Valg 2019

Mette Frederiksen melder sig klar til valgkamp - tilbage fredag

Statsministerkandidaten har været syg siden lørdag.

På valgets fjerde dag melder Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, sig ind i valgkampen.

Det oplyser partiet til TV 2 torsdag.

Hendes første opgave bliver på Aalborg Katedralskole fredag. Det er samtidig hendes arrangement nummer 400 som formand for Socialdemokratiet.

- Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle opleve valgudskrivelsen fra en hospitalsseng. Men sådan blev det. Det har taget lidt tid at komme til hægterne. Men nu er jeg klar, lyder det fra Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Mette Frederiksen lå på hospitalet i Herlev, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag skød valgkampen i gang. Det betød, at Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen måtte træde til som stedfortræder ved de første partilederdebatter på DR og TV 2.

Frederiksen har været sygemeldt siden lørdag, og siden har hendes eneste optræden i offentligheden været en video på sin Facebook-side tirsdag, hvor hun forklarede, at hun havde pådraget sig en madforgiftning, da hun var på kampagne rundt i Nordjylland i weekenden.

Nicolai Wammen: Som at gå til eksamen uden forberedelse

Nicolai Wammen fortæller til TV 2, at han havde tre kvarter til at forberede sig, da det stod klart, at han skulle træde til som vikar for Mette Frederiksen.

- Et kvarter efter valget var blevet udskrevet, havde vi i ledelsen af Socialdemokratiet et møde – uden Mette (Frederiksen, red.) – og der fik jeg den opgave at holde et pressemøde og deltage i de to debatter om aftenen. Det var som at gå til eksamen uden forberedelse, sagde Nicolai Wammen torsdag aften efter Mette Frederiksen igen havde meldt sig klar til kamp.

For Nicolai Wammen betød vikarjobbet, at han endnu ikke har haft tid til at deltage i valgarrangementer i sit eget område, Aarhus og Østjyllands Storkreds. Omvendt har han fået eksponering som midlertidig frontfigur for Socialdemokratiet. Alligevel havde han helst været formandens sygdom foruden.

- Jeg synes, vi har fået en god start på valgkampen, men der er ingen tvivl om, at vi gerne ville have haft vores formand derude fra første sekund, lød det fra Nicolai Wammen til TV 2.

Kontrovers om valgudskrivelse

Da Lars Løkke Rasmussen tirsdag trykkede på valgknappen, kom det efter måneders spekulationer om, hvornår danskerne skulle sætte deres kryds. Timingen faldt dog flere for brystet, fordi statsministeren udskrev valg kun lidt mere end en time efter, at Mette Frederiksen havde annonceret, at hun var sengeliggende med sygdom.

- Nu har vi ventet i næsten 4 år - og så kan Statsministeren ikke lige vente 2 dage på, at oppositionslederen er på benene igen. Dårlig stil, skrev Ida Auken, der er medlem af Folketinget for de Radikale, på Twitter.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen forsikrede dog, at det ikke var planlagt.

- Jeg er oprigtigt ked af, at Mette Frederiksen er i sygesengen i dag, og det havde jeg altså ikke nogen viden om i går, da jeg meddelte Hendes Majestæt Dronningen, at jeg ville udskrive valg. Da jeg stod op, var jeg af den overbevisning, hele formiddagen, at jeg skulle til debat på TV 2 i aften, sagde han tirsdag.

Lars Løkke Rasmussen fastholdt, at han ikke ønskede at høste nogen gevinst ved Mette Frederiksens sygdom, og at han ønskede hende god bedring.

- Det er selvfølgelig rigtigt beklageligt, at Mette Frederiksen er syg, og jeg har sendt hende en sms, hvor jeg har forklaret mig og ønsket hende god bedring, sagde Lars Løkke Rasmussen til TV 2