Valg 2019

Socialdemokratiet vil flytte milliarder til velfærd

Det offentlige bruger hvert år 11 milliarder kroner på konsulenter. Socialdemokratiet vil sætte et loft og i stedet bruge pengene på velfærd.

Står det til Socialdemokratiet skal der være et loft over, hvor mange penge det offentlige må bruge på konsulenter. Det fremgår af en pressemeddelelse på dagen, hvor partiet fremlægger et samlet velfærdsudspil, der bliver præsenteret på et pressemøde klokken 11.30.

Det bør være muligt, at det offentlige selv kan løfte flere af de opgaver, som konsulenter i dag hyres til

Mette Frederiksen

Helt konkret skal det offentlige, ifølge Socialdemokratiet, spare tre milliarder kroner på konsulenter om året – pengene skal i stedet bruges på velfærd.

- Det kommer langt fra til at løse alle problemer, men det er mange penge, som gør det muligt, at vi kan investere og udbygge vores velfærd. Forslaget ligger i klar forlængelse af den politik, vi har ført i hele valgperioden. Nemlig at sætte velfærden først, lyder det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Højtuddannede ansatte kan stå for opgaverne

Ifølge Socialdemokratiet bruger kommuner, regioner og staten knap 11 milliarder kroner på konsulentydelser om året – en stigning på 50 procent siden 2015. Det beløb vil partiet barbere ned til otte milliarder kroner om året.

- Selvfølgelig er der stadig brug for eksterne konsulenter i en række tilfælde. Men det bør være muligt, at det offentlige selv kan løfte flere af de opgaver, som konsulenter i dag hyres til – blandt andet fordi der også er ansat flere højtuddannede medarbejdere, der burde kunne stå for nogle af de opgaver, lyder det fra Mette Frederiksen.

Mange partier har kik på konsulentforbrug

Forslaget er en del af et samlet velfærdsudspil, der bliver præsenteret på et pressemøde på Social- og Sundhedsuddannelsescenteret i Herlev klokken 11.30.

Ifølge TV 2’s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen, vil det samlede udspil indeholde nyheder, men det vil også være en sammenskrivning af en række af de udspil, som Socialdemokratiet er kommet med gennem det seneste år.

- Det er velkendt, at mange partier har kig på konsulentforbruget, for det er højt i det offentlige. Når Socialdemokratiet gerne vil sætte den dagsorden fra morgenstunden, er det fordi, Venstre fører kampagne om, at de vil det samme på velfærdsområdet, siger Peter Lautrup-Larsen.

Venstre præsenterede i sidste uge et såkaldt velfærdsløfte - en ambition om at øge det offentlige forbrug med 69 milliarder kroner frem mod 2025.

- Socialdemokratiet har arbejdet med det her forslag længe - det er ikke fremprovokeret af Lars Løkke Rasmussens velfærdsløfte. Men det er klart, at de bliver nødt til at forholde sig til hans forslag, siger Peter Lautrup-Larsen.