Elev gik kritisk til Mette Frederiksen: - På en måde har eleven ret, siger ekspert

Mette Frederiksen fik blandt andet et kritisk spørgsmål om partiets røde roser.

- Hvis du bliver statsminister, vil du så også erklære statslig klimakrise, som de har gjort i Storbritannien?

Spørgsmålet kom fra Ingrid, der går i 3.G på Aalborg Katedralskole.

Det var spidst, konkret og rettet direkte mod Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der var på besøg i aulaen.

Fredag var hendes første dag tilbage i valgkampen efter flere dages sygdom. Hun var velklædt, veltalende og havde mere farve i kinderne, end da hun mødte danskerne over Facebook tirsdag.

Men spørgsmålet gjorde alligevel den socialdemokratiske leder paf i nogle sekunder. Hun ledte efter ordene og kiggede tænksomt mod loftet.

- Spørgsmålet er, om det, at man erklærer, at man er i en klimakrise, er afgørende for, om man handler eller ej. For mig er det afgørende, at vi handler, og der er børn og unge afgørende, lød Mette Frederiksens svar.

- I nævner slet ikke Parisaftalen

Men Ingrid lod sig ikke kue.

Hun erkendte, at Mette Frederiksen tidligere har støttet unges klimakamp, men hun vil tages endnu mere seriøst:

Er jeres mål ikke totalt uambitiøse?

Ingrid, 3.g Aalborg Katedralskole

- I jeres klimaudspil kan man overhovedet ikke finde Parisaftalen. Og jeres mål er ikke engang nok til Parisaftalen. Er de så ikke totalt uambitiøse? lød det.

Mette Frederiksen måtte anerkende elevens spørgsmål:

- Giv hende lige en hånd. Og så er det hermed slut med opfølgende spørgsmål. Man får kun ét fra nu af, grinede Mette Frederiksen, inden hun gav eleven ret i, at vi på verdensplan ikke er ambitiøse nok, og at Danmark skal gå forrest.

Parisaftalen 2015

I 2015 indgik  de 196 medlemslande i FN's klimakonvention en juridisk bindende klimaaftale ved COP21 i Paris. Målen var at holde den globale temperaturstigning "et stykke under" to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau - og gerne under 1,5 grader.

Kun enkelte af elevernes spørgsmål handlede om andet end klimaet, og de er langt fra de eneste unge, som vægter klimaet højt. En måling lavet af Megafon for TV 2 viser, at klimaet er det allervigtigste politiske tema for unge mellem 18 og 29.

Velovervejet fremtoning

Ifølge gruppeleder på DTU Management Kenneth B. Karlsson, er gymnasieleven Ingrid ikke helt galt på den, men der er mange ubekendte.

Alle partier har præsenteret deres klimaplaner. Og i den forbindelse har DTU i samarbejde med Energistyrelsen udviklet en model, der kan bruges til at vurdere klimaplanernes betydning.

- På en måde har eleven ret, da de for nuværende ikke har fremlagt nok politikker til at nå deres ambitiøse mål frem mod 2050. Men der er ikke nogen partier, der når i mål med nulemissioner, da der ikke er færdige politikker endnu - kun målsætninger, siger Kenneth B. Karlsson.

En ungdomskontrakt

Inden de mange spørgsmål brugte Mette Frederiksen tid på at opliste de fem punkter, som partiet går til valg på: fokus på velfærd, et opgør med centraliseringen, grøn omstilling, en ”realistisk udlændingepolitik” og den differentierede folkepension til nedslidte.

Vi må regne med, at det bliver den melodi, som vi kommer til at høre i resten af valgkampen

Hans Engell, politisk kommentator

Men hun forsøgte også at række ud til både ældre og unge, hvor hun bad dem tage børn og klima seriøst.

Det er der ikke nogen nyheder i, men vi kommer til at se mere til det, fortæller politisk kommentator Hans Engell.

Politisk kommentator Hans Engell mener, at vi kommer til at høre mere til Mette Frederiksens planer om en \"ungdomskontrakt\". Video: Kasper B. Andreasen

- Det var en eller anden form for ungdomskontrakt, og vi må regne med, at det bliver den melodi, som vi kommer til at høre i resten af valgkampen, siger han.

Mette Frederiksens måde at møde eleverne på er både kalkuleret og velovervejet, forklarer Hans Engell.

- Hun virkede oplagt, og hun var samtidig afslappet og munter. Hun så ud til at føle sig på hjemmebane, og derfor var det den 'sjove' udgave af hende og ikke 'moster skrap', vi så, siger han.

Elevernes skarpe spørgsmål gik på elbiler over fødevarer til verdens hårdt prøvede biodiversitet.

Mette Frederiksen lovede, at hun vil være med til at sikre rent drikkevand, undersøge mulighederne for pant på plastik, bedre affaldshåndtering samt genetablere tidligere dyrkede arealer til vild natur.

Og selvom eleverne på Aalborg Katedral også nåede omkring omprioriteringsbidraget, var det virkelig klimaet, der havde deres fokus.

Både det nære og synlige.

For endnu en elev måtte vide, om Mette Frederiksen kunne garantere, at partiets karakteristiske røde roser, der traditionelt deles ud på gader og stræder i hele landet, ikke sætter et solidt, negativt CO2-aftryk på grund af deres lange vej fra sydligere himmelstrøg til danske gader?

En debat om klima blev meget personlig for den socialdemokratiske formand. Video: Esben Christensen

- Vi har dyrket dem allesammen i min baghave. Kun med sol, lød det først i spøg fra Mette Frederiksen, inden hun sluttede:

- Det er jo rigtigt, at afskårne blomster har et CO2-aftryk. Ligesom tøj. Men jeg kan ikke på nogen som helst måde fortælle, hvor de roser, som vi uddeler, kommer fra. Og jeg kommer heller ikke til at lade være med at dele dem ud under valgkampen, sluttede hun.