Engell vurderer Løkke og Frederiksen: Sådan står de i valgkampen

16x9
Mette Frederiksen (S) har meldt sig klar til valgkamp efter en sygemelding. Nu udfordrer hun Lars Løkke Rasmussen (V) til posten som Danmarks statsminister. Foto: tv2 grafik

Lars Løkke Rasmussen har problemer med sin troværdighed, mens Mette Frederiksen vil få det svært i tv-debatterne, forudser politisk kommentator.

Mette Frederiksen ventes snarest rask og klar til kamp efter sygdom.

Hun og Lars Løkke Rasmussen (V) har nu frem til 5. juni til at overbevise vælgerne.

Især seks punkter bliver afgørende for, hvordan de klarer den opgave, mener politisk kommentator Hans Engell.

Her vurderer han dem punkt for punkt og sætter procenter på deres indbyrdes styrkeforhold.

Hvem er mest troværdig?

Lars Løkke Rasmussen
VS
Mette Frederiksen
Troværdighed
40
60
Lars Løkke Rasmussen er udfordret af flere dårlige sager, der sår tvivl om hans troværdighed.
Mette Frederiksen scorer højere end sin rival i vælgermålinger af troværdighed.

Løkkes og Frederiksens personlighed og troværdighed bliver helt afgørende for valget, mener Hans Engell. Som årsag peger han på, at Venstre og Socialdemokratiet efterhånden tilbyder vælgerne samme samfundsmodel. Han er ikke i tvivl om, at Mette Frederiksen fremstår som den mest troværdige af de to.

- Løkke har forsøgt at gøre meget for sin troværdighed, men han er stadig langt bagefter, siger han.

Mette Frederiksen scorer højere end sin rival i analyseinstitutternes målinger af, hvem vælgerne har størst tillid til. Blandt andet fordi en række personsager belaster Lars Løkke Rasmussen, mener Hans Engell.

I 2018 blev der for eksempel sået tvivl om, hvorvidt statsministeren havde ladet sig påvirke politisk af kvotekonger for gaver - noget, han selv pure benægter. I 2013 fik han kritik for, at han som formand for Global Green Growth Institute (GGGI), der blandt andet støttes af danske bistandkroner, brugte omkring en million kroner på flyture på første klasse, luksushoteller og limousiner. Det vakte også opsigt, da Venstre betalte 152.000 kroner for habitter, sko og underbukser til ham i 2010 og 2011.

Hvem har det stærkeste hold bag sig?

Lars Løkke Rasmussen
VS
Mette Frederiksen
Holdet bag
50
50
Lars Løkke Rasmussen har fået regeringsapparatet til at lave udregninger, han kan læne sig op ad.
Mette Frederiksen har stærke rådgivere med en klar strategi.

Valgkampen, der nu er i gang, har været planlagt i måneds- og årevis af professionelle rådgivere i partierne, og her har Mette Frederiksen et overlegent hold at læne sig op ad, mener Hans Engell.

- Socialdemokratiet er organisatorisk bedst kørende. Mette Frederiksen har en lille, men meget stærk gruppe på fem-seks rådgivere omkring sig, der har udviklet planer for, hvordan man genvinder magten, og de har været meget dygtige til at arbejde strategisk, siger Hans Engell.

Alligevel mener han ikke, Mette Frederiksen står stærkere end Lars Løkke Rasmussen på dette punkt.

- Venstre har i stedet været dygtige til at bruge regeringsapparatet og modtaget - i nogles øjne måske lidt for mange - polerede svar og udregninger fra ministerierne, som han kan bruge i valgkampen, siger Hans Engell.

Hvem har mest ro på blokken?

Lars Løkke Rasmussen
VS
Mette Frederiksen
Ro på blokken
50
50
Lars Løkke Rasmussen er udfordret af en risiko for stemmespild.
Mette Frederiksen er udfordret af krav fra Radikale, Alternativet og Enhedslisten.

Hverken Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen kan gå til valg forvisset om, hvilke partier der kan og vil lægge mandater til en regeringsdannelse med dem i spidsen.

I rød blok kan Mette Frederiksen blive afhængig af Alternativets stemmer, men partiet peger på Uffe Elbæk som statsminister. Enhedslisten peger på Pernille Skipper og kræver "en indikator for en ny og mere solidarisk retning for den økonomiske politik", hvis ikke de skal udtrykke mistillid og forhindre regeringsdannelsen. Skal Radikale Venstre støtte Mette Frederiksen, skal hun blandt andet garantere politisk uafhængighed af Dansk Folkeparti og rulle det såkaldte "paradigmeskifte" tilbage.

