Valg 2019

Dansk Folkeparti stiller retskrav om plejehjemspladser

Partiet vil over de kommende år afsætte yderligere én milliard til ældreområdet, siger Kristian Thulesen-Dahl til TV 2.

Dansk Folkeparti vil gøre det til et retskrav, at danskere over 80 år får ret til en plads på plejehjem.

- Der er for mange historier om ældre mennesker, som får afslag på plejehjemspladser, fordi der ikke er pladser nok, siger Dansk Folkepartis partiformand Kristian Thulesen-Dahl til TV 2.

Pengene til de retssikrede plejehjemspladser skal, ifølge Dansk Folkeparti, være yderligere én milliard kroner tilført de midler, der de kommende år reserveres til ældreområdet.

Der skal bygges nye plejehjem, og så skal der udbygges på nuværende plejehjem, hvor det er tiltrængt.

Ved ikke, hvor mange vil på plejehjem

Kristian Thulesen-Dahl understreger, at Dansk Folkeparti endnu ikke ved, hvor mange ældre der vil gøre brug af et eventuelt retskrav.

- Selvom man er over 80, er det jo ikke en given ting, at man ønsker at komme på plejehjem. Der er mange, som ønsker at være i eget hjem og få pleje og omsorg dér, siger partiformanden.

Politikeren frygter ikke, at Dansk Folkeparti med retskravet risikerer at sende raske 80-årige på plejehjem.

- Det er jo ikke en pligt, men en mulighed, siger han.

Kristian Jensen: Skal ikke kigge på alder

Finansminister Kristian Jensen (V) kan godt forstå Dansk Folkepartis ønske om at give flere mulighed for en plejehjemsplads, fordi der er mange, der bliver afvist. Han forstår dog ikke, hvorfor forslaget baserer sig på alder.

- Hvad hvis en 78-årig har mere behov end en 81-årig? Skulle man så skubbe den 78-årige i baggrunden, fordi den anden lige præcis er fyldt 81 år? spørger han.

- Jeg synes, vi skal holde fast i at vurdere, hvad den enkeltes tilstand er, og hvorvidt man har en evne til at klare sig selv, eller om man skal på plejehjem, siger han.

Kristian Jensen mener godt, at man kunne finde pengene til forslaget.

- Men så skal vi jo fravælge noget andet. Jeg vil hellere bruge pengene på dem, der har mest behov. De ældre der er mest plejekrævende, de syge der har mest behov for at få en behandling, og de børn der har mest behov for at få en hjælpende hånd til en god start på tilværelsen, siger han.

Flere ældre

TV 2 har tidligere beskrevet, hvordan antallet af plejehjemspladser i løbet af de seneste ti år har været stabilt, men samtidig er der kommet flere ældre.

Den udvikling fik blandt andet betydning for den 91-årige Carl Christensen, der sidste sommer forsøgte at få en plejehjemsplads i Høje Taastrup Kommune.

I august fik han afslag.

Kort tid efter, i september, faldt Carl Christensen bevidstløs om. Han var dehydreret og kom på hospitalet.

Kommunen nåede tre gange at afvise, at Carl Christensen kunne komme på plejehjem med henvisning til, at hjemmehjælpen kunne klare opgaven. Men kort tid efter hvert afslag faldt den 91-årige underernærede og dehydrerede mand om igen. Da han faldt om tredje gang, døde han.

Der er udskrevet folketingsvalg til afholdelse på Grundlovsdag 5. juni.