Valg 2019

Engell vurderer Løkke og Frederiksen: Sådan står de i valgkampen

Lars Løkke Rasmussen har problemer med sin troværdighed, mens Mette Frederiksen vil få det svært i tv-debatterne, forudser politisk kommentator.

Mette Frederiksen ventes snarest rask og klar til kamp efter sygdom.

Hun og Lars Løkke Rasmussen (V) har nu frem til 5. juni til at overbevise vælgerne.

Især seks punkter bliver afgørende for, hvordan de klarer den opgave, mener politisk kommentator Hans Engell.

Her vurderer han dem punkt for punkt og sætter procenter på deres indbyrdes styrkeforhold.

Hvem er mest troværdig?

 • Troværdighed

  40
  60
 • Lars Løkke Rasmussen er udfordret af flere dårlige sager, der sår tvivl om hans troværdighed.

  Mette Frederiksen scorer højere end sin rival i vælgermålinger af troværdighed.

Løkkes og Frederiksens personlighed og troværdighed bliver helt afgørende for valget, mener Hans Engell. Som årsag peger han på, at Venstre og Socialdemokratiet efterhånden tilbyder vælgerne samme samfundsmodel. Han er ikke i tvivl om, at Mette Frederiksen fremstår som den mest troværdige af de to.

- Løkke har forsøgt at gøre meget for sin troværdighed, men han er stadig langt bagefter, siger han.

Mette Frederiksen scorer højere end sin rival i analyseinstitutternes målinger af, hvem vælgerne har størst tillid til. Blandt andet fordi en række personsager belaster Lars Løkke Rasmussen, mener Hans Engell.

I 2018 blev der for eksempel sået tvivl om, hvorvidt statsministeren havde ladet sig påvirke politisk af kvotekonger for gaver - noget, han selv pure benægter. I 2013 fik han kritik for, at han som formand for Global Green Growth Institute (GGGI), der blandt andet støttes af danske bistandkroner, brugte omkring en million kroner på flyture på første klasse, luksushoteller og limousiner. Det vakte også opsigt, da Venstre betalte 152.000 kroner for habitter, sko og underbukser til ham i 2010 og 2011.

Hvem har det stærkeste hold bag sig?

 • Holdet bag

  50
  50
 • Lars Løkke Rasmussen har fået regeringsapparatet til at lave udregninger, han kan læne sig op ad.

  Mette Frederiksen har stærke rådgivere med en klar strategi.

Valgkampen, der nu er i gang, har været planlagt i måneds- og årevis af professionelle rådgivere i partierne, og her har Mette Frederiksen et overlegent hold at læne sig op ad, mener Hans Engell.

- Socialdemokratiet er organisatorisk bedst kørende. Mette Frederiksen har en lille, men meget stærk gruppe på fem-seks rådgivere omkring sig, der har udviklet planer for, hvordan man genvinder magten, og de har været meget dygtige til at arbejde strategisk, siger Hans Engell.

Alligevel mener han ikke, Mette Frederiksen står stærkere end Lars Løkke Rasmussen på dette punkt.

- Venstre har i stedet været dygtige til at bruge regeringsapparatet og modtaget - i nogles øjne måske lidt for mange - polerede svar og udregninger fra ministerierne, som han kan bruge i valgkampen, siger Hans Engell.

Hvem har mest ro på blokken?

 • Ro på blokken

  50
  50
 • Lars Løkke Rasmussen er udfordret af en risiko for stemmespild.

  Mette Frederiksen er udfordret af krav fra Radikale, Alternativet og Enhedslisten.

Hverken Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen kan gå til valg forvisset om, hvilke partier der kan og vil lægge mandater til en regeringsdannelse med dem i spidsen.

I rød blok kan Mette Frederiksen blive afhængig af Alternativets stemmer, men partiet peger på Uffe Elbæk som statsminister. Enhedslisten peger på Pernille Skipper og kræver "en indikator for en ny og mere solidarisk retning for den økonomiske politik", hvis ikke de skal udtrykke mistillid og forhindre regeringsdannelsen. Skal Radikale Venstre støtte Mette Frederiksen, skal hun blandt andet garantere politisk uafhængighed af Dansk Folkeparti og rulle det såkaldte "paradigmeskifte" tilbage.

