Hvis Kristendemokraterne vakler i troen, skal de bare kigge over Øresund

16x9
Isabella Arendt har midlertidigt overtaget formandsposten i Kristendemokraterne fra Stig Grenov. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

ANALYSE: Kristendemokraterne er igen og igen blevet vraget af vÊlgerne. Kan den nye formand Êndre pÄ det?

Det er noget af en opgave, der pludselig er blevet lagt pÄ 26-Ärige Isabella Arendts skuldre: Med kun godt tre uger til valget er hun pludselig blevet (midlertidig) formand for et parti, der ikke har vÊret i nÊrheden af at komme over spÊrregrÊnsen ved de seneste fire valg.

Heller ikke de nuvÊrende mÄlinger giver plads til megen optimisme. Selvom et par af dem de seneste dage har vist en marginal fremgang, er det stadig et faktum, at ikke én eneste mÄling i hele denne valgperiode har spÄet, at Kristendemokraterne ville fÄ to procent af stemmerne.

Man kan sÄledes godt forstÄ, hvis nogle kristendemokrater i deres stille sind efterhÄnden var begyndt at vakle i troen.

Ikke pÄ Gud naturligvis - men pÄ, at den politiske mission om at komme i Folketinget ville lykkes.

Succes i Sverige

En mÄde at genfinde optimismen pÄ kunne vÊre for Isabella Arendt og partifÊllerne at kigge over Øresund. I Sverige er sÞsterpartiet Kristdemokraterna nemlig den helt store succeshistorie i Þjeblikket. Og der er en del slÄende ligheder - udover navnet - de to partier imellem.

Forud for Rigsdagsvalget i september sÄ det ikke godt ud for det lille svenske borgerlige parti. MÄlinger spÄede, at partiet kunne havne under spÊrregrÊnsen pÄ fire procent.

SĂ„dan gik det imidlertid langt fra. AnfĂžrt af den unge kvindelige partiformand Ebba Busch Thor fĂžrte Kristdemokraterna et brag af en valgkamp, og 6,3 procent af de svenske vĂŠlgere endte med at sĂŠtte kryds ved partiet i september.

I en valgkamp, hvor hovedemnerne var velfĂŠrd, klima og udlĂŠndingepolitik (det lyder bekendt, ikke?), valgte Ebba Busch Thor blandt andet at fĂžre valgkamp pĂ„ ”familiepolitik”.

- Kristdemokraterna er en garant for, at en ny regering ogsÄ betyder en ny familiepolitik. De rÞdgrÞnne tror ikke, at forÊldrene ved, hvad der er bedst for deres bÞrn. Men vi tror pÄ Sveriges forÊldre, som hun sagde i en tale forud for valget.

Dén strategi - kombineret med en overbevisende indsats i blandt andet de store TV-debatter - hjalp partiet til en valgsejr. Siden valget i september er succesen fortsat: I nogle mÄlinger stÄr Kristdemokraterna, der altsÄ for et Är siden lÄ under den svenske spÊrregrÊnse, nu til mere end 12 procent af stemmerne.

Fokus pÄ familien

Isabella Arendt er blevet rost for sin medvirken i partilederdebatten pÄ TV 2 i tirsdags, hvor hun med meget kort varsel mÄtte trÊde til i stedet for Stig Grenov, der var blevet syg.

BÄde DR og TV 2 afholder nye partilederdebatter i dagene umiddelbart op til valget 5. juni, og Arendt fÄr sÄledes mindst to muligheder for igen at tale direkte til danskerne pÄ den helt store scene.

Den nye KD-forkvinde fremhéver – ligesom hendes svenske partikollega – ”ordentlig familiepolitik” som en af de allervigtigste mérkesager.

- Jeg vil sige til alle jer rÞde politikere derude: I er ikke alene om familiedagsordenen. Vi kan sagtens som et borgerligt parti kÊmpe netop for bÞrnefamilierne. Men lÞsningen er ikke mere stat, lÞd det fra Isabella Arendt pÄ mandagens pressemÞde. Hun fortsatte:

- Det er vigtigt for mig at sige, at beslutningskraften, i forhold til hvordan ens bĂžrn skal passes, skal ligge hos forĂŠldrene og forĂŠldrene alene.

Og ligesom Ebba Busch Thor mÄ mÄlet for Isabella Arendt ogsÄ vÊre at fÄ gjort op med det image, der lÊnge har klÊbet til hendes parti. At det er et gammeldags (nogle vil sige reaktionÊrt) parti, der primÊrt appellerer til Êldre vÊlgere.

- Jeg tror og hÄber pÄ, at vi kan nedbryde nogle af de fordomme, der er om det her parti, som Arendt formulerede det mandag.

Forskellen

Der er dog ogsĂ„ forskelle pĂ„ Ebba Busch Thors og Isabella Arendts partier. En del af Kristdemokraternas fortsatte fremgang i mĂ„lingerne siden valget skyldes ganske givet, at partiet som det fĂžrste blandt de etablerede svenske partier har Ă„bnet en dĂžr pĂ„ klem for et samarbejde med det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna, der hos alle de Ăžvrige partier fortsat kategoriseres som helt og aldeles ”ikke-stuerene”.

De danske kristendemokrater har tilsyneladende valgt den modsatte strategi, nĂ„r det kommer til at positionere sig i forhold til det yderste hĂžjre. Isabella Arendt gĂžr meget ud af at tale om, at det borgerlige Danmark stĂ„r overfor ”et valg i valget”.

- Det bliver en kamp at trÊkke Lars LÞkke hen mod vores mÊrkesager og vÊk fra det menneskesyn ude pÄ den yderste hÞjreflÞj, som jeg ikke kan se mig selv vÊre en del af, lÞd det mandag fra den nye KD-forkvinde.

Dén nuance til trods sÄ kan Isabella Arendt skÊve misundeligt til sin svenske partikollega og hér (gen)finde troen pÄ, at det ikke er en helt umulig mission, hun nu har stillet sig i spidsen for.