Valg 2019

Udgifter i forbindelse med Paludan-demonstrationer løber i april op i mere end 1,5 millioner om dagen

På få uger er udgifterne til demonstrationer med Rasmus Paludan næsten syvdoblet.

Politiets udgifter i forbindelse med Rasmus Paludans demonstrationer er steget eksplosivt på få uger.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået hos Rigspolitiet.

I begyndelsen af april viste en opgørelse fra Rigspolitiet, at udgifterne til demonstrationerne fra årsskiftet frem til 7. april var på cirka seks millioner kroner. 29. april var det beløb steget til næsten 41 millioner kroner. Det svarer til cirka en syvdobling og til mere end halvanden millioner kroner om dagen fra 7. april til 29. april. Beløbet dækker over cirka 30 demonstrationer fra nytår frem til 29. april.

Rigspolitiet gør i aktindsigten opmærksom på, at der ved nogle af Paludans demonstrationer også har været andre demonstrationer, der har haft betydning for politiets ressourceanvendelser. Disse har ikke været mulige at adskille.

Store uroligheder på Nørrebro

Rigspolitiet skriver i aktindsigten ikke, hvad det præcist er, der har fået udgifterne til at stige voldsomt, men det kan blandt andet hænge sammen med begivenhederne på Nørrebro i København søndag 14. april.

Her demonstrerede den yderligtgående islamkritiker og leder af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, hvilket førte til store uroligheder, hvor der blandt andet blev kastet brosten mod politiet.

Efterfølgende er mange betjente blevet kaldt på arbejde i forbindelse med andre demonstrationer, som Rasmus Paludan har været ansvarlig for, og det har været med til at få beløbet til at stige.

Rigspolitiet skriver således i aktindsigten, at opgørelsen både omfatter enkelte politikredses eget forbrug og den assistance, de har fået fra andre. De 41 millioner kroner dækker blandt andet over kompensationstimer som følge af betjentenes indragne fridage.

TV 2 lavede 9. maj en rundringning til landets politikredse. Her bekræftede en række tillidsmænd, at kredsene har sendt ekstra mandskab til hovedstaden for at assistere i forbindelse med valgkampen. Rigspolitichefen kaldte det et historisk højt tal, der ifølge TV 2s oplysninger er i nærheden af 300 ekstra betjente.

Paludan: En dråbe i havet

Rasmus Paludan mener ikke, beløbet er stort.

- Det er ingenting at bruge 41 millioner kroner på at beskytte demokratiet. Det er en dråbe i havet. Om det så havde været 41 milliarder kroner, havde det været pengene værd, siger Rasmus Paludan til TV 2.

Han afviser samtidig, at han er skyld i, at der er færre penge til andre samfundsopgaver.

Men har du med dine afbrændinger af koranen ikke også selv været med til at sætte det her i scene?

- Nu lyver du. Samfundet bruger 41 millioner kroner på en masse kriminelle samfundstabere. Det er dem, der sætter det her i scene, siger han.

Pape: Lad ham rende rundt alene

Justitsminister Søren Pape Poulsen fra Det Konservative Folkeparti mener, 41 millioner kroner er mange penge, og han kalder det "sørgeligt", at det er nødvendigt.

Ifølge ham er Rasmus Paludan både "uopdragen" og "usympatisk", men det ændrer ikke ved, at han har ret til at demonstrere, siger justitsministeren. Han mener, at ansvaret for de høje udgifter ligger hos dem, der lader sig provokere.

- Vi kan jo ikke have, at der er nogen, der bliver overfaldet, slået ned eller i sidste ende slået ihjel, fordi de har nogle bestemte holdninger i det her land. Hvis nu bare folk ville lade ham rende rundt med sine tosserier alene, ville der ikke være noget problem, siger Søren Pape Poulsen til TV 2.

Oxfeldt: Et meget højt beløb

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, siger til TV 2, at beløbet er meget højt, og han ærgrer sig over, at politiet skal bruge så mange ressourcer på det.

Han har tidligere sat spørgsmålstegn ved, om Rasmus Paludan skulle have lov til at gennemføre sine demonstrationer med henvisning til, at det er en stor udgift for samfundet. Men efter Paludans parti, Stram Kurs, er blevet opstillingsberettiget til Folketinget, er den debat ikke længere aktuel, siger han.

- Det er et voldsomt beløb, men i det øjeblik, at han er opstillingsberettiget, kan vi ikke gøre meget ved det. Vi skal sørge for sikkerhed for ham og alle dem omkring ham, siger Claus Oxfeldt til TV 2.

Rigspolitiet ønsker ikke at udtale sig om sagen.