Valg 2019

Søren Pind: Udlændingepolitikken skyld i blå bloks fald

Efter i mange år at have været en vindersag for de borgerlige, så mener den tidligere justitsminister, at udlændingepolitikken er blevet et problem.

De borgerlige partier i Folketinget har fået "islamitis".

Det siger tidligere Venstre-profil og justitsminister Søren Pind i et stort anlagt interview med Berlingske i anledning af, at han for et år siden forlod politik.

Og med det mener han, at partierne i blå blok har stirret sig fuldstændig blinde på udlændingepolitikken - til en grad, hvor de nærmest ikke kan tale om andet.

- Udlændingepolitikken er blevet en brik i et spil, hvor man bare eskalerer hele tiden. Det er blevet en krikke, man trækker ud af stalden, når man skal vinde noget. Og så pisker man den. Mere, mere, mere, mere.

Har skabt en dystopi

Det er ikke tilfældigt, at udlændingepolitikken, som Pind siger, er blevet det, de borgerlige falder tilbage på, når noget skal vindes. Flere analyser har nemlig sat lighedstegn mellem blå valgsejre og fokus på udlændinge.

Men den tid er forbi, mener Søren Pind. Nu er det blevet en tabersag.

- Det er derfor, borgerligheden står så svagt. Man har svælget i udlændingespørgsmålet. Fordi man har fået islamitis, har man skabt en enorm forfaldsfortælling, en dystopi, siger han, og konstaterer, at den dystopi har blokeret for, at blå blok har kunnet fremvise sine resultater med stolthed.

- Vi er vidne til noget historisk

Men kan det virkelig passe, at vi efter næsten to årtier er nået til et punkt, hvor blå blok ikke længere vinder stemmer på udlændinge? Ifølge meningsmålingerne er der måske noget om det, da rød blok fører stort.

TV 2's politiske analytiker Hans Redder skrev i april, at nye tal peger på, at udlændingekortet måske ikke virker længere.

Og Børsens politiske analytiker Helle Ib bekræfter søndag tendensen over for TV 2.

- Jeg tror, vi er vidne til noget historisk. I den her valgkamp kan det for første gang i 20 år være sådan, at udlændingepolitikken ikke er et sikkert kort for Venstre, siger hun.

Trist situation for Venstre

Både Helle Ib og Søren Pind ser to årsager til, at det er tilfældet:

Dels er Venstre og selv Dansk Folkeparti blevet overhalet højre om på udlændingepolitikken af både Nye Borgerlige og Stram Kurs.

Og dels er Socialdemokratiet trukket ind på området med deres egne hårde politikker, hvilket har skabt det, Søren Pind kalder for 'en dødedans'.

- På mange planer er det her en opsigtsvækkende og trist situation for Venstre. Selvom de har strammet og strammet, så kan vi se, at blå blok står svagt, siger Helle Ib.

Og ligesom Søren Pind mener hun, at det har skadet den siddende regering at blive ved med at skabe et negativt billede på udlændingeområdet, når man kunne have fejret sine sejre.

- I stedet for at fortælle en positiv fortælling om, at det går godt med økonomien, beskæftigelse og integration, så er det en fortælling om fortsatte stramninger. Det bliver en negativ forfaldshistorie, som er til skade for hele det borgerlige Danmark, mener Helle IB.