Politik

Tv-station vil give folketingskandidater stød under valgdebat

V-kandidat takker nej til at medvirke og kalder konceptet latterligt. Nyhedschef forventer sagligt indhold.

Hvis de deltagende politikere i en livedebat på TV2 Øst afbryder hinanden, taler i floskler eller går efter modstanderne personligt, så resulterer det i et elektrisk stød.

Sådan lyder konceptet for en politisk debat forud for folketingsvalget, der vises live 30. maj. Formålet er ifølge TV2 Øst at nå de unge seere, der er sjældne gæster i den politiske samtale, forklarer tv-stationen.

Men konceptet har nu fået Venstre-kandidaten Morten Dahlin, der skulle have repræsenteret sit parti, til at trække sig fra debatten. Det skriver Berlingske.

- Det er et latterligt koncept, der tager den politiske debat ned på et niveau, hvor den ikke hører til. Der er mange andre måder, man kan lave politisk debat sjovt og anderledes og interessant på, end ved at give folk stød på live-tv, siger Morten Dahlin til avisen og kalder formatet en hån mod den politiske samtale.

Afstemning

Er det en god ide at give folketingskandidaterne stød, hvis de bryder reglerne under TV-debatten?

21-årig med fingeren på knappen

Debatten foregår mellem kandidater, der stiller op i Sjællands Storkreds. De udstyres inden debatten med stødarmbånd, som vil give "forholdsvis milde" stød, oplyser TV2 Øst i invitationen.

Det er den 21-årige influencer Mads Marius, der beslutter, hvornår og hvem der skal have stød.

Hos TV2 Øst forklarer nyhedschef Anders Riisgaard, at konceptet er et forsøg på at facilitere en ny slags debat, der taler til yngre vælgere.

- Der bliver lagt få regler ned, blandt andet at man ikke må afbryde hinanden, og så kan man ellers have en fuldstændig saglig debat - med det her sjove twist, at hvis man bryder reglerne, så får man et lille rap over nallerne, siger Anders Riisgaard.

Kandidat tror hun undgår stød

Hos SF har partiets gruppeformand på Christiansborg, Jacob Mark, fået en invitation fra TV Øst, men ligesom Morten Dahlin vil han ikke stille op.

- Jeg synes, politk skal handle om, hvad man vil med vores samfund, børn, klima og ulighed. Det skal ikke være et show eller ligne en skør konkurrence, siger Jacob Mark til TV 2.

Han sendte invitationen videre til andre SF-kandidater på Sjælland, og her har hans partifælle Astrid Carøe sagt ja.

- Jeg overvejede at sige nej, fordi jeg synes, det virkede fjollet, men så tænkte jeg, at jeg ikke plejer at gøre de ting, man får stød af, siger Astrid Carøe.

Hun forklarer, at der til de valgdebatter på eksempelvis skoler og gymnasier, hun har været til, normalt er en god tone, hvor kandidaterne ikke plejer at afbryde hinanden. Derfor tror hun ikke, at hun er en af dem, der får et rap over nallerne.

Astrid Carøe havde helst set, at debatten var uden stødarmbånd, men hun vil gerne i tv for at komme ud til så mange vælgere som muligt.

- Det er god promovering. Og jeg synes, det er fedt, at TV Øst laver det her for de unge for at få dem til at interessere sig for politik. Jeg ved ikke, om et stødarmbånd er den rigtige løsning, men jeg håber da, at debatten bliver til noget, siger hun.