Valg 2019

Mette Frederiksens første dag i valgkamp: Her er seks spørgsmål, der pressede sig på

Hvad mener Socialdemokratiets formand om alt det, der skete i valgkampen, mens hun lå syg? Her samler vi de svar, vi fik på hendes første dag.

Mette Frederiksen (S) var tre dage bagefter, da hun endelig kom ind i valgkampen fredag efter at have været lagt ned af et maveonde.

Der er altså lidt at indhente. Og Socialdemokratiets formand blev da også mødt af en mur af spørgsmål, da hun mødte pressen under sit besøg på Aalborg Katedralskole.

Der var ikke tid til alle de spørgsmål, der pressede sig på på valgkampens første dag, men her er, hvad vi fik svar på:

1. Dansk Folkeparti vil have et fuldt asylstop - også selvom det er i strid med konventionerne. Hvad tænker du om det?

- Vi vil grundlæggende gerne etablere et helt nyt asylsystem, hvor vi fjerner den spontane asylansøgning fra Danmark, hjælper flere flygtninge i nærområderne, hvor vi så i øvrigt kan hjælpe flere, og så have kvoteflygtninge derfra. Det er det, vi arbejder hen imod.

- Et fuldstændigt asylstop her og nu vil betyde, at Danmark skal udtræde af de internationale konventioner og spilleregler, og det kan jeg selvfølgelig ikke anbefale.

2. Lars Løkke (V) er blevet spurgt om det. Hvad med dig - vil du basere en regering på Rasmus Paludan og Stram Kurs' mandater?

- Lars Løkke gemmer sig bag spørgsmål om negativ parlamentarisme. Men det spørgsmål, som både jeg og Lars Løkke som statsministerkandidater skal kunne svare på, det er: Vil vi passivt/aktivt/negativt/positivt basere en regering på Paludans mandater? Jeg svarer klart nej.

Mette Frederiksen besøgte Aalborg katedralskole

3. Særligt unge efterspørger en ambitiøs klimaplan. Hvad tænker du om det?

- Jeg synes, de fortjener en regering, der er lige så ambitiøs, som de selv er. Når det er sagt, så skal vi i mine øjne få den grønne omstilling til at fungere sådan, at den ikke øger uligheden. Det er derfor, jeg ikke bare vil sætte afgifter på kød.

- Vi skal have tingene til at fungere. Jeg vil stadigvæk gerne være et landbrugsland, og jeg vil stadig gerne have en stærk fødevareproduktion, men med et landbrug, som står bag en mindre CO2-udledning end i dag. Når de unge siger, vi har behov for en mere ambitiøs plan, end vi har i dag, så er jeg enig.

Mette Frederiksen var på besøg på Aalborg Katedralskole

4. Nu vil Lars Løkke bruge lige så mange penge på kernevelfærd som dig. Hvad tænker du om det?

- Den her regering har skåret og sparet på velfærdssamfundet. Man kan mærke det alle steder, man kommer hen. Det er selvfølgelig lige gennemskueligt nok, når det er valgkamp.

- For det andet: Hvor har Lars Løkke flertallet til det her? Både Liberal Alliance og de konservative er ude at sige, at det vil de under ingen omstændigheder være med til. Og det seneste, jeg har set, er, at de tre partier gerne vil danne regering efter et valg. Så det, han siger, kan jo ikke lade sig gøre.

Mette Frederiksen besøgte Aalborg Katedralskole.

5. Du bliver også mødt af ultimative krav fra dine støttepartier. Hvad tænker du om det?

- Jeg tror, man skal være en lille smule påpasselig med mængden af ultimative krav. Der er efterhånden stillet så mange ultimative krav, at jeg kan regne ud, at man ikke kan indfri dem alle sammen. Jeg synes, vi skal bruge valgkampen til at fortælle, hvad vi selv vil.

6. SF siger, at du ikke får din første finanslov igennem, hvis ikke du fjerner kontanthjælpsloftet og indfører minimumsnormeringer. Hvordan forholder du dig til det?

- Normeringsspørgsmålet er rigtig vigtigt. Det ser jeg frem til at samarbejde med SF om, hvis flertallet skulle skifte efter valget.

- Men jeg synes også, vi skal tage tingene i den rigtige rækkefølge. Valgkampen er lang. Så er det danskerne, der skal bestemme. Så skal Folketinget sættes. Så skal vi se, om man kan danne regering. Og så skal vi derefter se, om vi kan få en finanslov igennem. Så jeg synes, der er for mange ubekendte, inden vi når frem til finansloven i efteråret 2019.