To lande har frigivet cannabis, men i Danmark er partierne splittede

Der er fortsat ikke flertal blandt danskerne for at legalisere hash, viser ny Megafon-måling.

Sidste år blev Canada det kun andet land i verden til at legalisere cannabis, og seks af partierne, der stiller op ved folketingsvalget, mener, at Danmark bør følge trop.

Både Liberal Alliance, Enhedslisten, SF, Alternativet, Radikale Venstre og partiet Klaus Riskær Pedersen bakker op om en legalisering af cannabis inden for bestemte rammer.

Alternativet har længe været en stor fortaler for en legalisering, og ifølge partiets cannabisordfører, Torsten Gejl, vil det være til gavn for både forbrugerne og samfundet at få statslig kontrol med salget.

- Det nuværende forbud betyder, at forbruget og salget af cannabis er fuldstændigt ude af kontrol i Danmark. Og hele fortjenesten forærer vi i øjeblikket til rockerne og banderne, som tjener milliarder på cannabis, siger Torsten Gejl.

Seks partier er imod en legalisering. Blandt andet Venstre, hvis sundhedsordfører Jane Heitmann overfor TV 2 mandag morgen understreger, at partiet fortsat ikke vil legalisere cannabis.

- Vi skal holde fast i, at cannabis er og bliver sundhedsskadeligt og er forbundet med store risici. Det er det signal, vi skal sende til vores unge, siger hun.

Der er dermed lige så stor splittelse blandt politikerne, som der er blandt befolkningen, omkring spørgsmålet.

En ny Megafon-måling lavet for TV 2 viser, at 39 procent af danskerne er for en legalisering, mens 41 procent er imod. Det er stort set samme billede, som en lignende måling viste for tre år siden.

En kæmpe industri

Efter legaliseringen i Canada er der vokset en helt ny og lovlig industri op omkring cannabis, hvilket har tiltrukket massive investeringer fra USA og resten af verden.

Den boomende nye branche tiltrækker unge, ambitiøse mennesker i tusindvis, som vil være med på bølgen. Man kan nu studere cannabiskultivering og lovgivning på flere canadiske universiteter.

Der vil blive skabt et stort antal arbejdspladser i branchen allerede inden for det første år, og Canadas regering regner selv med, at salget af lovlig cannabis vil omsætte for omkring 400 millioner dollar i samme periode.

Står det til Alternativet, skal det i Danmark være muligt at købe cannabis fra godkendte salgssteder, der kan rådgive om styrke og indhold, og der skal være en minimumsalder på 18 år. Det vil ifølge partiet generere milliarder til statskassen, som kan bruges på forebyggelse og behandling af misbrug, forklarer Torsten Gejl.

Samtidig forventer partiet, at det vil frigive politiressourcer, der i stedet kan sættes ind mod salg til mindreårige.

Hos Venstre er Jane Heitmann derimod bekymret for, at Danmark ved at legalisere cannabis kan havne i samme situation som Holland.

- Her ryger et relativt stort antal unge mellem 15 og 16 år cannabis. Der skal vi ikke hen. Vi bliver nødt til at holde fast i, at forbuddet er en vigtig del af forebyggelsesstrategien, siger hun.

Samtidig lægger Jane Heitmann vægt på, at de unge fortsat skal oplyses om sundhedsfarer ved hash, herunder sløvhed og hashpsykoser.

Det mener partierne

Skal vi legalisere cannabis i Danmark?

Socialdemokratiet

Nej

Uddybning: - Hash og stoffer er et stort og dilemmafyldt samfundsproblem, og der findes ingen nemme løsninger. Men på nuværende tidspunkt er det ikke vores opfattelse, at en legalisering vil løse de mange problemer, der er forbundet med hash.

Peter Hummelgaard, EU-ordfører.

Foto: TV 2 Grafik

Venstre

Nej

Uddybning: - Nej, det skal ikke være lovligt at købe hash i Danmark.

Britt Bager, politisk ordfører.

Foto: TV 2 Grafik

Dansk Folkeparti

Nej

Uddybning: - Hash er farligt og sundhedsskadeligt. Der er også undersøgelser, der peger på, at eleverne klarer sig dårligere de steder, hvor man har legaliseret hash. Det er simpelthen bare en dårlig ide at legalisere cannabis. Vi tror heller ikke på, at vi slipper af med de kriminelle bander bare ved at legalisere hash. De vil stadig være der. De vil bare bruge kræfterne på at sikre sig nye 'forretningsområder'. Vi går til gengæld ind for forsøg med medicinsk cannabis til eksempelvis smertebehandling.

Mikkel Dencker, klima- og energiordfører.

Foto: TV 2 Grafik

Liberal Alliance

Ja

Uddybning: - I Liberal Alliance mener vi, at cannabis skal legaliseres. Dels mener vi, at det vil stække det nuværende marked, der domineres af bander og rockere. Dels vil vi lade det være op til den enkelte, om vedkommende vil ryge hash eller ej.