I blå blok vækker især valgets nytilkomne partier bekymring. Partiet Klaus Riskær Pedersen, Stram Kurs og Nye Borgerlige skal forsøge at kravle over spærregrænsen. Lykkes det ikke, vil det føre til stemmespild, som kan koste magten.

Seneste valg blev afgjort af bare ét mandat, og går det skidt for de små partier, kan blå blok risikere stemmespild svarende til fem til syv mandater, vurderer Hans Engell. Derfor mener han, at begge partiledere er udfordret i forhold til deres samarbejdspartnere.

Overblik: Partiernes statsministerkandidater og krav

Seks statsministerkandidater har indtil videre meldt sig til det kommende folketingsvalg.

Venstre

Venstre

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen.

Vil fortsætte regeringssamarbejdet med Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, men har samtidig åbnet for at gå i regering med Dansk Folkeparti.

- Det er på tide at anerkende Dansk Folkeparti som et parti, der er lige så klar til at sidde i regering som andre partier, har Kristian Jensen sagt til Politiken.

Ultimative krav: Ingen.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Det Konservative Folkeparti

Det Konservative Folkeparti

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V).

Vil fortsætte regeringssamarbejdet med Venstre og Liberal Alliance, men er også klar til at skifte Liberal Alliance ud med Dansk Folkeparti.

- Konservative er stærke nok til at sidde i en borgerlig regering, uanset hvordan kombinationen så er, siger partileder Søren Pape Poulsen til Politiken.

Ultimative krav: Ingen.

Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

Liberal Alliance

Liberal Alliance

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V).

Går til valg med et ønske om at fortsætte i regeringen med Venstre og Det Konservative Folkeparti. Er der ikke flertal for det, har partileder Anders Samuelsen dog også åbnet op for at indlemme Dansk Folkeparti i en flertalsregering.

Ultimative krav: Ingen.

Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V).

Partiformand Kristian Thulesen Dahl gav i juni 2018 udtryk for, at Dansk Folkeparti var klar til at gå i regering med Venstre efter næste valg. Siden nytår er Dansk Folkeparti dog gået markant tilbage i meningsmålingerne, og i marts 2019 fortalte Kristian Thulesen Dahl, at Dansk Folkeparti skal op på mindst 17 procent af stemmerne for at gå i regering. Noget lignende sagde han også forud for meldingen i juni 2018.

Dansk Folkeparti ønsker at sætte Liberal Alliance uden for indflydelse på eksempelvis skattepolitikken.

Ultimative krav: Dansk Folkeparti kræver, at den midlertidige grænsekontrol opretholdes.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark

Socialdemokratiet

Socialdemokratiet

Statsministerkandidat: Mette Frederiksen (S).

Grundet uenigheder om udlændingepolitikken har Socialdemokratiet meldt ud, at de ønsker at danne en ren S-regering. Dermed brydes årtiers lange tradition for regeringssamarbejde med Radikale Venstre.

Ultimative krav: Ingen.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

SF

SF

Statsministerkandidat: Mette Frederiksen (S).

SF peger på Mette Frederiksen som statsminister og er klar på at indgå i en regering ledet af hende. Er det parti i rød blok, der har forholdt sig mest i ro.

Ultimative krav: SF kræver, at der indføres minimumsnormeringer i daginstitutioner, så der er mindst én voksen til tre børn i vuggestuer og mindst én voksen til seks børn i børnehaver, hvis de skal lægge mandater til en regering ledet af Mette Frederiksen. Samtidig skal den socialdemokratiske formand afskaffe det omdiskuterede kontanthjælpsloft, hvis hun vil have SF's støtte. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at SF også vil stemme for et mistillidsvotum til Mette Frederiksen og dermed vælte hende. 

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Scanpix Denmark

Radikale Venstre

Radikale Venstre

Statsministerkandidat: Mette Frederiksen (S).

Radikale Venstre peger på Mette Frederiksen som statsminister, men er et af de partier i rød blok, der skaber flest problemer for Socialdemokratiet. Støtten til Mette Frederiksen er betinget af, at flere ultimative krav opfyldes.

