Folketingsvalg 2019

DF-krav stiller ufravigeligt grænse-krav til ny regering

Grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse har kostet mindst 275 millioner kroner.

Dansk Folkeparti afviser at lægge mandater til en ny regering, medmindre den lover at holde grænsekontrollen på mindst nuværende niveau i hele regeringsperioden.

- Grænsekontrollen fungerer rigtigt godt. Vi kunne godt få den udbygget, så den fungerer endnu bedre. Men den har sin effekt – både i forhold til det, den rent faktisk tager på selve grænse, men også på den præventive effekt i forhold til det, den forebygger, siger formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, til TV 2.

Grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse blev indført 4. januar 2016 i kølvandet på flygtningkrisen, hvor flygtninge gik på sønderjyske motorvej E45. Siden da er 10.312.038 mennesker blevet kontrolleret. Heraf er 7.744 personer blevet afvist - det fleste syrere, der enten ikke har haft styr på deres pas eller visum. Prisen for grænsekontrol fra januar 2016 til april 2019 er 275 millioner kroner, hvilket betyder, at hver afvisning ved grænsen har kostet omkring 35.000 kroner.

Kravets styrke ligger i mandaterne

Dansk Folkeparti har hidtil afholdt sig fra at stille krav til en kommende regering, men gør det nu for første gang.

Kravet gælder, uanset om regeringen skal ledes af Lars Løkke Rasmussen (V), Mette Frederiksen (S) eller en hvilken som helst anden. Til Avisen Danmark siger Kristian Thulesen Dahl, at hans parti næsten skal miste hele sin vælgeropbakning, hvis kravet ikke skal være ufravigeligt.

- Vores folkestyre er bygget op på, at partierne kommer med den styrke, danskerne giver dem. Der er forskel på, hvilken vægt jeg kan stille krav med, om vi lige kommer over spærregrænsen, eller om vi får 17 procent af stemmerne, siger Kristian Thulesen Dahl til Avisen Danmark.

Han har meget svært ved at forestille sig en situation, hvor han vil give sig på det område.

- Det skulle være, hvis vi bliver decideret bortdømt af danskerne, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han er ifølge Avisen Danmark klar til at acceptere, at konsekvensen af en de facto permanent grænsekontrol bliver, at de andre EU-lande kan smide Danmark ud af Schengen-samarbejdet.

Lyn-analyse

Grænsekontrol er et af temaerne, man skal drøfte til topmødet i Rumænien i dag, og der er det altså ikke sådan, at et flertal af landene er enige med Kristian Thulesen Dahl i, at man skal have permanent grænsekontrol. Man mener, man har tjent gode penge på, at arbejdskraft og varer har kunnet bevæge sig frit henover grænser uden kontrol. Men der er også en enighed om, at man ikke lige nu skal gøre noget ved de lande, der har midlertidig grænsekontrol. Dels fordi der måske stadig ikke er helt styr på EU's ydre grænser, og så bruger en del lande også stadig terrortruslen som argument.

Åbne for midlertidig kontrol

Venstre mener, at grænsekontrollen skal bevares, men ikke i ubegrænset tid.

- Vi skal kun have grænsekontrol, hvis det er nødvendigt, men jeg må også indrømme, at jeg ser ikke i sol og måne tegn på, at grænsekontrollen bliver ophævet, siger integrationsminister Inger Støjberg til TV 2.

Også Socialdemokratiet er tilhænger af en fortsat grænsekontrol.

- Vi støtter grænsekontrollen, fordi der ikke er styr på EU's ydre grænser. Min bedste vurdering er, at denne situation vil fortsætte, og dermed vil grænsekontrollen også fortsætte, siger udlændingeordfører Mattias Tesfaye til Avisen Danmark.