I lighed med reglerne fra eksempelvis Canada skal der fortsat være en begrænsning i forhold til at køre påvirket. I det hele taget er der i vores forslag ikke tale om et fuldstændigt ureguleret marked. Det er netop en del af pointen: Markedet skal gå fra at være illegalt og reguleret af kriminelles regler alene til at være ordnet og sikkert for forbrugerne.

Christina Egelund, politisk ordfører.

Foto: TV 2 Grafik

Socialistisk Folkeparti

Ja

Uddybning: - Den nuværende forbudspolitik har spillet fallit, når kriminelle tjener enorme summer på hashsalget, som bare fortsætter. Samtidig har kampen om hashmarkedet ført til voldelige opgør i mange af landets byer. Derfor bør vi få salget ud af de kriminelle miljøer og etablere offentlige salgssteder under ordnede forhold, så vi også får kontakt med den gruppe, som er på vej ud i et decideret misbrugsproblem. Det sidste er vigtigt, for hashmisbrug er farligt. Især for unge, der ikke har færdigudviklede hjerner. Derfor skal en legalisering følges op af en massiv oplysningskampagne, ligesom vi skal følge nøje med i, hvordan forbruget udvikler sig.

Pia Olsen Dyhr, Formand.

Foto: TV 2 Grafik

Det Konservative Folkeparti

Nej

Uddybning: - Man må ikke undervurdere faren ved hash. Det er et uansvarligt politisk signal at sende at legalisere hash. Det er et stof, som vi ved kan føre til hashpsykose, første gang man bruger det. Vi ved samtidig, at der er en sammenhæng mellem brug af hash og brug af hårde stoffer. Så vi har absolut ikke noget ønske om at legalisere det. Medicin må godt indeholde cannabis, hvis fagfolk har bevist, at det virker. Sådan er reglerne allerede i dag. Hvis medicinen er testet, og der er fundet bevis for, at den virker, så skal det selvfølgelig være lovligt.

Mette Abildgaard, gruppeformand.

Foto: TV 2 Grafik

Det Radikale Venstre

Ja

Uddybning: - Skal vi fortsætte det ulovlige hashsalg, som bander og andre kriminelle tjener styrtende med penge på? Eller skal vi turde at tænke nyt? Vi tror på det sidste. Der er brug for en ny retning, hvor vi gentænker det nuværende system. Derfor har vi foreslået, at man laver et treårigt forsøg, hvor cannabis legaliseres. Det skal være lovligt at ryge, købe og opbevare cannabis til eget forbrug. Alt det, staten tjener på ordningen, skal gå direkte til forebyggelse og behandling af misbrug. På den måde kan vi bedre hjælpe misbrugere og samtidig bekæmpe den kriminalitet, som hashsalget skaber i dag.

Morten Østergaard, formand.

Foto: TV 2 Grafik

Enhedslisten

Ja

Uddybning: - Enhedslisten vil legalisere cannabis. Vi mener, at vi bør indføre statskontrolleret produktion og salg af hash. Den statskontrollerede produktion og salg skal sikre, at kriminelle ikke tjener på importen og salget af hash i Danmark. Vi skal bruge de penge, som statskassen får ind via salg af cannabis, til blandt andet rusmiddeloplysning og misbrugsbehandling.

Mai Villadsen, spidskandidat.

Foto: TV 2 Grafik

Alternativet

Ja

Uddybning: - Alternativet er en stor fortaler for at legalisere cannabis. Krigen mod cannabis skader langt mere, end den gavner. Vi bruger enorme politiressourcer på at bekrige cannabis og cannabisbrugere i stedet for med en legalisering at fjerne en stor del af indtægtsgrundlaget fra bander og rockere. Vi vil legalisere cannabis til eget forbrug og gøre det lovligt at dyrke cannabis hjemme. Overskuddet skal bruges på at forebygge misbrug særligt blandt unge.   

Rasmus Nordqvist, politisk ordfører.

Foto: TV 2 Grafik

Kristendemokraterne

Nej

Uddybning: - Cannabis kan føre til afhængighed, som i sidste ende kan være farligt. Derudover kan cannabis give en rus, som kan gøre det svært at være en god og nærværende forælder. Allerede i dag har vi i Danmark store problemer med alkohol, hvor over 100.000 børn og unge vokser op med forældre, som drikker for meget. Jeg frygter, at med flere euforiserende stoffer på markedet, vil antallet af svigtede børn stige, fordi endnu flere forældre vil være så påvirkede, at de ikke er i stand til at være forældre for deres børn.

Isabella Arendt, spidskandidat.

Foto: TV 2 Grafik

Klaus Riskær Pedersen

Ja

Uddybning: - Alle CBD-produkter (CBD er et ikke-euforiserende stof i cannabis, red.) skal betragtes som kosttilskud og dereguleres fuldstændigt. Privat produktion af op til 500 gram topskud plus de afledende produkter af en tilsvarende tidligere produktion (af THC som RSO- eller naturprodukter) skal være lovlig. Derivater og koncentrater med over fem procent THC skal fortsat være receptpligtige, men staten skal sikre indkøb og lavere prispunkter. Alkohol på over 20 procent samt tobak og cannabis skal i øvrigt sælges gennem særlige udsalgssteder fremadrettet.