Ultimative krav: For at støtte Mette Frederiksen kræver Radikale Venstre, at hun garanterer en politik uafhængig af Dansk Folkeparti. Det er ligeledes et krav fra Radikale Venstre, at en kommende regering ikke er afhængig af mandater fra Stram Kurs

Morten Østergaards parti har også gjort det klart, at Mette Frederiksen skal indgå en skriftlig aftale med indrømmelser på en række politikområder. Det afviser Socialdemokratiet.

Østergaard har derudover fremsat et krav om, at dele af det såkaldte paradigmeskifte skal rulles tilbage efter valget, mere EU og en økonomisk plan, der øger råderummet. Sker det ikke, er han klar til at fælde Mette Frederiksen ved en mistillidsafstemning, skriver Berlingske.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix

Enhedslisten

Enhedslisten

Statsministerkandidat: Pernille Skipper (Ø).

Enhedslisten peger i udgangspunktet på deres egen politiske ordfører, Pernille Skipper, men vil ikke afvise at pege på Mette Frederiksen (S) som plan B. Det kan eksempelvis blive aktuelt, hvis ikke Enhedslisten, Alternativet og SF tilsammen bliver større end Socialdemokratiet efter næste valg, og det er der ifølge meningsmålingerne ikke så meget, der tyder på.

Ultimative krav: Enhedslisten er modstander af store dele af Radikale Venstres økonomiske politik - blandt andet ønsket om flere reformer. Derfor kræver Enhedslisten "en indikator for en ny og mere solidarisk retning for den økonomiske politik". Vil Mette Frederiksen (S) ikke give det under regeringsforhandlingerne, vil Enhedslisten udtrykke mistillid og forhindre regeringsdannelsen.

Enhedslisten vil i det hele taget kun indgå i det parlamentariske grundlag for en regering, hvis den har givet konkrete tilsagn om en mere solidarisk, grøn og humanistisk politik indenfor de fire områder: Velfærd, fattigdomsbekæmpelse og lighed, klima og udlændinge/integration.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Alternativet

Alternativet

Statsministerkandidat: Uffe Elbæk (Å).

Alternativet peger på deres egen politiske leder, Uffe Elbæk, som statsminister og vil ikke pege på andre.

Ultimative krav: Ingen, men partiet vil ikke støtte en regering, der fortsætter den nuværende udlændingepolitik.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark

Nye Borgerlige

Nye Borgerlige

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V) / Pernille Vermund (NB).

Nye Borgerlige står ifølge flere meningsmålinger til at komme i Folketinget efter næste valg. Partiet peger på Lars Løkke Rasmussen som statsminister, men han skal opfylde tre ufraviglige krav. Bliver kravene ikke imødekommet, peger Nye Borgerlige på Pernille Vermund som statsminister.

Ultimative krav: Nye Borgerlige kalder selv sine krav for "ufravigelige". De drejer sig om asylstop, selvforsørgelse for udlændinge og udvisning af kriminelle udlændinge. Nye Borgerlige er klar til at stemme for et mistillidsvotum til Mette Frederiksen og vil undlade at stemme, hvis rød blok fremsætter et mod Lars Løkke Rasmussen, såfremt kravene ikke indfries. Det kan både være med til at fælde og redde Lars Løkke Rasmussen afhængig af mandatfordelingen.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

Kristendemokraterne

Kristendemokraterne

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V)

Peger på en borgerlig statsminister, fordi partiet bygger på ”klassiske borgerlige værdier”. Men vil kræve indrømmelser på udlændingepolitikken til gengæld for støtten.

- Hvor vi møder mennesker og knuselsker dem i Folketinget, i stedet for at vi tæller, hvor mange vi kan slippe af med, som partiformand Stig Grenov har forklaret det.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Partiet Klaus Riskær Pedersen

Partiet Klaus Riskær Pedersen

Statsministerkandidat: Lars Løkke Rasmussen (V).

