To lande har frigivet cannabis, men i Danmark er partierne splittede
Der er fortsat ikke flertal blandt danskerne for at legalisere hash, viser ny Megafon-måling.
Sidste år blev Canada det kun andet land i verden til at legalisere cannabis, og seks af partierne, der stiller op ved folketingsvalget, mener, at Danmark bør følge trop.
Både Liberal Alliance, Enhedslisten, SF, Alternativet, Radikale Venstre og partiet Klaus Riskær Pedersen bakker op om en legalisering af cannabis inden for bestemte rammer.
Alternativet har længe været en stor fortaler for en legalisering, og ifølge partiets cannabisordfører, Torsten Gejl, vil det være til gavn for både forbrugerne og samfundet at få statslig kontrol med salget.
- Det nuværende forbud betyder, at forbruget og salget af cannabis er fuldstændigt ude af kontrol i Danmark. Og hele fortjenesten forærer vi i øjeblikket til rockerne og banderne, som tjener milliarder på cannabis, siger Torsten Gejl.
Seks partier er imod en legalisering. Blandt andet Venstre, hvis sundhedsordfører Jane Heitmann overfor TV 2 mandag morgen understreger, at partiet fortsat ikke vil legalisere cannabis.
- Vi skal holde fast i, at cannabis er og bliver sundhedsskadeligt og er forbundet med store risici. Det er det signal, vi skal sende til vores unge, siger hun.
Der er dermed lige så stor splittelse blandt politikerne, som der er blandt befolkningen, omkring spørgsmålet.
En ny Megafon-måling lavet for TV 2 viser, at 39 procent af danskerne er for en legalisering, mens 41 procent er imod. Det er stort set samme billede, som en lignende måling viste for tre år siden.
En kæmpe industri
Efter legaliseringen i Canada er der vokset en helt ny og lovlig industri op omkring cannabis, hvilket har tiltrukket massive investeringer fra USA og resten af verden.
Den boomende nye branche tiltrækker unge, ambitiøse mennesker i tusindvis, som vil være med på bølgen. Man kan nu studere cannabiskultivering og lovgivning på flere canadiske universiteter.
Der vil blive skabt et stort antal arbejdspladser i branchen allerede inden for det første år, og Canadas regering regner selv med, at salget af lovlig cannabis vil omsætte for omkring 400 millioner dollar i samme periode.
Står det til Alternativet, skal det i Danmark være muligt at købe cannabis fra godkendte salgssteder, der kan rådgive om styrke og indhold, og der skal være en minimumsalder på 18 år. Det vil ifølge partiet generere milliarder til statskassen, som kan bruges på forebyggelse og behandling af misbrug, forklarer Torsten Gejl.
Samtidig forventer partiet, at det vil frigive politiressourcer, der i stedet kan sættes ind mod salg til mindreårige.
Hos Venstre er Jane Heitmann derimod bekymret for, at Danmark ved at legalisere cannabis kan havne i samme situation som Holland.
- Her ryger et relativt stort antal unge mellem 15 og 16 år cannabis. Der skal vi ikke hen. Vi bliver nødt til at holde fast i, at forbuddet er en vigtig del af forebyggelsesstrategien, siger hun.
Samtidig lægger Jane Heitmann vægt på, at de unge fortsat skal oplyses om sundhedsfarer ved hash, herunder sløvhed og hashpsykoser.
Stopper ikke det sorte marked
Fortalerne for fri cannabis i Danmark bruger ofte argumentet, at legalisering vil tage brødet ud af munden på banderne og stoppe pengestrømmen til de kriminelle.
I Canada har legaliseringen dog ikke fjernet det ulovlige marked. 42 procent af de canadiere, der bruger cannabis uden et medicinsk formål, får stadig deres cannabis fra ulovlige udbydere som eksempelvis pushere og ulovlige websider, viser tal fra Canadas officielle statistikenhed.
I de amerikanske delstater, der har legaliseret cannabis, er der også store problemer med det sorte marked. I Californien, der legaliserede cannabis i 2016, kommer op mod 80 procent af den solgte cannabis fra det ulovlige marked ifølge analyseinstituttet New Frontier Data.
I Colorado har man også set et boom i den ulovlige cannabishandel. Det skyldes, at de lyssky producenter sælger til andre stater, der endnu ikke har legaliseret.
Erfaringerne fra Colorado er også blandt Venstre-politikeren Jane Heitmanns argumenter for ikke at legalisere cannabis.
- Der har været en stigning i antallet af trafikuheld, hvor føreren har haft cannabis i blodet. Og der er flere akutindlæggelser, som er relateret til cannabis, siger hun.
Vil presse kriminelle med priskrig
Til erfaringerne fra udlandet siger Alternativets cannabisordfører, at vi skal tage ved lære og sætte hårdt ind. Han mener, at man skal udkonkurrere de ulovlige forhandlere ved at sætte priserne på de lovlige produkter lavere.
- Vi skal starte en priskrig, der skal være så konsekvent, at vi vinder den. Koster et gram 50 kroner på sorte marked, skal det måske koste 40 kroner på det lovlige. Og hvis de sænker prisen, så sænker vi med, siger Torsten Gejl.
Ordføreren afviser, at en priskrig, der sender prisen på cannabis ned, vil få forbruget til at stige og lokke flere unge til. Her henviser han til erfaringerne fra de hollandske coffeeshops, der lovligt sælger cannabis til at ryge eller spise som kager.
- Her er det relativt billigt, og der er langt færre, der ryger cannabis i Holland end i Danmark. Så jeg tror egentlig ikke, prisen spiller så meget ind på forbruget, fordi det er relativt billigt i forvejen, lyder det.
Ikke flere brugere i Canada
Den canadiske regering har undersøgt, om folks forbrug af cannabis har ændret sig i de første tre måneder efter legaliseringen i oktober sidste år. Det var ikke tilfældet. Undersøgelsen viste, at 15 procent af canadierne over 15 år var brugere af cannabis, hvilket er det samme som før legaliseringen. Af de 15 procent brugte næsten halvdelen udelukkende cannabis til medicinske formål.
Blandt dem, der ikke er brugere af cannabis, havde 98 procent ingen forventning om at skulle prøve det inden for de næste tre måneder.
- En af bekymringerne var, om forbruget ville stige, men det er ikke sket, og vi har set i nogle områder, at forbruget er faldet efter legaliseringen, især blandt unge, forklarer den canadiske ekspert Rielle Capler, der har arbejdet med cannabis i Canada i 19 år og været involveret i de undersøgelser, der gik forud for legaliseringen.
Hun forklarer, at en anden positiv effekt har været, at salget af alkohol og opioider er faldet. Og selvom brugere af cannabis kan udvikle afhængighed, har forskning ifølge den canadiske ekspert vist, at det er en andel på omkring ni procent af brugerne, hvilket er mindre end mange andre stoffer.
- Og vi har set, at folk bruger cannabis til at holde sig fra andre stoffer, som de er afhængige af, eksempelvis alkohol eller opioider, forklarer Rielle Capler til TV 2.