Vestager: Næste EU-formand skal være en kvinde

Den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, er i spil til en af de store EU-poster, heriblandt posten som formand for EU-Kommissionen.

Står det til den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, skal den næste formand for EU-Kommissionen være en kvinde. Det slår hun mandag fast over for det tyske magasin Bild.

- Selvfølgelig skal den næste formand for EU-kommissionen være en kvinde.

- Hvis vi vil ændre Europa, er vi også nødt til at ændre måden, vi ser ud på, lyder det blandt andet i et interview med mediet mandag.

Margrethe Vestagers udmelding kommer i forlængelse af, at hun er blevet nævnt som en mulig ny formand for EU-kommissionen efter Jean-Claude Juncker. Og det er i den forbindelse, at man skal se hendes markering, lyder det fra TV 2s EU-korrespondent Svenning Dalgaard.

- Det er et klogt udspil fra Margrethe Vestager, fordi hun forsøger at få en bredere opbakning, end hun har lige nu, siger han.

Ifølge Svenning Dalgaard er Margrethe Vestager med i kapløbet om formandsposten, men heller ikke meget mere end det.

Håber på hjælp fra Merkel

Den danske EU-kommissær tilhører den fjerdestørste gruppe i Europa-Parlamentet, ALDE, og hvis missionen om at blive formand for EU-kommissionen skal lykkes for hende, skal hun blandt andet håbe på støtte fra Tysklands kansler Angela Merkel, vurderer Svenning Dalgaard.

Om Margrethe Vestager

  • Født 13. april 1968 i Glostrup
  • Er konkurrencekommissær i EU
  • Var i perioden 2007-2014 politisk leder for Radikale Venstre
  • Økonomi- og indenrigsminister i 2011-2014
  • Vicestatsminister under Helle Thorning-Schmidt i 2014
  • Tidligere undervisnings- og kirkeminister

- Det er lidt interessant, at Vestager spiller kvindekortet, for en af dem, der har mest at sige på EU-topmødet, hvor formanden reelt vælges, er Angela Merkel, og vi ved, at hun er feminist.

Men om Vestager kan se frem til at få støtte fra Merkel er mere uvist.

Angela Merkel er nemlig nødt til, i hvert fald officielt, at støtte sit eget partimedlem Manfred Weber, der er leder af EU-Parlamentets største gruppe, EPP. Ifølge Svenning Dalgaard er der dog en udbredt forståelse af, at Manfred Weber er en dårlig kandidat.

- Derfor er det tænkeligt, at Merkel kunne finde på at pege mod Vestager, siger Svenning Dalgaard.

Selv hvis Margrethe Vestager skulle overvinde Merkel ved at spille ’kvindekortet’, stopper danskerens problemer dog ikke der. Danmarks fire EU-forbehold er også en udfordring for Vestager, lyder det fra Svenning Dalgaard.

- Alle euro-landene har tidligere haft den opfattelse, at formanden skal være fra et land med euroen, hvilket er en bet for Vestager.

Mangler opbakning hjemme

Og så er der lige en ting mere, der taler imod Margrethe Vestager som ny formand for EU-kommissionen.

Vestager har selv tidligere nævnt en anden ting, der kan drille hendes kandidatur. Nemlig at hun ikke nødvendigvis har opbakning fra Danmark til en ny periode som EU-kommissær.

Da hun blev indstillet af den daværende SR-regering, havde hun nemlig ikke opbakning fra den blå blok, der nu sidder på regeringsmagten. Og hun har selv beskrevet, at tanken om, at hun skal fortsætte som EU-kommissær i endnu en periode, ikke ligefrem vækker begejstring hjemme i Danmark.

Stemningen kan dog skifte i Danmark efter folketingsvalget 5. juni, hvor rød blok lige nu fører i meningsmålingerne.

Når EU-Parlamentsvalget er overstået 26. maj , og det står klart, hvordan stemmerne har fordelt sig, vil man forsøge at udpege den næste formand for kommissionen.

Det vil formentlig foregå via en forhandling mellem stats- og regeringschefer og Europa-Parlamentet. Det er ikke givet, at en af spidskandidaterne fra de største partier i parlamentet efter valget får får posten.