Valg 2019

Vermund: - Vi ligger tættere på DF end Stram Kurs

Pernille Vermund og Stram Kurs står ifølge seneste meningsmåling til at få 2,8 procent af stemmerne.

Dansk Folkeparti eller Stram Kurs?

Spørgsmålet er enkelt, og det er rettet direkte til Pernille Vermund, formand og stifter af det højreorienterede parti Nye Borgerlige.

For hvem ligger hun og partiet egentlig tættest på, når det kommer til stykket? Det nye, yderligtgående parti Stram Kurs eller det mere traditionsbundne Dansk Folkeparti?

- Jeg ligger tættest på DF, siger Pernille Vermund til studievært Cecilie Frøkjær i programmet ’Min Verden' på TV 2 og fortsætter:

- Stram Kurs har nogle grundlæggende holdninger til vores demokrati og retsstat, som i virkeligheden minder lidt om det, de siger, at de kæmper imod. Eksempelvis at de vil forbyde og lukke ned for dem, som de er politisk uenige med.

Hellere Stram Kurs end S

I de første partilederrunder på DR og TV 2 efter valgudskrivelsen gav Stram Kurs og Nye Borgerlige ellers begge udtryk for, at det er begrænset, hvad muslimer tilfører samfundet.

Men det betyder ikke, at hun er enig i Stram Kurs’ politik generelt:

Nye Borgerliges formand Pernille Vermund sagde til Cecilie Frøkjær mandag aften, at hun lægger sig tættere på Dansk Folkeparti end Stram Kurs. Video: Kasper B. Andreasen

- Når jeg forsvarer dem, er det jo fordi, at jeg forsvarer dem i deres ret til at demonstrere og i deres ret til at være her. Jeg bryder mig bestemt ikke om den udskamning og det her med at forsvare at lukke ned for politiske holdninger, siger hun.

Pernille Vermund har tidligere sagt, at hun og partiet fra næste valg peger på en, der kan indfri deres tre krav: Indførelse af asylstop, udvisning af kriminelle efter første dom og krav til alle udlændinge om, at de skal kunne forsørge sig selv.

Derfor så hun hellere Stram Kurs i Folketinget end Socialdemokratiet, har hun tidligere fortalt Radio24syv og Berlingske.

Og det holder hun fast i. Men når det kommer til valget mellem Dansk Folkeparti og Stram Kurs falder valget altså på førstnævnte.

- Frem for alt har vi fra begyndelsen sagt, at vi har fokus på udlændingepolitikken. Og vi har tre ufravigelige krav. Derfor er det klart, at vi vil støtte op om et parti (DF, red), der ligger tættere på kravene, end et parti, der grundlæggende vil deportere en hel befolkningsgruppe, siger hun til TV 2.

Udelukker ikke samarbejde

Lige nu viser den seneste meningsmåling lavet af Megafon for TV 2 og Politiken, at både Nye Borgerlige og Stram Kurs kommer over spærregrænsen på de to procent. Den statistiske usikkerhed i undersøgelsen varierer fra +/- 0,6 procentpoint til +/- 2,9 procentpoint.

Vi er klar til at samarbejde med alle, der bakker op om vores politik

Pernille Vermund, Nye Borgerlige

Og med alle forbehold in mente kan begge partier altså potentielt komme i Folketinget.

Pernille Vermund afviser da heller ikke, at det kan føre et samarbejde mellem de to partier med sig:

- Vi er klar til at samarbejde med alle, der bakker op om vores politik. Det er et grundprincip i vores demokrati. Man får ikke noget igennem uden at samarbejde, siger Pernille Vermund.

Vermund understreger over for Cecilie Frøkjær, at særligt Dansk Folkepartis politik på velfærdsområdet er ”for socialdemokratisk” til hende. Og derfor ville hun aldrig kunne lægge sit medlemskab hos dem.

Analytiker: Hun er presset

Spørger man politisk analytiker på TV 2, Hans Redder, er der en årsag til, at Pernille Vermund er så klar i spyttet over for Stram Kurs.

- Det er helt tydeligt, at Pernille Vermund er presset, efter at Stram Kurs pludselig er kommet på stemmesedlen. For dermed er Nye Borgerlige ikke det parti på stemmesedlen, der vil føre den hårdeste udlændingepolitik.

Hans Redder understreger, at det er meget få stemmer der skal mistes, før partiet ender under spærregrænsen.

- Derfor tror jeg roligt, at man kan sige, at hun vejer alle ord på en guldvægt i øjeblikket, når det handler om, hvordan hun skal placere sig mellem Stram Kurs og Dansk Folkeparti, siger Hans Redder.

- Det er jo en markant og klar uenighed, at Stram Kurs vil forbyde islam, mens Nye Borgerlige trods deres markante islamkritik insisterer på, at vi har religionsfrihed her i landet, siger Hans Redder.

Ved kommunalvalget i 2017 stillede formand for Stram Kurs, Rasmus Paludan, op for Nye Borgerlige. Men båndet mellem Pernille Vermund og Paludan blev kappet efter en tale, hvor flere stod tilbage med opfattelsen, at han opfordrede til vold mod muslimer.

Retorikken blev for meget for Nye Borgerlige, selvom Paludan i et interview med Berlingske pure afviste, at talen skulle havde noget med muslimer at gøre.

Se hele interviewet med Pernille Vermund i 'Min Verden' på TV 2 PLAY.

Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, slår fast, at hendes parti ligger tættere på DF end Stram Kurs.