S vil spare på konsulenter - kalder millioner til korrekturlæser for unødvendigt
Socialdemokratiet vil finansiere sit velfærdsudspil ved at bruge færre offentlige penge på konsulenter. Partiet skal også selv holde for, lyder det.
Varde Kommune var i 2012 meget lidt interesseret i, at den daværende socialdemokratisk-ledede regering skulle lukke kasernen i Varde i forbindelse med forsvarsforhandlingerne med oppositionen.
Derfor brugte kommunens daværende politiske ledelse 1,1 millioner kroner på lobbyister for at redde kasernen. Og det var en udgift, der vel at mærke ikke var ulovlig ifølge Ankestyrelsen.
Men udgiften er udtryk for den form for brug af konsulentydelser, som Socialdemokratiet nu ønsker at begrænse.
Et andet eksempel er Danmarks Evalueringsinstitut, som fra 2011 til 2018 betalte lige under otte millioner kroner til en enkeltmandsvirksomhed i Aarhus, der leverer korrekturlæsning.
Mindre McKinsey i det offentlige
Socialdemokratiet præsenterede mandag sit velfærdsudspil, og finansieringen hertil skal delvist komme af, at der årligt spares tre milliarder kroner på konsulenthjælp i det offentlige.
De penge skal hentes fra de omtrent 10,9 milliarder kroner, som kommuner, staten og regionerne for eksempel brugte i 2017 på at hyre konsulenter. Ifølge partiet er det nemlig svært at få øje på, hvad borgerne reelt set får ud af ydelserne.
Partiet nævner eksempelvis ydelser fra firmaer som McKinsey og Boston Consulting Group, der ifølge Socialdemokratiet bærer en del af skylden for nedskæringerne i Skat.
Senest har lignende konsulentfirmaer ifølge den socialdemokratiske folketingskandidat Peter Hummelgaard været brugt af den siddende regering til at dokumentere, at regionerne i Danmark kan undværes.
- Der har vi hele tiden vidst, at det var en erklæret politik fra regeringens side, at man ville skære regionerne væk. Hvorfor skal der så bruges en masse offentlige midler til at underbygge deres politiske kampagne om noget, de i forvejen har truffet beslutninger om?, siger han til TV 2.
Ifølge Peter Hummelgaard kommer forslaget dog ikke til at betyde, at Socialdemokratiet dropper konsulentydelser selv. Det handler blot om, at der skal købes færre ydelser i stat, regioner og kommuner. Og det gælder også for partiet selv.
S burde have undgået rapport om Skat
Socialdemokratiet har da også selv ad flere omgange gjort brug af den form for konsulentydelser. Politiken har tidligere dokumenteret, at den Socialdemokratiske regering i 2012 brugte netop McKinsey til at udarbejde en rapport, der i december 2012 konkluderede, at der kunne spares 1000 ansatte i Skat.
Er det et eksempel på en ydelse, I ikke skulle have købt?
- Det er det da i bagklogskabens ulideligt klare lys. Særligt fordi det har vist sig at være en understregning af, at værdien af de rapporter er til at overse. Udviklingen har vist, at det ikke var en klog beslutning, at der skulle fyres yderligere i Skat, ud over hvad den borgerlige regering havde gjort op til 2012, siger Peter Hummelgaard.
Vi har spurgt partierne, hvad de mener om indvandring, sundhed, klima og de 13 andre temaer, som betyder mest for danskerne, når de skal sætte deres kryds.
Alle partier har haft mulighed for at være med. Stram Kurs har endnu ikke besvaret TV 2s henvendelse. Svarene er formuleret af partierne selv. Temaerne er udvalgt på baggrund af en række Megafon-målinger til et repræsentativt udsnit af den danske befolkning.
I Venstre siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, at man gerne vil diskutere forslaget med Socialdemokratiet.
Han siger også, at Venstre selv har lagt op til at spare på konsulentydelser i forbindelse med partiets aftale om seniorpension, der blev indgået kort tid før valget. Helt konkret vil Venstre her spare i omegnen af 1,2 milliarder kroner i alt fra 2020 til 2025 på konsulentydelser. Derfor mener han, at Socialdemokratiet "løber en åben dør ind":
- Men vi vil gerne diskutere det her med Socialdemokratiet, og jeg vil gerne se deres konkrete plan for de tre milliarder kroner om året. Jeg er helt enig i, at man selvfølgelig godt kan nedbringe antallet af udgifter til konsulenter i både stat, regioner og kommuner, siger han.
Forslaget om at begrænse konsulentydelser kommer i forbindelse med Socialdemokratiets forslag om at indføre en såkaldt velfærdslov, som skal sikre, at der er penge til et stigende antal børn og ældre i fremtiden.
Ifølge Kommunernes Landsforening kommer antallet af 0-5 årige til at stige med over 50.000 frem mod 2025, og i 63 procent af kommunerne vil antallet stige med mere end 10 procent.