Valg 2019

Cirkus sender opsang til politikere om at overholde plakatregler

Partierne oplyser, at de efter henvendelsen fra Cirkus Baldoni har sendt reglerne rundt i partiet igen.

Lørdag klokken 12.00 brød kampen om de danske lygtepæle for alvor ud.

Side om side hænger nu kandidater til både Europa-Parlamentet og Folketinget, hvor de med finurlige slogans, pæne profilbilleder og kreative illustrationer kæmper om vælgernes opmærksomhed.

Men i slutningen af marts begyndte også cirkussæsonen for mange danske cirkus, og de kan nu mærke, at der er ekstra hård kamp om det begrænsede antal lygtepæle.

Det har blandt andet Cirkus Baldoni måtte sande, og det har nu taget konsekvensen og skrevet et opråb på Facebook, der er blevet delt vidt og bredt:

- Kære politikere. Vi deler gerne lygtepælene med jer i denne tid, men kunne I ikke være søde at følge reglerne og lade være med at skubbe vores plakater helt op i toppen af lygtepælene, så vi ikke kan få fat på dem UDEN at bryde arbejdstilsynets regler, skriver de blandt andet.

Cirkus: Vi kæmper i forvejen med regler

Arbejdstilsynet oplyser til TV 2, at det er reglerne for opsætning og nedtagning af valgplakater, der gælder på området. Og her lyder rådene blandt andet, at man gerne skal være to om arbejdet, så den ene kan holde stigen, når arbejdet foregår i over fem meters højde.

Og så skal man sørge for ikke at være til gene for trafikken samt have et fast underlag under sig, når man skal sætte en plakat op i de minimum 2,3 meters højde, som reglerne kræver.

Men ifølge Cirkus Baldoni handler det ikke så meget om regler, men om hensynet til hinanden.

- Det er ment som et opråb om ikke at genere hinanden. En lygtepæl er jo ikke højere, end den er, så man burde gå videre til den næste i stedet for bare at skubbe andres plakater op, siger pressemedarbejder i Cirkus Baldoni, Camilla Frimann, til TV 2.

Ifølge reglerne må cirkusplakaterne hænge der i maksimum 14 dage, og derfor er det unødigt tid og besvær, lyder det i opråbet:

- Der altså ikke så hensigtsmæssigt, at vi skal stå på biler eller investere i fem meter høje stiger for at få vores plakater ned, siger Camilla Frimann.

Også Cirkus Arena oplever, at der er kamp om pladserne. Og ligesom Cirkus Baldoni oplever de, at der gælder forskellige regler for dem og politikerne:

- Vi kæmper alle for at blive set, det er klart. Både os, der er bevidste klovne, og dem, der er det ufrivilligt.

- Spøg til side. Det mest irriterende er faktisk de her restriktive regler fra kommunerne, som vi bliver mødt af. Vi får både at vide, at de er til gene for trafikken og ikke hænger i rigtig højde, mens politikerne ser ud til at slippe, siger cirkusdirektør i Cirkus Arena, Benno Berdino, til TV 2.

Partier: Der er tale om en svipser

På opslaget fra Cirkus Baldoni kan man se på det vedhæftede billede, at det er Radikales Camilla Kampmann og Nye Borgerliges Mette Thiesen, der hænger under plakaten fra cirkusset.

Og her lyder det samstemmende, at der er tale om en fejl, og at fejlen nu er rettet:

- Det er ikke gjort i ond vilje. Der er tale om en svipser, og jeg tager mig det fulde ansvar. Derfor har jeg i dag været ude at rykke min og sætte Baldonis i den rette højde, siger Nye Borgerliges Mette Thiesen til TV 2.

De radikales Camilla Kampmann stemmer i:

- Jeg har rettet det, og jeg har gået hele gaden igennem sammen med Cirkus Baldoni for at tjekke, at alt er på sin plads, siger hun.

Har sendt retningslinjer rundt igen

Cirkus Baldoni skriver, at deres medarbejder blev mødt af en uvidende repræsentant, der ikke kendte til reglerne, da de hængte deres egen plakat op. Begge politikere oplyser, at det ikke var dem, men at reglerne nu er blevet gensendt til de frivillige i partiet:

- Jeg har ikke hængt alle mine plakater op selv. Og mange af vores entusiastiske frivillige har ikke prøvet det før. Derfor har jeg selvfølgelig sendt reglerne ud til dem og indskærpet det igen, siger Mette Thiesen.

Min formand har sendt en mail til i partiet i Nordsjælland og indskærpet, at vi ikke hænger plakater op ulovligt

Camilla Kampmann, Det Radikale Venstre

Samme melding kommer fra Det Radikale Venstre:

- Min formand har sendt en mail til i partiet i Nordsjælland og indskærpet, at vi ikke hænger plakater op ulovligt eller til gene, og hvis de er i tvivl, skal de fjerne dem med det samme, siger Camilla Kampmann.

Sådan er reglerne

En cirkusplakat måler typisk 60 centimer gange 120 centimer. Valgplakater må ikke være større end 0,8 kvadratmeter, og de skal hænge mindst 2,3 meter over fortov og cykelsti. De skal desuden være forsynet med navn, adresse, telefonnummer og e-mail på den, der står bag opsætningen.

De må ophænges i lys- og elmaster på private fællesveje. På kommune- og statsveje må man også benytte hegn, vejtræer og genstande, der er fæstnet i jorden.

Alt, hvad der hører til dem – inklusiv strips og snore – skal være taget ned senest otte dage efter valgdagen.