Klaus Riskær Pedersen, formand og skatteordfører.

Foto: TV 2 Grafik

Nye Borgerlige

Nej

Uddybning: - Nej, men Nye Borgerlige vil legalisere cannabisolie til medicinsk brug. Syge skal selvfølgelig have adgang til lindrende naturmedicin, der kan gøre deres sidste tid lidt bedre. Vores kandidater er fritstillet i spørgsmålet om at legalisere hash.

Mette Thiesen, spidskandidat.

Foto: TV 2

TV 2 har forsøgt at få svar fra partiet Stram Kurs, men det har ikke været muligt.

Stopper ikke det sorte marked

Fortalerne for fri cannabis i Danmark bruger ofte argumentet, at legalisering vil tage brødet ud af munden på banderne og stoppe pengestrømmen til de kriminelle.

I Canada har legaliseringen dog ikke fjernet det ulovlige marked. 42 procent af de canadiere, der bruger cannabis uden et medicinsk formål, får stadig deres cannabis fra ulovlige udbydere som eksempelvis pushere og ulovlige websider, viser tal fra Canadas officielle statistikenhed.

Medicinsk cannabis i Danmark

I september 2017 blev åbnet for dyrkning af medicinsk cannabis i Danmark i et fireårigt forsøg.

Per 9. maj har 29 danske firmaer eller projekter fået Lægemiddelstyrelsens tilladelse til at gå i gang med deres projekter. Se hele listen her.

I de amerikanske delstater, der har legaliseret cannabis, er der også store problemer med det sorte marked. I Californien, der legaliserede cannabis i 2016, kommer op mod 80 procent af den solgte cannabis fra det ulovlige marked ifølge analyseinstituttet New Frontier Data.

I Colorado har man også set et boom i den ulovlige cannabishandel. Det skyldes, at de lyssky producenter sælger til andre stater, der endnu ikke har legaliseret.

Erfaringerne fra Colorado er også blandt Venstre-politikeren Jane Heitmanns argumenter for ikke at legalisere cannabis.

- Der har været en stigning i antallet af trafikuheld, hvor føreren har haft cannabis i blodet. Og der er flere akutindlæggelser, som er relateret til cannabis, siger hun.

Vil presse kriminelle med priskrig

Til erfaringerne fra udlandet siger Alternativets cannabisordfører, at vi skal tage ved lære og sætte hårdt ind. Han mener, at man skal udkonkurrere de ulovlige forhandlere ved at sætte priserne på de lovlige produkter lavere.

- Vi skal starte en priskrig, der skal være så konsekvent, at vi vinder den. Koster et gram 50 kroner på sorte marked, skal det måske koste 40 kroner på det lovlige. Og hvis de sænker prisen, så sænker vi med, siger Torsten Gejl.

Ordføreren afviser, at en priskrig, der sender prisen på cannabis ned, vil få forbruget til at stige og lokke flere unge til. Her henviser han til erfaringerne fra de hollandske coffeeshops, der lovligt sælger cannabis til at ryge eller spise som kager.

- Her er det relativt billigt, og der er langt færre, der ryger cannabis i Holland end i Danmark. Så jeg tror egentlig ikke, prisen spiller så meget ind på forbruget, fordi det er relativt billigt i forvejen, lyder det.

Ikke flere brugere i Canada

Den canadiske regering har undersøgt, om folks forbrug af cannabis har ændret sig i de første tre måneder efter legaliseringen i oktober sidste år. Det var ikke tilfældet. Undersøgelsen viste, at 15 procent af canadierne over 15 år var brugere af cannabis, hvilket er det samme som før legaliseringen. Af de 15 procent brugte næsten halvdelen udelukkende cannabis til medicinske formål.

Blandt dem, der ikke er brugere af cannabis, havde 98 procent ingen forventning om at skulle prøve det inden for de næste tre måneder.

- En af bekymringerne var, om forbruget ville stige, men det er ikke sket, og vi har set i nogle områder, at forbruget er faldet efter legaliseringen, især blandt unge, forklarer den canadiske ekspert Rielle Capler, der har arbejdet med cannabis i Canada i 19 år og været involveret i de undersøgelser, der gik forud for legaliseringen.

Hun forklarer, at en anden positiv effekt har været, at salget af alkohol og opioider er faldet. Og selvom brugere af cannabis kan udvikle afhængighed, har forskning ifølge den canadiske ekspert vist, at det er en andel på omkring ni procent af brugerne, hvilket er mindre end mange andre stoffer.

- Og vi har set, at folk bruger cannabis til at holde sig fra andre stoffer, som de er afhængige af, eksempelvis alkohol eller opioider, forklarer Rielle Capler til TV 2.