Folketingsvalg 2019

Ny måling: Løkkes velfærdsløfte har ikke rykket vælgere

Rød blok fastholder føringen i ny meningsmåling. DF's nedtur fortsætter. Og så er der en lille overraskelse.

Valgkampens første dage har ikke rokket synderligt ved vælgerne. Det viser en ny Megafonmåling for TV 2 og Politiken.

Det er formentlig skuffende læsning for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der onsdag lancerede sit store valgudspil, det såkaldte 'velfærdsløfte'.

- Løkke har spillet et trumf es, og det kan slet ikke ses på målingen, siger TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen.

Velfærdsløftet er ikke en gamechanger

Målingen er foretaget fra onsdag til fredag, så hovedparten af respondenterne har svaret på målingen, efter Løkke annoncerede, at han vil bruge 69 milliarder mere på velfærd.

Udspillet er skabt til at hente vælgere, der er gået fra Venstre og Dansk Folkeparti til Socialdemokratiet. Men ifølge målingen står Venstre til 19,2 procent af stemmerne mod 19,6 på valgudskrivelsesdagen - og man skal bemærke en statistisk usikkerhed på plus/minus 0,3 procentpoint.

Socialdemokratiet står ligeledes nærmest uændret, hvis man tager den statistiske usikkerhed med i billedet.

- Der er ikke noget i denne måling, der tyder på, at det (velfærdsløftet, red.) er en gamechanger. Der skal vi have flere målinger, og det skal have tid til at sive ind hos vælgerne. Venstre vil også give den fuldt tryk med annoncer i den kommende tid, siger Peter Lautrup-Larsen.

Mette F skal styre regeringsforhandlinger

Mette Frederiksen (S) kan glæde sig over, at rød bloks forspring er intakt, selvom hun lå ukampdygtig på valgkampens første dage.

Ifølge målingen er det stadig hende, der står til at blive forhandlingsleder, når der skal dannes en ny regering efter valget. Blokken står til at få 90 mandater. Det er uden Alternativets fem.

- Men det er klart, at der er en del besværligheder på vejen til, at hun kan kalde sig statsminister, indskyder Peter Lautrup-Larsen og hentyder til alle de røde partiers mere eller mindre ultimative krav til den, der skal kalde sig statsminister på baggrund af deres mandater.

Blå blok kan i øjeblikket samle 75 mandater.

DF fortsætter nedturen

Det er især Dansk Folkeparti, der bløder vælgere i blå blok. Kristian Thulesen Dahl og co. står nu til 10,8 procent af stemmerne. Det er en halvering af DF's pladser i Folketinget og den laveste vælgertilslutning, Dansk Folkeparti har haft siden 2011.

Ved valget i 2015 overraskede DF alt og alle ved at høste 21,1 procent af stemmerne og blive landets næststørste parti. Selv Kristian Thulesen Dahl har siden medgivet, at det var et valg i særklasse. Dansk Folkepartis niveau er nok snarere omkring de 13 procent, som partiet stod til med Pia Kjærsgaard i front.

Ved valgene i 2011 og 2007 fik Dansk Folkeparti henholdsvis 12,3 og 13,9 procent af stemmerne. Og hvis den statistiske usikkerhed (plus/minus 2,1 procentpoint) er til Dansk Folkepartis fordel, så kan Thulesen Dahl lande i det leje igen.

Partiformand Kristian Thulesen-Dahl erkender, at DF har ”haft et sløjt forår”. Men han kaster ikke håndklædet i ringen. Tværtimod. Valgkampen skal signalere ”DF classic”, siger han.

- Vi har en lang valgkamp foran os. Og man vil se et Dansk Folkeparti, der bruger valgkampen aktivt, men også til noget, som vi er kendt for. Fordi der er valgkamp, skal vi ikke opfinde nye ting. Man skal fokusere på det, som vi er kendt for, lød det torsdag Kristian Thulesen Dahl.

Kristendemokraterne rykker sig

Målingens overraskelse finder vi hos Kristendemokraterne. Det lille parti, der ikke har formået at komme over spærregrænsen siden 2001, går frem for anden måling i træk og står nu til 1,4 procent af stemmerne.

Når der tages højde for den statistiske usikkerhed på 0,8 procentpoint, kan partiet være på vej i Folketinget.

Bevægelsen er ganske vist lille, men den bekræftes også af andre målinger. KD ligger for eksempel også til 1,4 i Altingets seneste måling og til 1,8 i dagens Voxmeter-måling for Ritzau.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, bemærker, at det er "for tidligt at sige, om det har noget at gøre med næstformand Isabella Arendts overbevisende indsats i en partilederrunde. Men det bliver spændende at følge dem i de næste målinger.”

- Vi kan ikke få hænderne ned

Kristendemokraternes Stig Grenov er en meget glad mand, da TV 2 fanger ham i telefonen.

- Vi kan slet ikke få hænderne ned. Vi har jo haft en start i denne her valgkamp, som siger spar to, jubler han.

Grenov er heller ikke sen til at pege på sin næstformand som årsag:

- Det skyldes jo helt klart, at alle I andre har fundet ud af, at Isabella Arendt er lige så god, som vi hele tiden har vidst, hun er.

Hvis hun gør det så godt, burde du så ikke overveje at overlade formandsposten til hende?

- Jeg trækker mig, når der er en, der er bedre. Alle har lov at stille op - vi er jo et demokrati. Men jeg opfatter ikke Isabella som en konkurrent. Hvis hun en dag overtager tronen, så vil jeg stå med et kæmpe smil over hele femøren og sige "værsgo, nu er det dit arbejde at bære faklen videre", siger Stig Grenov.