Engell: - I dag sagde Løkke farvel til VLAK
Venstre går til valg på et skattestop, og det er ikke noget, der falder i god jord hos de andre regeringspartier.
I 2015 gik Venstre til valg på et løfte om nulvækst, mens de konservative ville have skattelettelser og Liberal Alliance ligefrem havde et ultimativt krav om topskattelettelser.
Omkring halvandet år efter valget fandt de tre partier sammen i VLAK-regeringen, og det er udgangspunktet i denne valgkamp at fortsætte den konstellation.
Men det projekt er ikke blevet lettere de seneste dage. Venstre startede valgkampen med at lancere en stigning på velfærden, og i dag har statsminister Lars Løkke Rasmussen så annonceret et skattestop.
- Dagens pressemøde var en iskold skulder til LA og K. I dag sagde han farvel til VLAK-regeringen, siger politisk analytiker Hans Engell.
Liberale visioner
Årsagen til, at Hans Engell kalder 12. maj 2019 for dødsdatoen for VLAK er, at det i dag blev klart, at partierne ikke har noget fælles grundlag.
At skatterne ikke stiger er de konservative og Liberal Alliance selvfølgelig tilhængere af. Men skattestop er ikke godt nok - de vil have skattelettelser, og i kombination med Løkkes velfærdsløfte, så har Venstres start på valgkampen ikke ligefrem tilfredsstillet de andre borgerlige partier.
Trods sin skuffelse holder LA's formand dog indtil videre fast i VLAK-regeringen.
- Jeg har svært ved at få øje på de liberale ambitioner. Vi går stadig til valg på at fortsætte regeringen, men det er tydeligt, at vi må gå på valg på hvert vores grundlag, siger udenrigsminister og LA-formand, Anders Samuelsen, til TV 2.
Samme skepsis er at finde hos de konservative, hvor erhvervsminister Rasmus Jarlov understreger, at partiet holder fast i en kurs mod skattelettelser.
- Man kan regne med, at Det Konservative Folkeparti vil lette skatten på arbejde, biler, bolig og arv. Der er brug for et politisk parti, der holder fast i at skabe vækst og velstand gennem skattelettelser, skriver han i en kommentar til TV 2.
Engell: Samuelsen går nok i offensiven
Uenigheden på skatteområdet er altså så stor i den eksisterende regering, Hans Engell snart forventer et kontraudspil.
- Som jeg ser det udelukker Løkkes udspil en ny VLAK-regering, og især Liberal Alliance må have indset, at Løkke ikke slås for et genvalg af de tre regeringspartier. Og der kender jeg Samuelsen dårligt, hvis han ikke på et tidspunkt virkelig går i offensiven med den hårde kamp for topskattelettelser, siger han.
Ifølge Engell er målet med skattestoppet at lægge afstand til socialdemokraterne, som vil hæve skatten på visse områder. Men i den forbindelse har han altså også lagt afstand til sine forbundsfæller. Med undtagelse af Dansk Folkeparti, der bifalder tiltaget.
- Det er fornuftigt med ro omkring skatten. Vi skal ikke love ufinansierede skattelettelser, og der skal være råd til en bedre velfærd, siger formand Kristian Thulesen-Dahl.
S: Det er pinligt
Ifølge Hans Engell er skattestoppet præcis designet til at sætte fokus på et af de få områder, hvor der er afgørende forskel på Venstres og Socialdemokratiets politik.
- Løkke har brug for at lægge kant til socialdemokraterne. Han vil få lagt fladen til den diskussion, som han helt tydeligt går efter - når man nu lægger tæt på hinanden på mange områder, så er lige præcis skatteområdet et stærkt kort at spille, siger han.
Socialdemokratiets Dan Jørgensen siger til TV 2, at Venstres annonce indeholder mange fejl om Socialdemokratiets politik.
- Jeg er lidt trist over, at man igen bruger et pressemøde til at lyve om vores politik. De griber ting ud af den blå luft og nævner en masse skatter, som vi slet ikke har tænkt os at hæve, siger han.