Valg 2019

Engell: Fire ting der er værd at bemærke fra Mette Frederiksens entré i valgkampen

Ifølge Hans Engell virkede Mette Frederiksen oplagt ved vælgermødet, men hun undgik behændigt at blive konkret i flere sammenhænge i sit comeback.

Efter et par dages tilløb rejste Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, sig fra sygesengen og meldte sig ind i valgkampen.

Mette Frederiksen skød sin kampagne i gang på Aalborg Katedralskole med en tale og efterfølgende spørgsmål fra eleverne.

Politisk kommentator Hans Engell giver her en analyse S-formandens comeback og lister de fire vigtigste læringer af talen i prioriteret rækkefølge.

1. Generationskontrakt

- Til de unge sagde hun, at hun ville sørge for flere pædagoger i institutionerne, at omprioriteringsbidraget skal væk, så uddannelsesinstitutionerne ikke længere skal spare to procent årligt, og endelig satte hun klimadebatten på dagsordenen.

- Henvendt til de ældre lød beskeden, at der skal være flere til at passe på de gamle, som skal sikres en værdig omsorg, siger Hans Engell.

Hans Engell fremhæver desuden, at S-formanden slog på, at vi sammen skal værne om det vigtigste vi - ifølge Mette Frederiksen - har, nemlig fællesskabet.

Hun afviser samtidig enhver form for samarbejde med Stram Kurs. Video: Hans-Henrik Busk Stie

2. Undgik ultimative krav

Statsministerkandidaten undgik ved besøget på Aalborg Katedralskole at forpligte sig til de ultimative krav, der den seneste tid er kommet fra flere politiske partier - blandt andet SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

- Hun 'padlede' simpelthen udenom disse spørgsmål, siger Hans Engell.

- Mette Frederiksen ville ikke binde sig til eksempelvis minimumsnormeringer i institutionerne. I forhold til grænsekontrollen henviste hun til Socialdemokratiets egen plan, der blandt andet omhandler etablering af asylcentre i Nordafrika.

3. Økonomisk plan

Mette Frederiksen lovede samtidig, at der kommer en overordnet økonomisk plan fra Socialdemokratiet under valgkampen.

Hun undlod dog at sige noget om, hvornår det præcis vil ske.

- Vi kan forstå, at Socialdemokratiets længe ventede økonomiske plan snart kommer. Men derudover var der intet konkret om partiets planer, dem må vi vente i spænding på at høre blive præsentret senere under valgkampen, siger Hans Engell.

Venstre mener ikke, Mette Frederiksens planer er realistiske. Video: Hans-Henrik Busk Stie

4. Hendes kampform

- Mette Frederiksen rider videre på sympatien fra hendes sygdomsforløb, siger Engell om hendes fremtoning under debatten.

- Hun virkede oplagt, og hun var samtidig afslappet og munter. Hun så ud til at føle sig på hjemmebane, og derfor var det den 'sjove' udgave af hende - og ikke 'moster skrap' vi så.