EP-valg 2019

Enhedslisten vil give udenlandske chauffører dansk arbejdstilladelse

De danske spidskandidater til Europa-Parlamentet er enige om at bekæmpe social dumping blandt chauffører, men ikke hvordan.

Udenlandske chauffører, der ønsker at køre i Danmark, skal have dansk arbejds- og opholdstilladelse og køre under dansk overenskomst.

Det foreslår Enhedslisten.

- Vi har set nogle sager, hvor medarbejdere og arbejdskraftens frie bevægelighed bliver udnyttet groft. Det er helt uacceptabelt, og det kan EU-reglerne desværre ikke forhindre. Så vi må gøre noget selv, siger Eva Enoksen, kandidat til Europa-Parlamentet for Enhedslisten.

Det nye B-Hold

DET NYE B-HOLD

Antallet af udlændinge, der arbejder i Danmark stiger hvert år. 2018 satte rekord med 384.000 udlændinge, som var registreret som beskæftiget i Danmark. 

De fleste er ansat i brancher som rengøring, restaurationer, byggeri og transport. 

De udenlandske ansatte arbejder ofte under markant dårligere forhold end danskere. Så dårlige, at forskere, politikere og fagbevægelse taler om at arbejdsmarkedet har fået et nyt B-Hold. 

TV 2 sætter i den kommende tid fokus på "B-holdet" og spørger, hvordan Danmark skal håndtere den nye arbejderklasse.  

Hun peger på Kurt Beier-sagen som skrækeksempel. Her udnyttede et dansk vognmandsfirma et hul i lovgivningen, så filippinske chauffører kunne arbejde i Danmark til en løn langt under den danske.

Tirsdag kunne TV 2 fortælle, at ni ud af ti lastbilchauffører, der kører over de danske grænser, er udlændinge. I mange tilfælde er deres løn helt ned til 10.000 kroner om måneden.

Vejpakke skal dæmme op

EU har en vejpakke på vej, som skal forhindre social dumping.

Den vil blandt andet stramme reglerne for såkaldt cabotagekørsel, så udenlandske chauffører skal have dansk løn, når lastbiler kører ture fra ét sted i Danmark til et andet.

I dag kan lastbilchauffører køre internt i Danmark i op til syv dage og udenlandske turistbuschauffører i op til tre måneder.

Vejpakken er dog ikke endeligt vedtaget, og den vil ifølge Enhedslisten heller ikke løse problemerne med social dumping.

- Der er en lang række huller i lovgivningen i vejpakken, så på nogle områder kan chauffører fortsætte som i dag. Pakken dikterer for eksempel, at chaufførerne skal have mindsteløn, men det har vi ikke i Danmark, og den løser heller ikke noget, hvis chaufførerne for eksempel kører mellem Danmark og Polen, siger Eva Enoksen.

Lovbestemt mindsteløn i Danmark?

I 2018 var der knap 400.000 udlændinge som arbejdede i Danmark. Det er en stigning på 60 procent siden 2011.

De mange udlændinge har fået statsminister Lars Løkke Rasmussen til at lufte ideen om at indføre en lovbestemt mindsteløn. På facebook skrev han den 3. april:

- Jeg har ikke det endegyldige svar, men jeg føler mig mere og mere overbevist om, at vi er nødt til at kigge fordomsfrit på, om vi kan tillægge løn- og arbejdsvilkår på repræsentative overenskomster større betydning for at undgå, at brodne kar misbruger den danske model.

Venstre vil have minimumsløn

Venstres spidskandidat til Europa-Parlamentet, Morten Løkkegaard, advarede lørdag mod at bekæmpe social dumping på nationalt niveau, som Enhedslisten foreslår.

- Hvis ikke vi arbejder med EU-løsninger, så ender vi som briterne, der er i gang med at reservere 30 kilometer motorvej ved Dover til parkeringsplads til lastbiler.

I stedet vil Venstre indføre en minimumsløn på 110 kroner i timen for at imødekomme problemet, men det forslag er partiet alene om

Socialdemokraterne har ligeledes fremlagt et bud på, hvordan man undgår social dumping blandt udenlandske chauffører.

De ønsker at sortliste firmaer, der laver social dumping, og kræve, at alle vandrende arbejdstagere har et id-kort på sig, så man kan se, hvem de arbejder for, sagde Jeppe Kofod (S) under den første spidskandidatduel mellem EU-parlamentarikerne på TV 2 NEWS.