn, der ligger på 60 procent af medianlønnen. Det vil beskytte unge mod job, hvor de får 2-3 euro i timen, siger Timmermans, som er første næstformand i EU-Kommissionen.

Hollænderen er en af seks kandidater i debatten mellem de seks topkandidater. Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager deltager som frontfigur for den liberale gruppe Alde.

Vestager er ikke enig med sin kollega fra kommissionen.

- Vi bør blive enige om at fremme en økonomi, hvor man får en rimelig løn, hvis man har et fuldtidsjob. Og det er en anden diskussion end at have en fast minimumsløn.

- For vi har forskellige systemer (i EU-landene). Og det er vigtigt at respektere. Vi må have arbejdsmarkedets parter med, siger Vestager.

Også den konservative kandidat Manfred Weber, som er spitzenkandidat for EU-Parlamentets største gruppe, EPP, er imod en minimumsløn.

- Jeg talte med unge mennesker i Porto, og de spurgte mig ikke om en minimumsløn. De ville have et job, siger Weber.

Som EU-traktaten er skrevet i dag, kan man ikke umiddelbart indføre en fælles minimumsløn i EU. Det har EU ikke kompetence til.