Politik

Inger Støjberg holder en dør på klem for at modtage kvoteflygtninge

Dansk Folkeparti kritiserer udlændingeministeren for manglende svar

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har endnu ikke besluttet, om stoppet for modtagelsen af kvoteflygtninge også skal gælde i 2019.

Det skriver Politiken.

- Det går bestemt i den rigtige retning, men det er for tidligt endnu at sige, hvor vidt der bliver taget imod kvoteflygtninge i år eller ej, forklarer ministeren til avisen.

Stoppet for den årtier lange modtagelse af såkaldte kvoteflygtninge, der blev indført af Støjberg i 2016, har været en af regeringens mest omdiskuterede beslutninger på udlændingeområdet.

Kvoteflygtninge er betegnelsen for den særligt udsatte gruppe, der via FN fordeles til modtagerlande direkte fra flygtningelejre i verdens brændpunkter. Det danske stop er siden 2016 blevet forlænget år for år, men Støjberg er ikke afvisende over for at genoptage modtagelsen af kvoteflygtninge, som Danmark indtil 2016 gennemsnitligt modtog 500 af om året.

Færre spontane asylansøgere

De ting, der efter hendes mening går i den rigtige retning, er, at antallet af spontane asylansøgere de seneste år er faldet markant, antallet af familiesammenføringer det samme, ligesom hun fremhæver, at en større andel af de nyankomne forsørger sig selv i Danmark.

Adspurgt, om hun træffer beslutningen senere i valgkampen, eller om hun først skal kende flere parametre, svarer ministeren til Politiken:

- Jeg kan i hvert fald sige, at der er ikke truffet beslutning endnu om, hvor vidt der skal tages kvoteflygtninge eller ej. Det vil komme an på en konkret vurdering af, hvordan tingenes tilstand er. Både tilstrømningen og hvordan dem, der er her, har klaret sig.

Dansk Folkeparti utilfredse

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, finder det »ikke særlig betryggende« at få læst Støjbergs citater op.

- Der er noget, der tyder på, at regeringen varmer op til, at Danmark igen skal begynde at tage imod kvoteflygtninge. Det lyder jo som om, at ministeren holder en dør på klem, og det er bestemt ikke noget, vi bryder os om, siger han.

Socialdemokratiet har de seneste par år bakket op om det midlertidige stop for kvoteflygtninge.

Det står dog højt på dagsordenen i forhandlingerne om en rød regering, at Danmark igen skal åbne for modtagelse af kvoteflygtninge, fastslår partierne i rød blok over for Politiken.