I blå blok vækker især valgets nytilkomne partier bekymring. Partiet Klaus Riskær Pedersen, Stram Kurs og Nye Borgerlige skal forsøge at kravle over spærregrænsen. Lykkes det ikke, vil det føre til stemmespild, som kan koste magten.

Seneste valg blev afgjort af bare ét mandat, og går det skidt for de små partier, kan blå blok risikere stemmespild svarende til fem til syv mandater, vurderer Hans Engell. Derfor mener han, at begge partiledere er udfordret i forhold til deres samarbejdspartnere.

Overblik: Partiernes statsministerkandidater og krav
Seks statsministerkandidater har indtil videre meldt sig til det kommende folketingsvalg.

Hvem er den bedste debattør?

Lars Løkke Rasmussen
VS
Mette Frederiksen
Debatevner
60
40
Lars Løkke Rasmussen står stærkt på grund af politisk erfaring og en god klæbehjerne.
Mette Frederiksen har svært ved at følge med Lars Løkke Rasmussens erfaring.

Lars Løkke Rasmussen har både kommunalpolitiker, amtspolitiker, minister og statsminister på cv’et, og dermed har han en trumf på hånden, mener Hans Engell. Han er slet ikke i tvivl om, at Lars Løkke Rasmussen bliver en stor udfordring for Mette Frederiksen, når de to rivaler toner frem på skærmen i valgets tv-debatter.

- Der er ingen politiker, der har større erfaring end ham. Han er Danmarks dygtigste debattør med en kolossal viden og klæbehjerne, så han kan rable tal og statistikker af sig.

Hans Engell tilføjer, at Lars Løkke Rasmussen kan være brutal i debatterne. Det blev tydeligt, da han i en tv-debat i marts kaldte socialdemokraternes pensionsudspil for det ”største bluff i dansk politik i generationer”.

Hvem er stærkest på klimaområdet?

Lars Løkke Rasmussen
VS
Mette Frederiksen
Klimapolitik
40
60
Lars Løkke Rasmussen er udfordret af, at blå blok historisk ikke er kendt som store klimafortalere.
Mette Frederiksen kan drage fordel af, at de røde partier har tradition for at sætte klimaet på dagsordenen.

En undersøgelse viser, at klima- og miljøpolitik sammen med sundhedspolitik og dernæst udlændingepolitik vil være afgørende for, hvor danskerne sætter deres kryds ved det kommende valg.

Det er første gang, klima fylder så meget, og Mette Frederiksen har den fordel, at rød blok af vælgerne bliver vurderet til at være bedst til at håndtere området. Selvom de blå partier også forsøger at fremstå grønne, så taler historien imod dem, siger Hans Engell.

- For eksempel kender vi jo ikke ligefrem Dansk Folkeparti for at tale klimapolitik. De synes, det er vigtigt, og når de har sagt det, så sker der ikke så meget mere, siger han.

Hvem er stærkest på udlændingeområdet?

Lars Løkke Rasmussen
VS
Mette Frederiksen
Udlændingepolitik
60
40
Lars Løkke Rasmussen drager fordel af at blå blok historisk er kendt for en strammere udlændingepolitik end de røde partier
Mette Frederiksen har strammet Socialdemokratiets politik, men hun bliver udfordret af, at partiet historisk set er kendt som mere lempelige end Venstre.

Udlændingepolitik har afgjort de sidste mange valg, og området er netop skyld i, at Socialdemokratiet har tabt flere af dem, mener Hans Engell. Han forventer, at det igen vil afgøre mange vælgeres kryds, men siden sidst har Mette Frederiksen i høj grad strammet Socialdemokratiets politik på området.

- Den linje, hun har indført, betyder, at Socialdemokratiet for første gang har mere ro på det område, hvor de før har været et nemt offer for Venstre. De har dog stadig en udfordring i at overbevise vælgerne om, at de vil blive ved med at være skrappe, selvom de ikke har været det historisk, siger Hans Engell.

Han vurderer derfor, at Lars Løkke Rasmussen har en lille overhånd på udlændingespørgsmålet, selvom de to partier ligger meget tæt.