Valg 2019

Serup om SV-regering: - Vælgerne ville elske det

Både borgmestre og vælgere kan se det smarte i en SV-regering, men hovedpersonerne er skeptiske.

Borgmestre fra både Socialdemokratiet og Venstre siger til TV 2, at en regering bestående af de to midterpartier er en rigtig god idé.

Og selvom det ville gå imod den politiske kutyme, så er analytiker Søs Marie Serup ikke overrasket over appellen fra baglandet.

- I kommunerne arbejder de jo sammen på tværs med stor succes. De deler jo rigtig meget politik, siger hun.

Vælgerne ville elske det

Det gør S og V også på Christiansborg, hvor de to partier ifølge en analyse fra bureauet Analyse og Tal eksempelvis har stemt sammen i 84,7 procent af tilfældene på udlændingeområdet mod 65,4 procent i forrige valgperiode. På en række andre områder stemmer de to partier også mere ens end tidligere, viser analysen.

Til forskel fra kommunerne, så kan en SV-regering dog blive stoppet af vanens magt.

- De har jo en kultur, hvor man er opdraget til at bekæmpe hinanden. Der er en mistillid mellem partierne, siger Søs Marie Serup.

Hun er dog ikke i tvivl om, at et regeringssamarbejde hen over midten ville falde i god jord hos dem, der i sidste ende bestemmer.

- Vælgerne ville elske det. De kan godt lide, at man taler sammen, som man gør i kommunerne.

Vælgere kan ikke se forskel

TV 2 har mødt flere vælgere ved et supermarked i den vestjyske by Tarm, og her ser det ud til, at Søs Marie Serup har ret.

- Jeg synes, en SV-regering ville være en god idé. Det ville være bedst, hvis de kunne finde ud af det sammen, og at blokkene kunne blive skilt lidt ad, siger Kenneth Olesen, der arbejder som klovbeskærer.

De adspurgte mener alle, at forskellene på Socialdemokratiet og Venstre er så små, at de burde kunne arbejde sammen.

- Jeg kan egentlig ikke se forskel på dem på ret mange punkter, siger jord- og betonarbejder Jan Christensen.

Tina Christensen kan heller ikke se forskel på de to partier.

- Jeg prøver, men jeg er meget i tvivl om, hvor forskellen er i øjeblikket, lyder det fra Tina Christensen, der arbejder som socialrådgiver på integrationsområdet.

Partiformænd afviser

Men de forskelle kan hovedpersonerne åbenbart godt se. Både Venstres Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokratiets Mette Frederiksen afviser nemlig kategorisk ideen om et regeringssamarbejde.

- Jeg kan slet ikke se en idé i det. Uenighederne er for store. Tingene ændrer sig jo ikke, bare fordi Lars Løkke Rasmussen midt under valgkampen pludselig hævder at være socialdemokrat, lyder det fra S-formanden.

Lars Løkke forstår godt, at vælgerne tænker over det, men heller ikke han er enig.

- Jeg glæder mig da over, at vores borgmestre og vælgere tænker på et bredt samarbejde. Men der er store forskelle, der skal belyses, siger han.

Tæt samarbejde i vente

Og ligesom Søs Marie Serup, så er TV 2's politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen også meget afvisende over for en mulig SV-regering.

- Jeg kan ikke se, at en SV-regering har nogen gang på jord. Det er for meget imod kulturen i partierne, og de vil ikke kunne blive enige om, hvem der skal bestemme, vurderer Peter Lautrup-Larsen.

Til gengæld lyder samme besked fra både analytikere og politikere: S og V skal arbejde rigtig meget sammen, uanset hvem der kører ministerbilerne.

- Vi er i en tid, der råber på samling mod yderfløjene. Og jeg kan for eksempel sagtens se en regering ledet af Mette Frederiksen, som får et meget nært forhold til Venstre, siger Peter Lautrup-Larsen.