Krævede konkrete klimasvar af politikerne - hvad vil I gøre efter valget?

Harry Bjørn Petersen ville vide, hvad der skal sættes i gang efter valget på klimaområdet. Efter de første svar bad han om et mere konkret svar.

Efterlønsmodtager Harry Bjørn Petersen var kontant i sit krav til politikerne, da Højlunds Forsamlingshus onsdag aften genopstod i forsamlingshuset Folkehjem i Aabenraa.

31 år efter TV 2 for første gang sendte Højlunds forsamlingshus med Niels Højlund som vært, bar hans datter, Gertrud Højlund, stafetten videre med 190 danskere som gæster i forsamlingshuset - og repræsentanter for de 13 opstillingsberettigede partier ved Folketingsvalget 5. juni som det panel, der kunne stilles spørgsmål til.

- Hvad skal straks sættes i gang efter valget på klimaområdet? lød det enkle spørgsmål fra Bjørn Pedersen til panelet, da Gertrud Højlund gav ham lejlighed til at stille sit spørgsmål.

Det gav først anledning til svar fra den konservative partiformand, justitsminister Søren Pape (K). Han mener, at alle Folketingets partier skal sætte sig sammen og lave en trepagt med bindende klimamål frem mod CO2-neutralitet i 2050.

Klaus Riskær Pedersen, der er formand for sit eget parti, vil lave en byttehandel med landmændene.

- Alt det sludder og sladder, du hører i klimadebatten, kan du ikke bruge til ret meget. Klima er et politisk ansvar, og der skal ske noget første dag. Vi går ud til landmændene og tilbyder at om-finansiere deres lån, så de ikke skal betale otte-ti procent i rente. Til gengæld skal I love os at lave holdbarhed i en kontrakt som bytter - noget for noget, sagde partileder Klaus Riskær Pedersen.

Kritisk reaktion

Men da Gertrud Højlund gik tilbage i lokalet for få Harry Bjørn Petersens svar, var reaktionen kritisk.

- Jamen, vi skal have fat i noget konkret. Politikersnak kan vi ikke rigtigt bruge til noget. Jeg vil godt vide, hvad er det, som skal sættes i værk, som hjælper på klimaet, sagde han.

Og så vendte Gertrud Højlund tilbage til panelet, først til Pernille Skipper, politisk ordfører for Enhedslisten (EL).

- Vi skal give hvert eneste landbrug et klimatjek. Sådan så vi får et regnskab for, hvad det udleder. Alle landmænd får hver deres CO2-regnskab, sagde Pernille Skipper, politisk ordfører hos Enhedslisten (EL).

Samuelsen: - Det var helt konkret, værsgo'

Udenrigsminister Anders Samuelsen, formand for Liberal Alliance (LA), forsøgte derefter at imødekomme kravet om konkret svar.

- Tre helt konkrete ting, som vi kunne vedtage i morgen, så ville vi have reduceret med 65 procent af de 70 procent, vi har som mål i 2030: 1) En boligrenoveringspulje. 2) Sænke elafgiften til et minimum. 3) nulafgift på elbiler. Det var helt konkret, værsgo', sagde udenrigsminister Anders Samuelsen, formand for Liberal Alliance (LA).

Og de svar var mere konkrete, mente Harry Bjørn Petersen.

- Det hjalp noget på det, sagde han. Men bagefter sagde han til TV 2 NEWS, at han ikke følte han havde fået helt konkrete svar på sine spørgsmål.

Helt almindelige danskere stiller nu politikerne de spørgsmål, der afgør valget for dem.

Og efter en række af partierne var kommet med deres bud, blev der sat spørgsmålstegn fra unge deltagere i salen ved, hvor meget der rent faktisk vil blive gennemført.

- Alle partier vil gerne være klimavenlige lige pludselig. Hvor meget af det her er valgflæsk, og hvor meget af det her er realistisk at lave efterfølgende? sagde en studerende efter at have hørt politikernes bud.