Ifølge Riskær bør Lars Løkke Rasmussen som siddende statsminister have ”førsteret til at se, om han kan fortsætte sin regering”. Umiddelbart stiller Riskær ikke ultimative krav, men han har en række forslag om vidtgående reformer af det danske samfund. Blandt andet en stor omlægning af skattesystemet.

Ultimative krav: Ingen.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Stram Kurs

Stram Kurs

Statsministerkandidat: Rasmus Paludan.

Stram Kurs peger på partiets egen leder, Rasmus Paludan, som statsminister. Den yderligtgående islamkritiker afviser, at han vil være med til at bringe Lars Løkke Rasmussen (V) eller Mette Frederiksen (S) til magten.

Stram Kurs vil blandet andet forbyde islam som religion og udvise 500.000 personer med ikke-vestlig baggrund inden for et år. Kravene er ikke formuleret som ultimative.

Foto: Nikolai Linares / Ritzau Scanpix

Hvem er den bedste debattør?

 • Debatevner

  60
  40
 • Lars Løkke Rasmussen står stærkt på grund af politisk erfaring og en god klæbehjerne.

  Mette Frederiksen har svært ved at følge med Lars Løkke Rasmussens erfaring.

Lars Løkke Rasmussen har både kommunalpolitiker, amtspolitiker, minister og statsminister på cv’et, og dermed har han en trumf på hånden, mener Hans Engell. Han er slet ikke i tvivl om, at Lars Løkke Rasmussen bliver en stor udfordring for Mette Frederiksen, når de to rivaler toner frem på skærmen i valgets tv-debatter.

- Der er ingen politiker, der har større erfaring end ham. Han er Danmarks dygtigste debattør med en kolossal viden og klæbehjerne, så han kan rable tal og statistikker af sig.

Hans Engell tilføjer, at Lars Løkke Rasmussen kan være brutal i debatterne. Det blev tydeligt, da han i en tv-debat i marts kaldte socialdemokraternes pensionsudspil for det ”største bluff i dansk politik i generationer”.

Hvem er stærkest på klimaområdet?

 • Klimapolitik

  40
  60
 • Lars Løkke Rasmussen er udfordret af, at blå blok historisk ikke er kendt som store klimafortalere.

  Mette Frederiksen kan drage fordel af, at de røde partier har tradition for at sætte klimaet på dagsordenen.

En undersøgelse viser, at klima- og miljøpolitik sammen med sundhedspolitik og dernæst udlændingepolitik vil være afgørende for, hvor danskerne sætter deres kryds ved det kommende valg.

Det er første gang, klima fylder så meget, og Mette Frederiksen har den fordel, at rød blok af vælgerne bliver vurderet til at være bedst til at håndtere området. Selvom de blå partier også forsøger at fremstå grønne, så taler historien imod dem, siger Hans Engell.

- For eksempel kender vi jo ikke ligefrem Dansk Folkeparti for at tale klimapolitik. De synes, det er vigtigt, og når de har sagt det, så sker der ikke så meget mere, siger han.

Hvem er stærkest på udlændingeområdet?

 • Udlændingepolitik

  60
  40
 • Lars Løkke Rasmussen drager fordel af at blå blok historisk er kendt for en strammere udlændingepolitik end de røde partier

  Mette Frederiksen har strammet Socialdemokratiets politik, men hun bliver udfordret af, at partiet historisk set er kendt som mere lempelige end Venstre.

Udlændingepolitik har afgjort de sidste mange valg, og området er netop skyld i, at Socialdemokratiet har tabt flere af dem, mener Hans Engell. Han forventer, at det igen vil afgøre mange vælgeres kryds, men siden sidst har Mette Frederiksen i høj grad strammet Socialdemokratiets politik på området.

- Den linje, hun har indført, betyder, at Socialdemokratiet for første gang har mere ro på det område, hvor de før har været et nemt offer for Venstre. De har dog stadig en udfordring i at overbevise vælgerne om, at de vil blive ved med at være skrappe, selvom de ikke har været det historisk, siger Hans Engell.

Han vurderer derfor, at Lars Løkke Rasmussen har en lille overhånd på udlændingespørgsmålet, selvom de to partier ligger meget tæt.